Digitale gegevensuitwisseling is noodzakelijk en wettelijk verplicht in de hedendaagse zorg. Samenwerking in de zorgketen wordt steeds belangrijker om passende zorg te bieden en het zorgproces efficiënter in te richten. Zorgorganisaties Zinzia en Zozijn zagen in de VIPP5-regeling, een overheidsprogramma dat uitwisseling met de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) stimuleert, een kans om een toekomstbestendig IT-fundament te creëren voor alle vormen van digitale gegevensuitwisseling. Samen met Axians zijn zij een unieke samenwerking aangegaan om een oplossing te bouwen door, voor en van de zorg. Hans de Groot, interim ICT Manager bij Zinzia en Zozijn, en Andrea Kohlrusch, Projectmanager ICT bij Zinzia, delen hun aanpak en visie op de toekomst van digitalisering in de zorg.
Lees hieronder het hele verhaal of bekijk de video:
Digitaal gegevens uitwisselen
Sinds 1 juli 2023 geldt officieel de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (WEGIZ). Deze wet stelt zorgaanbieders verplicht om zorggegevens digitaal uit te wisselen zodat iedere zorgverlener toegang heeft tot complete en actuele gegevens. Maar ook voor de patiënt heeft het veel voordelen. “Door gegevensuitwisseling kan je zaken efficiënter laten lopen. Ook aan de cliëntkant of de patiëntkant biedt het veel voordelen. Je hoeft niet bij elk loket weer je hele verhaal te doen of te wachten op dossiers. Mensen zijn geïnformeerd over datgeen waar ze recht toe hebben”, vertelt Hans.
Toch voelt de WEGIZ voor veel zorgorganisaties als wéér een verplichting, waar niet perse tijd of middelen voor zijn. Hans zag voor Zinzia en Zozijn in de wettelijke verplichting een kans. Hans: “Natuurlijk is de WEGIZ een verplichting. Aan de andere kant heb je soms ook een verplichting nodig om een bepaalde kant op geduwd te worden. Ik denk dat die duw noodzakelijk is om de kosten van de zorg in de toekomst beheersbaarder te maken.” Daar sluit Andrea zich bij aan. “Digitale gegevensuitwisseling zorgt voor een stuk standaardisatie. Dat de juiste informatie op de juiste plek komt, op de juiste manier en dat iedereen ook weet wat de betekenis is van die data. Deze standaard manier van gegevensuitwisseling in de zorgketen gaat in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden”, aldus Andrea.
De start van een PGO met toekomstvisie
Grip op de eigen gezondheid als patiënt of cliënt: dat is het speerpunt van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Sinds enkele jaren kunnen Nederlanders een app of portaal naar keuze downloaden waarin al hun gezondheidsinformatie centraal beschikbaar is. Om dit te verwezenlijken moeten zorgaanbieders natuurlijk de gegevens beschikbaar stellen aan deze applicaties op een veilige en betrouwbare manier via het MedMij label. Ook Zinzia en Zozijn wilden hiermee aan de slag, maar wilden ook direct een basis leggen om gegevens te ontsluiten voor andere doeleinden.
“Ook wij hadden ons verdiept in het PGO”, vertelt Hans. “We gingen nadenken hoe we dit dan zouden willen aan vliegen. Toen kwamen we in gesprek met Axians. Zij gaven aan hier de kennis en expertise in te hebben en ook een visie hadden op hoe we dat dan in de toekomst zouden moeten ontwikkelen. Maar het was er nog niet. Toen zei ik: als we dat gaan doen, dan vind ik ook wel dat we dit vóór de zorg moeten doen en dat het ook iets ván de zorg is.” Dat was de start van iets moois. “We hebben gekozen voor een oplossing via een co-creatie met Axians omdat we de oplossing die we bedacht hadden met elkaar niet alleen voor Zinzia en Zozijn wilden bouwen, maar ook voor andere zorginstellingen. Door middel van een co-creatie zou je ervoor kunnen zorgen dat de kosten voor andere zorginstellingen substantieel lager zijn dan wanneer het een creatie is vanuit één profitorganisatie.”
Integratieplatform
De oplossing die gecreëerd werd kwam in de vorm van een integratieplatform, waarin gegevens uit alle applicaties en systemen gekoppeld konden worden. Zo is gegarandeerd dat het niet enkel voor het PGO een oplossing biedt, maar ook voor andere doeleinden in de toekomst. “Het integratieplatform is natuurlijk opgesteld voor het project PGO, maar door hoe het is opgebouwd zijn we eigenlijk klaar voor de toekomst”, vertelt Andrea. “Als er nog meer vragen komen van externe instanties of van de overheid die vindt dat we ergens aan moeten voldoen, dan kunnen we ook daarop inpluggen op een gemakkelijke manier.”
De voordelen van deze oplossingsrichting zijn nu al te merken voor projecten buiten het PGO. Hans: “We willen een koppeling leggen tussen ONS Nedap en onze CRM-applicatie. Dat gaat nu al via het integratieplatform wat door Axians gebouwd is. Dit is één van de eerste ontsluitingen die we doen voor de interne informatievoorziening, maar betekent dat we dus niet langer elke keer punt-koppelingen hoeven te maken tussen applicaties. Op deze manier kunnen we gemakkelijk en op een beheersbare manier data van links naar rechts slingeren.”
Door middel van de co-creatie kunnen we ervoor zorgen dat de kosten voor andere zorginstellingen lager zijn dan wanneer het een creatie is vanuit één profitorganisatie.”
Hans de Groot
Interim ICT Manager bij Zinzia en Zozijn
Vertrouwen en openheid als basis voor samenwerking
Met een co-creatie werk je op een andere manier samen dan dat je standaard bij een IT-leverancier een oplossing afneemt. Daarin is cruciaal dat je elkaar gedurende het hele proces dezelfde belangen behartigt. “Centraal in de samenwerking staat denk ik vertrouwen”, vertelt Hans. “Het vertrouwen dat je allemaal dezelfde kant op wil en hetzelfde belang hebt met elkaar om vooruit te gaan en ervoor te zorgen dat we slimme dingen doen met elkaar. Daarnaast zijn openheid en transparantie belangrijke stenen van de samenwerking.” Ook moet je op een gelijk niveau met elkaar kunnen praten vanuit de gezamenlijke belangen. Hans: “Ik denk dat Axians een partij is met genoeg body en intelligentie om de samenwerking op deze manier aan te gaan. We hebben te maken met een aantal mensen waarmee we kunnen lezen en schrijven. Dat is gewoon heel erg belangrijk om elkaar te kunnen begrijpen.”
Een samenwerking op basis van vertrouwen en transparantie betekent ook eerlijk zijn tegen elkaar wanneer iets niet kan. Andrea vertelt: “We hebben ook situaties meegemaakt met elkaar dat we graag iets met Axians wilden oppakken maar waarvan zij uiteindelijk zelf zeiden; dat is eigenlijk minder slim om dat met ons te doen of op die manier aan te pakken. Ze helpen ons niet alleen bij de ontwikkeling van het integratieplatform, maar behoeden ons ook met de kennis die zij hebben voor minder slimme keuzes. Ik heb veel zin om met de kennis die Axians heeft van IT en de kennis die wij hebben van de zorg samen mooie dingen te doen.”
De gouden tip voor andere zorgorganisaties
Met de kennis die Hans en Andrea hebben van de kansen die digitale gegevensuitwisseling brengt, hebben zij ook tips voor andere zorgorganisaties die aan de slag willen met dit thema. Andrea ziet naast een verplichting ook veel kansen voor de eigen organisatie. Zij vertelt: “Ik denk dat het goed is als andere organisaties zo snel mogelijk aan de slag gaan met gegevensuitwisseling. Niet eens per se direct voor de toekomst, maar het levert ook voor de eigen organisatie heel veel waardevolle informatie op. Het daagt je uit om kritisch te kijken naar hoe je nu met data omgaat en of je de data op de juiste plek hebt staan. Ben je wel klaar om het straks uit te wisselen? Hebben we wel de juiste interpretatie van gegevens? Het levert intern in je eigen organisatie heel veel kennis over hoe je er nu voor staat op met data en gegevens.”
Hans roept daarnaast op om gebruik te maken van de zorgketen om kennis op te doen. “Ik neem deel aan de digitale samenwerking van de Gelderse vallei; een samenwerking tussen ziekenhuizen, apotheken en VVT en GGZ-instellingen in de regio. Hierin kijken we samen welke innovatieve use cases we gezamenlijk willen oppakken om de zorg efficiënter en kostenbesparend te maken. Mijn tip voor andere zorgorganisaties is om open te staan voor samenwerking. Natuurlijk moet je daar niet naïef in zijn en goed nadenken over hoe je bepaalde patiënt- of cliëntinformatie op een veilige manier kan delen en wie dan de bron is van een bepaald type informatie. Als je dat goed afgedicht hebt dan moet je niet bang zijn om de stap te wagen, omdat ik denk dat je in de toekomst toch die samenwerking in de keten nodig hebt.
Ook meebepalen over de toekomst van digitale gegevensuitwisseling?
De doorontwikkeling van de oplossing zoals die is gebouwd voor Zinzia en Zozijn wordt bepaald door alle aangesloten zorginstellingen. Zo garanderen we dat de oplossing altijd optimale waarde biedt in het zorgproces. En doordat de kosten gedeeld worden onder de deelnemers, worden de lasten gespreid en blijven de kosten beheersbaar. Je kunt al meebepalen over de doorontwikkelingen wanneer je enkel het PGO-deel van het platform afneemt. Wil je meer informatie of eens sparren over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Kom direct in contact met onze specialist in de zorg via onderstaande button.
