In de moderne gezondheidszorg is het essentieel dat zorgverleners toegang hebben tot volledige en actuele informatie over hun patiënten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de integratie van Elektronische Patiëntendossiers (EPD) en Elektronische Cliëntendossiers (ECD). Een naadloze integratie tussen deze systemen zorgt ervoor dat zorgverleners beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en de zorgkwaliteit kunnen verbeteren.

Interoperabiliteit tussen EPD en ECD biedt niet alleen voordelen voor zorgverleners maar ook voor patiënten. Het stelt hen in staat om actiever deel te nemen aan hun eigen zorgproces en bevordert een meer gepersonaliseerde en efficiënte zorgervaring.

  • +
    jaar ervaring in de zorg
  • Succesvolle integraties
  • +
    Standaard koppelingen

Interoperabiliteit tussen EPD en ECD

Een succesvolle integratie van EPD en ECD bevordert de samenwerking, de nauwkeurigheid en patiëntgerichte zorg. Door systemen naadloos te laten communiceren kunnen zorgverleners efficiënter samenwerken en informatie delen, wat leidt tot een meer gecoördineerde zorg. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van diagnoses en behandelingen, omdat zorgverleners toegang hebben tot volledige en actuele patiëntgegevens.

Tegelijkertijd brengt de integratie van EPD/ECD technische uitdagingen met zich mee. Een robuuste data-infrastructuur is essentieel om de gegevens effectief te beheren. Interoperabiliteit vereist gestandaardiseerde protocollen en afspraken, terwijl de beveiliging van gegevens cruciaal is om de privacy van patiënten te waarborgen en te voldoen aan wettelijke vereisten.

Voordelen van EPD en ECD Integratie

Een naadloze integratie en communicatie tussen een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) en een Elektronisch Cliëntendossier (ECD) biedt grote voordelen.

  • Efficiëntie

    Integratie stroomlijnt informatie-uitwisseling tussen zorgverleners, waardoor ze sneller toegang hebben tot relevante gegevens. Dit vermindert dubbel werk en verbetert de efficiëntie van de zorg.

  • Continuïteit van zorg

    Door EPD en ECD te integreren, kunnen zorgverleners een holistisch beeld krijgen van de patiënt/cliënt. Dit helpt bij het coördineren van zorg en het waarborgen van continuïteit, zelfs als de patiënt/cliënt verschillende zorgverleners bezoekt.

  • Veiligheid

    Een geïntegreerd systeem minimaliseert fouten, zoals dubbele medicatie of verkeerde diagnoses. Het zorgt ervoor dat zorgverleners toegang hebben tot actuele informatie, wat de patiëntveiligheid bevordert.

  • Betere besluitvorming

    Met gecombineerde gegevens kunnen zorgverleners beter geïnformeerde beslissingen nemen. Ze hebben een completer beeld van de medische geschiedenis, behandelingen en sociale context van de patiënt/cliënt.

  • Rapportage en analyse

    Geïntegreerde systemen vergemakkelijken rapportage en gegevensanalyse. Dit helpt bij het identificeren van trends, het monitoren van behandelresultaten en het verbeteren van de zorgkwaliteit.

  • Patiëntbetrokkenheid

    Door patiënten toegang te geven tot hun eigen gegevens via patiëntportalen, kunnen ze actiever deelnemen aan hun zorgproces. Dit bevordert zelfmanagement en verhoogt de tevredenheid van patiënten.

  • Modulaire systemen

    Kies voor een modulair integratieplatform dat geleidelijk kan worden uitgebreid naarmate de behoeften en middelen van de zorginstelling groeien. Dit biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om stapsgewijs verbeteringen door te voeren zonder grote verstoringen.

  • Ondersteuning van multidisciplinaire teams

    Een geïntegreerd systeem maakt het eenvoudiger voor verschillende zorgverleners, zoals artsen, verpleegkundigen en therapeuten, om samen te werken. Dit bevordert een meer gecoördineerde en holistische benadering van de zorg.

Hoe kunnen we jouw zorgorganisatie helpen?

Onze oplossingen zorgen ervoor dat informatie makkelijk beschikbaar is in het juiste formaat voor een goede en veilige samenwerking binnen het zorgnetwerk. In de complexe techniek die daarbij komt kijken, zijn wij de specialist. Onze oplossingen faciliteren informatie-uitwisseling en geïntegreerde zorg.

  • Data voor gezondheid

    Data voor gezondheid, voorheen gegevensuitwisseling in de zorg, verbetert de samenwerking tussen zorgverleners door naadloze data-integratie, wat leidt tot efficiëntere zorgprocessen en betere patiëntenzorg.
    Lees meer
  • KIK-V en DaaS

    KIK-V verbetert de zorg door gestandaardiseerde gegevensuitwisseling, wat leidt tot betere samenwerking tussen zorgverleners en efficiëntere zorgprocessen.
    Lees meer

Neem gerust contact met mij op!

Manager Zorg

E: frank.lambooy@axians.com
T: +31 6 11294792

 

De zorg gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Het is geen standaard 9-tot-5 baan. Daarom kun je altijd contact met mij opnemen. Heb je vragen of ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op.

Voeg mij toe op LinkedIn

Heb je vragen rondom EPD en/of ECD?

Welke uitdagingen heeft jouw organisatie rondom EPD & ECD of met gegevensuitwisseling in de zorg? Of hoe pak je het koppelen van applicaties en systemen aan? Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en mee te denken over jouw vraagstukken. Neem vrijblijvend contact met ons op.