In tegenstelling tot ketenzorg, die lineair naar een zorgroute kijkt, stelt netwerkzorg de zorgvrager centraal. Dit betekent dat er een dynamisch netwerk van zorg rondom de zorgvrager wordt gecreëerd, waartussen moeiteloos bewogen kan worden. Nu de zorgvraag toeneemt en er meer gespecialiseerde zorginstellingen en samenwerkingen binnen zorgnetwerken ontstaan, is dit belangrijker dan ooit.

Als zorgverleners niet goed met elkaar kunnen samenwerken en informatie kunnen delen, ontstaan er gaten in de zorg. Het resultaat? Preventieve kansen om in te grijpen op het zorgproces worden gemist, en de kwaliteit van zorg wordt aangetast. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.

  • +
    jaar ervaring in de zorg
  • Succesvolle integraties
  • +
    Standaard koppelingen
netwerkzorg axians

De kracht van technologie in netwerkzorg

Om ervoor te zorgen dat alle zorgverleners goed informatie met elkaar uitwisselen, met de zorgvrager als middelpunt, speelt de juiste technologie een cruciale rol. Door slimme IT-oplossingen in te zetten, kan een zorginstantie efficiënt samenwerken, real-time informatie delen en coördineren voor optimale zorg. Dit draagt bij aan betere preventie en een goed georganiseerd zorgnetwerk waarin zorgverleners en patiënten elkaar goed weten te vinden.

Netwerkzorg En Preventie Axians Netwerkzorg Axians

Samenwerken aan efficiënte en mensgerichte zorgprocessen

Bij Axians zijn we ons bewust van de dagelijkse uitdagingen in de zorgsector. We vinden het erg belangrijk om zowel zorgprofessionals als zorgvragers te ondersteunen en bij te dragen aan optimale zorgprocessen met behulp van slimme oplossingen.

Om een goede richting aan netwerkzorg te geven, werken wij nauw samen met Verkerk Healthcare, 4MedBox, Koppeltaal, KIK-V en Nictiz. Deze samenwerkingen stellen ons in staat om technologieën en kennis uit de praktijk te combineren. Zo helpen we zorginstellingen om de netwerkzorg rondom de zorgvrager optimaal in te richten. Door samenwerking van systemen intern en extern toekomstbestendig in te richten, kunnen zorgaanbieders optimaal en met up-to-date kennis doen waar zij goed in zijn: het leveren van zorg. Van mens tot mens.

De voordelen van goed ingerichte netwerkzorg

Netwerkzorg brengt zorgprofessionals, de zorgvrager en technologie samen om efficiëntere, persoonlijkere en beter afgestemde zorg te leveren. Met digitale ondersteuning wordt niet alleen samenwerking binnen het netwerk eenvoudiger maar kunnen problemen sneller worden gesignaleerd, relevante gegevens gedeeld en patiënten actiever betrokken bij hun zorgproces.

  • Passende zorg bieden

    Met de juiste digitale ondersteuning kunnen zorgprofessionals zorg op maat leveren, afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

  • Vroegtijdig signaleren

    Problemen herkennen voordat ze escaleren, zodat hulpverleners snel en effectief kunnen ingrijpen.

  • Samenwerken binnen het netwerk

    Zorgaanbieders kunnen eenvoudig en effectief met elkaar communiceren en samenwerken.

  • Efficiënte communicatie op afstand

    Digitale tools maken het mogelijk om zorg op afstand te verlenen, wat de efficiëntie en persoonlijke benadering van zorg verbetert.

  • Informatie-uitwisseling

    Toegang tot relevante en actuele gegevens binnen netwerkzorg is essentieel voor een goede samenwerking, met inachtneming van privacy en toestemming.

  • Verhoogde betrokkenheid

    Nauwe samenwerking tussen zorgverleners en de cliënt bevordert een holistische benadering van zorg.

Netwerkzorg En Preventie Axians

Integratie van systemen als must

IT speelt een cruciale rol in netwerkzorg door zorgprofessionals, patiënten en organisaties met elkaar te verbinden. Dankzij IT kunnen gegevens veilig worden gedeeld, processen worden gestroomlijnd en de samenwerking binnen zorgnetwerken wordt verbeterd. Denk aan het gebruik van elektronische patiëntendossiers (EPD’s), telemonitoring en datagedreven besluitvorming om zorg efficiënter en patiëntgerichter te maken.

Integratie van systemen is hierbij essentieel. Door verschillende IT-systemen en applicaties naadloos met elkaar te laten communiceren, ontstaat een complete en actuele informatievoorziening. Dit bevordert efficiënte samenwerking, voorkomt fouten en ondersteunt de coördinatie van zorg, waardoor netwerkzorg optimaal kan functioneren.

Hoe kunnen we jouw zorgorganisatie helpen?

Onze oplossingen zorgen ervoor dat informatie makkelijk beschikbaar is in het juiste formaat voor een goede en veilige samenwerking binnen het zorgnetwerk. In de complexe techniek die daarbij komt kijken, zijn wij de specialist. Onze oplossingen faciliteren informatie-uitwisseling en geïntegreerde zorg.

Neem gerust contact met mij op!

Frank Lambooy
Manager Zorg

E: frank.lambooy@axians.com
T: +31 6 11294792

 

De zorg gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Het is geen standaard 9-tot-5 baan. Daarom kun je altijd contact met mij opnemen. Heb je vragen of ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op.

Voeg mij toe op LinkedIn

Heb je vragen?

Welke uitdagingen heeft jouw organisatie om de samenwerking te verbeteren? Of hoe pak je het koppelen van applicaties en systemen aan? Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en mee te denken over jouw vraagstukken. Neem vrijblijvend contact met ons op.