Data interoperabiliteit in de zorg is cruciaal voor het verbeteren van de zorg. Het stelt verschillende zorgsystemen en -applicaties in staat om gegevens uit te wisselen en effectief samen te werken. Zo is de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar voor zorgverleners, wat leidt tot betere besluitvorming en zorg. De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) is hiervoor in het leven geroepen, maar wat maakt het zo moeilijk om dit toe te passen?
De implementatie van Wegiz stuit op technische en organisatorische uitdagingen. Verschillende systemen moeten naadloos met elkaar communiceren, wat vaak complex en kostbaar is. Daarnaast is er een noodzaak voor strikte beveiligingsmaatregelen om de privacy van patiëntgegevens te waarborgen. Ook de veranderende regelgeving en de noodzaak voor continue updates maken de toepassing van Wegiz uitdagend.
Waarom interoperabiliteit bij zorginstellingen een uitdaging is
Elke zorgorganisatie heeft zijn eigen manier van werken. Daarbij zien we vaak dat vele verschillende systemen niet naadloos op elkaar aansluiten. Er is een duidelijke behoefte aan gestandaardiseerde procedures en afspraken voor het vastleggen en uitwisselen van zorginformatie. Daarnaast is het waarborgen van de privacy en beveiliging van data een constante zorg, vooral met de toenemende hoeveelheid data die wordt verzameld en gedeeld. De opkomst van onderling verbonden medische apparatuur en de aanwezigheid van datasilo’s met ongestructureerde gegevens vormen extra uitdagingen voor het optimaal gebruiken van alle verzamelde gegevens. Interoperabiliteit is daarom complex maar noodzakelijk. Het overwinnen van deze uitdagingen begint met een goed ingerichte interne data-infrastructuur die technische interoperabiliteit mogelijk maakt door afspraken op alle niveaus binnen een organisatie.
Bereik interoperabiliteit in 8 stappen
Technische data interoperabiliteit wordt bereikt door systeem- en data-integratie, waardoor verschillende zorgsystemen en softwareapplicaties effectief kunnen communiceren en samenwerken. Ontdek welke stappen je het beste kunt ondernemen.
-
Doelstelling bepalen
-
Bestaande systemen en applicaties analyseren
-
Open informatie-standaarden gebruiken
-
Privacy en beveiliging waarborgen
-
Cloud-gebaseerde oplossingen
-
Partnerschappen aangaan
-
Modulaire systemen
-
Een naadloze patiëntreis opbouwen
Hoe kunnen we jouw zorgorganisatie helpen?
Onze oplossingen zorgen ervoor dat informatie makkelijk beschikbaar is in het juiste formaat voor een goede en veilige samenwerking binnen het zorgnetwerk. In de complexe techniek die daarbij komt kijken, zijn wij de specialist. Onze oplossingen faciliteren informatie-uitwisseling en geïntegreerde zorg.
-
Shared Care Platform
Ontdek ons platform voor samenwerking in de zorg waarmee verschillende applicaties en systemen eenvoudig worden gekoppeld.Lees meer -
Data voor gezondheid
Data voor gezondheid, voorheen gegevensuitwisseling in de zorg, verbetert de samenwerking tussen zorgverleners door naadloze data-integratie, wat leidt tot efficiëntere zorgprocessen en betere patiëntenzorg.Lees meer -
KIK-V en DaaS
KIK-V verbetert de zorg door gestandaardiseerde gegevensuitwisseling, wat leidt tot betere samenwerking tussen zorgverleners en efficiëntere zorgprocessen.Lees meer
Axians jouw partner in de zorg
Axians ontwikkelt oplossingen gericht op verbeteren van de zorg. Wij begrijpen de zorg en de uitdagingen waar je als zorgprofessional of zorgorganisatie dagelijks mee te maken hebt. Jaarlijks voorzien wij zorgaanbieders in Nederland van verschillende oplossingen met als doel; meer tijd voor zorg. Benieuwd hoe wij dat doen?
Heb je vragen?
Heb je vragen rondom interoperabiliteit of rondom andere thema’s in de zorg? Of hoe pak je het koppelen van applicaties en systemen aan? Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en mee te denken over jouw vraagstukken. Neem vrijblijvend contact met ons op.