Benut jouw maakbedrijf AI écht ten volste? Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan het gebruiken van AI om offertes te generen of marketingteksten te schrijven voor je producten?
Zeker nu goed opgeleid personeel steeds schaarser wordt, is AI een enorme uitkomst. Dankzij AI zet je je medewerkers slimmer in en haal je het meeste uit je ERP systeem. In dit blog gaan we dieper in op hoe AI jouw maakbedrijf concreet helpt!
First things first: Hoe betrouwbaar en veilig is AI?
De verschillende AI tools vliegen ons om de oren: ChatGPT, Suno, Copilot, etc. We horen er zoveel over in de wereld maar hoe betrouwbaar en veilig zijn die tools en de antwoorden die ze genereren?
De grote AItools zoals ChatGPT of Copilot zijn qua veiligheid op verschillende factoren te meten. Bijvoorbeeld op de kwaliteit en kwantiteit van data. AIsystemen zijn namelijk zo goed als de data waarmee ze zijn getraind. Hoe meer en hoe beter de data, hoe betrouwbaarder de AI. De betrouwbaarheid van antwoorden op prompts hangt ook af van de algoritmen en modellen die worden gebruikt. AIsystemen presteren vaak beter wanneer ze worden gecombineerd met menselijke intelligentie. Mensen kunnen AI corrigeren en sturen, waardoor de uiteindelijke beslissingen betrouwbaarder worden. And last but not least: grondige testen en voortdurende validatie zijn cruciaal voor de betrouwbaarheid van AIsystemen.
Grote spelers op het gebied van AI zijn ChatGPT en Copilot. Deze voldoen aan de bovengenoemde veiligheidschecklist.
Copilot versus ChatGPT?
Microsoft heeft sinds een paar maanden hun eigen AI tool: Copilot. Copilot werkt hetzelfde als ChatGPT. Oftewel: je typt een prompt in en daar rolt een antwoord uit. Maar er zijn wel verschillen tussen ChatGPT en Copilot.
Zoals we hierboven al benoemden is veiligheid cruciaal. Zeker voor bedrijven is het erg belangrijk dat informatie binnen de vier muren van je ERP systeem blijft. Alles wat je in ChatGPT typt, gebruikt die even later om Jantje of Pietje de volgende keer een nog beter antwoord te kunnen geven op hun prompt. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat bedrijfsinformatie in een digitale grabbelton komt die voor de hele wereld beschikbaar is… Het mooie van Copilot -van Microsoft Business Central- daarentegen is dat de AItool binnen je eigen ERP oplossing zit! Dit zorgt ervoor dat je dus wel informatie van ‘buiten’ krijgt maar dat jouw input alleen wordt gebruikt binnen je eigen bedrijf. Ideaal!
Maak dankbaar gebruik van je copiloot
Dankzij AI wordt het steeds makkelijker om één werknemer meer werk te laten doen en breder in te zetten – zonder dat de werkdruk toeneemt. En dat allemaal aan de hand van mooie integraties van AI met je ERP systeem! Je medewerkers krijgen als het ware in plaats van enkel een uitvoerende functie, nu meer een controlerende functie, omdat AI het werk deels voor ze uitvoert en ze enkel hoeven te controleren of het klopt. Het domme overtyp werk is daarmee ook verleden tijd.
Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden van AI – voor de maakindustrie – voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee! 😊
-
Zoekwerk nog nooit zo makkelijk
-
Marketingteksten schrijven met AI voor je producten
-
Chatbot in je ERP systeem!
-
Integratie met Office-producten
Dankzij een AI tool geïntegreerd in je ERP systeem kun je sneller zoeken. Zo kun je zoeken binnen je systeem waar bepaalde rapportages staan, maar bijvoorbeeld ook hoeveel offertes er zijn.
Als jouw maakbedrijf veel artikelen produceert en voor elk van die artikelen een tekst moet schrijven dan is AI de oplossing. Gebruik AI om unieke en overtuigende teksten te schrijven conform je eigen stijl. En dat binnen enkele seconden op basis van productkenmerken zoals kleur, materiaal en grootte. Pas de beschrijvingen aan aan je voorkeuren, evenals het formaat en de lengte. Publiceer de teksten vervolgens met slechts een paar klikken – bijvoorbeeld naar de website in je webshop.
Microsoft heeft een chatbot in Business Central gelanceert! Dezelfde chatbot zit ook in ons ERP systeem I-Make. Aan deze chatbot kan je eindeloos vragen stellen zoals bijvoorbeeld: ‘’Laat mij de omzetgegevens zien van maand X en Y.’’ Wat doet de chatbot nog meer? Workflows genereren, rapportages maken en acties uitvoeren!
Business Central van Microsoft heeft AI geïntegreerd met al hun Office producten, waardoor hun verschillende applicaties nog beter met elkaar communiceren. AI leest bijvoorbeeld je email uit en kan op basis van de inhoud van de email direct een taak uitvoeren.
Wat brengt de toekomst ons nog meer met AI?
-
Voorraadbeheer en Supply Chain Management:
-
Financiële planning en analyse:
-
Klantrelatiebeheer (CRM):
Machine learning helpt bij het maken van nauwkeurige voorspellingen voor voorraadniveaus en vraagpatronen. Door historische gegevens te analyseren, kunnen ERP systemen nauwkeuriger bepalen hoeveel voorraad er nodig is om onderproductie of overproductie te voorkomen. AI helpt bij het optimaliseren van de supply chain door realtime gegevens te analyseren en efficiëntere routes te plannen.
AI analyseert financiële gegevens om trends te identificeren en voorspellingen te doen. Dit helpt bij het nemen van strategische beslissingen, zoals investeringen, budgettering en cashflowbeheer.
AI kan klantinteracties verbeteren door gepersonaliseerde aanbevelingen te doen op basis van klantgedrag en voorkeuren. Het kan ook helpen bij het identificeren van verkoopkansen en het voorspellen van klantbehoeften. Vooral wanneer de AI tool geïntegreerd is met je Outlook wordt CRM een stuk makkelijker!
Voordelen van ERP-systemen met AI
ERP systemen met AI zorgen onder andere voor verbeterde gegevensnauwkeurigheid. Het maakt het automatiseren van repetitieve taken eenvoudiger. Het automatiseren van repetitieve taken bespaart tijd en vermindert fouten. Daarnaast maken ERP systemen met AI je besluitvorming beter doordat je toegang krijgt tot geavanceerdere analyses en inzichten. Dit leidt tot aanzienlijke efficiëntieverbeteringen binnen de organisatie!
De uitdagingen en beperkingen van AI en machine learning in ERP
De kwaliteit van data en privacy zijn grote uitdagingen bij het gebruik van AI in ERP-systemen. De implementatie kan daarnaast complex zijn, wat tijd en gespecialiseerde kennis vereist. Bovendien is verandermanagement cruciaal om de acceptatie van nieuwe technologieën binnen de organisatie te waarborgen. Maar… met een toereikend ERP systeem en een betrokken leverancier, is privacy gewaarborgd en word je ondersteunt met gespecialiseerde kennis en in het managen van de verandering binnen je organisatie!
Ben jij klaar om de sprong te wagen?
AI verder implementeren in jouw maakbedrijf klinkt misschien als een grote stap, maar met een goede strategie haal je het meeste uit de tools! Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:
-
Stap 1: Identificeer kansen
-
Stap 2: Kies een toereikend ERP systeem met geïntegreerde AI tools
-
Stap 3: Bouw een team van experts
-
Stap 4: Begin klein, denk groot
-
Stape 5: Train je team
Waar liggen de grootste kansen voor verbetering in jouw bedrijf? In de backoffice, is het de productie, kwaliteitscontrole of misschien de logistiek? Door de juiste gebieden te identificeren, kun je gerichter aan de slag met AI.
Niet elke AI oplossing bij jouw bedrijf. Onderzoek daarom hoeveel er door softwareleveranciers geïnvesteerd wordt in het ontwikkelen van AI tools (budget, mankracht, tijd). Gaan ze slechts met de tijd mee? Of zijn ze leider op het gebied van AI en innovatie? AI is een ontzettend dure investering. Microsoft investeert dan ook meer dan 20 miljard aan innovatie. Niets ten nadele van de branche ERP systemen, maar die zullen nooit op dit niveau kunnen meespelen. Stap jij optijd op deze innovatietrein?
Het implementeren van AI vraagt om expertise, vooral als je het meeste uit je AI tool wilt halen. Overweeg om AI specialisten aan te nemen of samen te werken met consultants die ervaring hebben met AI in de maakindustrie. Of raadpleeg je ERP leverancier. Een goede ERP leverancier is op de hoogte van de laatste innovaties en denkt altijd met je mee.
Start met een pilotproject om te testen hoe AI werkt in jouw bedrijf. Gebruik de inzichten uit deze pilot om bredere implementaties te plannen. Net zoals je bij de implementatie van een nieuw ERP systeem key-users in zou zetten.
AI kan alleen succesvol zijn als jouw medewerkers ermee kunnen werken. Think out of the box en investeer in training en zorg dat iedereen klaar is voor deze nieuwe technologie!
Ons ERP systeem voor de maakindustrie: I-Make
De toekomst van de maakindustrie is slim, efficiënt en (deels) gedreven door kunstmatige intelligentie. Door strategisch te investeren in AI, kun je jouw maakbedrijf naar een hoger niveau tillen en klaarstomen voor de toekomst.
Met Copilot in ons ERP systeem ‘I-Make’ sta je sterk. Copilot is geïntegreerd met je Microsoft Office producten (Word, Outlook, Teams etc.). Dus waar wacht je nog op? Ontdek wat AI voor jouw maakbedrijf kan betekenen. Neem contact op met onze mensen!