Low-code is een echte gamechanger in de wereld van applicatieontwikkeling. Het stelt bedrijven in staat om snel en efficiënt oplossingen te bouwen, zonder dat er uitgebreide programmeerkennis nodig is. Hoe? Dat leggen we je in dit artikel haarfijn uit. Wat is low-code precies, waarom is het zo populair en wat zijn de verschillen tussen platforms zoals Mendix, Microsoft Power Platform, Boomi en TimeXtender? Je leest het hier.
Wat is low-code?
Traditioneel worden applicaties ontwikkeld door het schrijven van regels code in 1 of meerdere programmeertalen (ook wel high code genoemd). Maar stel je nu eens voor dat je oplossingen kunt ontwikkelen zonder urenlang code te schrijven. Dat is precies wat low-code biedt. Low-code is een manier van ontwikkelen waarbij ontwikkelaars niet (tot nauwelijks) hoeven te coderen. In plaats daarvan maken ze gebruik van een low-code platform met visuele drag-and-drop functionaliteiten en vooraf gebouwde componenten. Hierdoor kunnen zowel professionele ontwikkelaars als niet-technische gebruikers oplossingen bouwen. Het is alsof je met LEGO® bouwt: de bouwstenen zijn er al. Het is vervolgens aan jou om een slimme oplossing te ontwikkelen.
Volgens Gartner is low-code één van dé trends van 2024:
“Organisaties wenden zich steeds vaker tot low-code ontwikkelingstechnologieën om te voldoen aan de groeiende vraag naar snelle applicatielevering en sterk aangepaste automatiserings-workflows. Gartner voorspelt dat tegen 2024 de meerderheid van de ontwikkelingsprojecten gebruik zal maken van low-code platforms, wat leidt tot efficiëntere en toegankelijkere softwareontwikkelingspraktijken.”
Wat maakt low-code zo populair?
We zien de afgelopen jaren dat low-code platforms enorm in opkomst zijn. En dat is niet zonder reden. Wij hebben de 5 belangrijkste redenen waarom low-code zo populair is, voor je op een rijtje gezet:
- Versnelling van ontwikkelprocessen
Low-code versnelt het ontwikkelproces aanzienlijk. Dankzij visuele interfaces en vooraf gebouwde componenten is gespecialiseerde programmeer kennis niet nodig en kunnen ontwikkelaars snel aan de slag. Dit verkort de time-to-market drastisch.
“Het grootste voordeel van low-code omgevingen is snelheid,” volgens 451 Research. “Organisaties kunnen 50-90 procent van de ontwikkeltijd besparen.”
- Kostenbesparing
Dit brengt ons ook direct bij het volgende punt: want minder ontwikkeltijd betekent ook lagere kosten. Dit maakt low-code aantrekkelijk voor zowel grote als kleine bedrijven. Efficiëntie in ontwikkeling vertaalt zich namelijk direct naar financiële voordelen, ook op het gebied van implementatie, iets waar elk bedrijf natuurlijk rekening mee wil houden.
- Innovatie en flexibiliteit
Low-code maakt het makkelijk om snel in te spelen op veranderende marktbehoeften. Nieuwe oplossingen kunnen namelijk snel worden ontwikkeld en ook weer worden aangepast. Zo kun je je concurrentie voor blijven door sneller te bewegen. Ook wordt innovatie enorm gestimuleerd doordat teams sneller kunnen experimenteren en kunnen schakelen.
- Toegankelijkheid en samenwerking
Low-code maakt applicatieontwikkeling toegankelijker en begrijpelijker voor de zakelijke kant van een bedrijf. Doordat beide teams effectief kunnen communiceren en samenwerken aan oplossingen, verbeteren de resultaten. De productiviteit stijgt, en ook de kwaliteit en relevantie van de oplossingen nemen direct toe. Zo slaat low-code een letterlijke brug tussen de twee werelden. Daarnaast verbetert low-code de samenwerking met bestaande systemen doordat er veel vooraf gebouwde koppelingen al aanwezig zijn.
- Schaalbaarheid
Low-code platforms zijn ontworpen om mee te groeien met je bedrijf. Dit betekent dat je klein kunt beginnen met een eenvoudige oplossing en deze later kunt uitbreiden naarmate je behoeften veranderen. Dit maakt low-code een duurzame oplossing voor zowel kleine als grote ondernemingen. Voor nu én in de toekomst.
Verschillende low-code platforms
Low-code platforms hebben hun toepassing gevonden binnen verschillende IT-domeinen. We zetten 4 populaire platformen met hun toepassing op een rij:
- Mendix – Applicatie-ontwikkeling
- Microsoft Power Platform – Workflow Automatisering
- Boomi – Low-code integratie oplossing voor Enterprise Automation.
- TimeXtender – Data integratie voor dashboards en rapportages
Op basis van onze eigen ervaring met de verschillende platforms, laten we je graag met ze kennis maken:
Mendix
Mendix is een toonaangevend low-code applicatie platform dat bekend staat om zijn uitgebreide functionaliteiten en gebruiksvriendelijke interface. Het biedt een breed scala aan integraties en is geschikt voor de ontwikkeling van zowel eenvoudige als complexe applicaties. Mendix richt zich sterk op samenwerking tussen business en IT, wat zorgt voor een snellere ontwikkeling en implementatie van oplossingen.
Met de hoge wendbaarheid van Mendix kunnen wij ervoor zorgen dat klanten continu de meeste waarde uit de applicatie kunnen krijgen.
Branko Sandifort
Mendix Team Lead Axians
Microsoft Power Platform
Microsoft Power Platform bestaat uit 5 tools: Power BI, Power Apps, Power Automate, Power Pages & Power Virtual Agents. Dit platform is sterk geïntegreerd met andere Microsoft-producten zoals Office 365 en Azure, wat het een uitstekende keuze maakt voor bedrijven die al gebruik maken van deze ecosystemen. Power Platform is ideaal voor het automatiseren van workflows, het bouwen van bedrijfsapplicaties en het analyseren van data.
Power Platform maakt het mogelijk om de ontwikkeling dichter bij de eindgebruiker te krijgen en hier samen op te kunnen sturen.
Lars de Klijne
Power Platform Consultant
Boomi
Boomi is een cloudgebaseerd integratieplatform dat bedrijven helpt om applicaties, data en processen te verbinden. Het wordt vaak gebruikt voor het automatiseren van gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen, zowel binnen als buiten een organisatie. Boomi biedt een omgeving die gebruikers in staat stelt om snel en efficiënt integraties te bouwen zonder uitgebreide programmeerkennis.
Met Boomi als integratieplatform kun je moeiteloos bedrijfsprocessen automatiseren en systemen met elkaar verbinden, zodat je organisatie flexibeler, efficiënter en toekomstbestendig wordt.
Tom Mathijssen
Business Analist
TimeXtender
TimeXtender richt zich op data-management en analytics. TimeXtender is ideaal voor bedrijven die snel en efficiënt data-oplossingen willen ontwikkelen zonder diepgaande technische kennis. Het platform biedt een low-code oplossing voor het bouwen van data warehouses en het automatiseren van data pipelines. De TimeXtender software sluit naadloos aan op de cloudplatformen van Microsoft (zoals Azure en Fabric), AWS en Snowflake.
De low-code software van TimeXtender kan de drempel om datagedreven te werken aanzienlijk verlagen met een unieke holistische benadering van databeheer vanuit 1 platform.
Coen Donders
Business Consultant
Low-code november
Meer weten over deze krachtige low-code tools? Meld je aan voor één van onze webinars over deze platforms tijdens onze low-code november maand! We duiken écht de diepte in en laten je praktisch kennis maken met de platforms, en dat binnen slechts een uurtje van je tijd.
Dus meld je snel aan voor de verschillende webinars over: TimeXtender, Boomi, Power Platform, & Mendix