Wie werkzaam is bij een modern industrieel bedrijf ontsnapt niet meer aan Internet of Things (IoT) en Business Analytics. Krachtige concepten die onze industrie volledig transformeren. Maar wat leveren ze nu al op in de praktijk? Met welke toepassingen kan ik vandaag starten om snel tastbare resultaten te boeken? In dit blog verzamelen we vijf voorbeelden waarin een combinatie van IoT en Business Analytics uitdagingen oplossen die we allemaal herkennen.
1. Eenvoudig data uit meerdere bronnen combineren
Traditioneel is het voor een financiële afdeling lastig om te sturen op volledige informatie. Bijvoorbeeld omdat financiële forecasts in een ERP-systeem gevoed moeten worden met klantdata uit een CRM-pakket en gegevens uit een stand-alone applicatie op de productievloer. Het gevolg is veel werk om data te combineren tot de juiste stuurinformatie. Tijdrovend en foutgevoelig.
IoT en Business Analytics bieden uitkomst. IoT verbindt machines op de productievloer met een database in de cloud die real-time gevoed wordt met productiedata. Door financiële data met dezelfde cloud te verbinden ontstaat een allesomvattende database waarmee razendsnel de juiste rapportages gemaakt worden. Uiteraard verpakt in een overzichtelijk dashboard. Dit maakt het rapportageproces niet alleen sneller – gebruikers krijgen ook de garantie dat ze altijd beschikken over actuele en accurate gegevens.
2. Een productieproces simuleren
Door de grote hoeveelheid IoT-data te combineren met moderne rekenkracht ontwikkel je tegenwoordig eenvoudig een totale digitale simulatie van je productieproces. Deze digital twin laat bedrijven bijvoorbeeld eenvoudig nieuwe configuraties testen of sneller ontdekken wanneer machines onderhoud nodig hebben. Ook maakt de simulatie duidelijk wat de gevolgen zijn van te late ontvangst van leveringen of ongepland onderhoud op de productie-output. Direct én op de lange termijn.
3. Machines updaten op afstand
IoT stelt bedrijven niet alleen in staat om verbonden machines uit te lezen vanuit een centrale applicatie. Het wordt ineens ook mogelijk om verbonden machines op afstand aan te sturen. Een enorme bron van tijdsbesparing als je collega’s nu bijvoorbeeld alleen op locatie updates op een machine kunnen installeren.
4. Grondstoffen monitoren
IoT staat in de manufacturing-sector al snel synoniem voor het verzamelen van data uit machines. Maar de toepassingen gaan verder. Slimme sensoren zijn ook te gebruiken voor het real-time monitoren van grondstoffen, samples, halffabricaten en eindproducten. Ideaal als het belangrijk is dat deze continu op de juiste temperatuur vervoerd worden of tijdens transport alleen rechtop mogen staan. Het resultaat van deze monitoring is een verhoogde kwaliteit van het eindproduct en meer grip op de totale supply chain.
5. Voorspellen van benodigd onderhoud
Slimme machines maken onderhoud nu al een stuk eenvoudiger. Bijvoorbeeld omdat monteurs automatisch een signaal krijgen als een machine of onderdeel uitvalt. De waarde van data zit echter niet alleen in het verklaren van historische of huidige situaties. De echte meerwaarde ontstaat als data niet alleen signaleert dat een machine nú aandacht nodig heeft, maar ook over 7 maanden en 12 dagen. Door patronen te ontdekken in historische data kan Business Analytics nauwkeuriger en sneller voorspellen wanneer onderdelen aan vervanging toe zijn. Dit voorkomt kostbare downtime.
Duik dieper in de wereld van IoT en Business Analytics
In dit blog laten we kort zien hoe concreet de toepassingen van IoT en Business Analytics nu al zijn. Het wordt duidelijk dat IoT in manufacturing meer is dan alleen ‘data verzamelen over machines’ – ook andere elementen van de supply chain kunnen met sensoren smart gemaakt worden. Daarnaast opent IoT de deuren voor Machines-as-a-service, waarbij machines met een druk op de knop geüpdatet kunnen worden. Ook Data Analytics gaat verder dan data monitoren. De echte kracht ligt in het voorspellen van toekomstige productie- of onderhoudsscenario’s op basis van historische gegevens. Toepassingen die jaren geleden nog als toekomstmuziek klonken, maar die inmiddels succesvol toegepast worden bij bedrijven in vele industrieën.
Meer weten over de oplossingen van Axians voor industriële bedrijven? Bekijk onze oplossingen.