We kunnen er niet meer omheen: de gevolgen van klimaatverandering zijn groot, té groot. Natuurlijke bronnen raken uitgeput en de CO2-uitstoot is te hoog. Wij zijn de enige generatie die ervoor kan zorgen dat toekomstige generaties kunnen voortleven in een gezond klimaat. De afgelopen decennia is onze maatschappij enorm gedigitaliseerd en dat heeft ons veel gebracht, maar tegelijkertijd is deze ontwikkeling ook verantwoordelijk voor een groot deel van onze CO2-uitstoot. Door digitalisering is er namelijk een enorme groei in data ontstaan. Deze data wordt opgeslagen in datacenters die een grote hoeveelheid stroom (en water) verbruiken. Aan ons de maatschappelijke taak om dit verbruik in te perken. Maar hoe zet je stappen richting een duurzame IT-omgeving? Chera van Asperen, Client Manager bij Axians legt het uit.
Om te beginnen even wat cijfers op een rij: Tussen 2017 en 2019 is het stroomverbruik in Nederlandse datacenters met 66% toegenomen. In 2021 waren datacenters goed voor bijna 3% van het Nederlandse stroomverbruik, maar als we deze trend doorzetten, dan verbruiken datacenters door de exponentiële groei in het digitale dataverkeer in 2030 ruim 23% van alle stroom in Nederland. Dat zijn geen cijfers om trots op te zijn.
Als eerste hulpmiddel is er de CO2-prestatieladder
Het klimaatakkoord, milieuwetgeving en certificering zoals de CO2-prestatieladder, maar ook het algehele normbesef van organisaties leiden gelukkig tot initiatieven om onze samenleving te verduurzamen. De Nederlandse CO2-prestatieladder beschrijft een stapsgewijze aanpak om de CO2-footprint van je organisatie in kaart te brengen. Hierbij is het belangrijk om te bepalen tot welke scope jouw organisatie hoort als het gaat om CO2-uitstoot. Het Greenhouse Gas Protocol (wereldwijd het meest gebruikte protocol om uitstoot van broeikasgassen te berekenen) noemt een drietal scopes, waar je in meer of mindere mate invloed op hebt.
- Scope 1 hierbij gaat het om de directe emissies binnen een bedrijf, zoals de uitstoot van broeikassen die ontstaan door de productie van grondstoffen, materialen en producten die worden gebruikt door de organisatie.
- Scope 2 hieronder vallen indirecte emissies door opwekking van energie die is aangekocht zoals het elektriciteitsverbruik.
- Scope 3 zijn indirecte emissies die buiten de organisatie ontstaan, maar wel het gevolg zijn van activiteiten van de organisatie. Het omvat alle CO2-uitstoot in de levenscyclus van alle producten en diensten van de organisatie. Dit zijn emissies veroorzaakt door onder andere transport en distributie, maar ook het verbruik van je verkochte product door de afnemer, oftewel de gebruiker. Deze emissies kunnen enorm omvangrijk zijn en erg lastig om te controleren én te reduceren. Je moet beschikken over de precieze emissie-data van de (toe)leveranciers om hier invloed op te hebben. Samenwerking en betrokkenheid van (toe)leveranciers is dus noodzakelijk om de toegang tot nauwkeurige, transparante gegevens te krijgen.
Maak gebruik van toeleveranciers
In het IT-landschap zijn er gelukkig toeleveranciers die noodzaak zien om hun impact op het milieu te verminderen. Microsoft, Google, Apple; allemaal hebben ze doelstellingen opgesteld om hun zogenaamde ‘Green IT’-beleid vorm te geven. Zo bedroeg de totale bedrijfsemissie van Microsoft in 2021 ongeveer 14 miljoen mtCO2e. Dit is bijna 84 keer zoveel als de uitstoot In Nederland in 2021! Hiervan behoorde 120.000 mtCO2e tot scope 1-emissie, want deze kwamen vrij door datacenters en campussen van Microsoft. Maar meer dan 97 procent zat in scope 3. Geen verrassing wellicht vanwege het hoge aantal afnemers van Microsoft-diensten, maar tevens een grote verantwoordelijkheid om te dragen.
Microsoft heeft dan ook als doel gesteld om in 2030 koolstofnegatief te zijn. Dit betekent dat Microsoft hiermee in 2030 meer CO2 uit het milieu wil verwijderen dan zij uitstoot. Maar daar blijft het niet bij. In 2050 wil het bedrijf alle directe of door elektriciteitsgebruik veroorzaakte uitstoot sinds haar oprichting in 1975 hebben gecompenseerd. Dat zijn flinke beloftes die je enkel met een doordachte strategie kunt waarmaken. Dankzij hernieuwbare energiebronnen, recycling en het verduurzamen van de Microsoft supply chain helpt Microsoft hiermee ook ons, als gebruiker van Microsoft diensten, te verduurzamen. Want door samen te werken met Microsoft heb je al 1 leverancier uit scope 3 waarvan de emissies inzichtelijk zijn en die ervoor zorgt dat jouw indirecte emissie-uitstoot wordt verminderd.
Stap over naar cloudoplossingen
Microsoft onderzocht het verschil in energieverbruik en CO2-uitstoot tussen een cloudoplossing en een on-premise infrastructuur. Ze ontdekten dat een cloudoplossing het energieverbruik en de CO2-uitstoot met meer dan 30 procent kan verminderen. Bij kleine implementaties is dit voordeel nog duidelijker zichtbaar. Door uitfasering van een on-premise infrastructuur met een gedeelde cloudservice kan de uitstoot met meer dan 90 procent worden verminderd. Immers, een public cloud provider gebruikt een multi tenant model, waarbij meerdere tenants dezelfde hardware bronnen delen, wat een grotere energie- efficiëntie oplevert dan bij een on-premise infrastructuur.
93% energiezuiniger met Microsoft 365 en Azure
Cloudtechnologieën zoals Microsoft 365 en de public Azure cloud infrastructuur zijn voorbeelden van Microsoft-diensten die de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. De resultaten van een onderzoek in 2018 wijzen uit dat het gebruik van het Microsoft Azure-cloudplatform tot wel 93% energiezuiniger is en brandstoffen tot wel 98% efficiënter worden gebruikt dan bij on-premises oplossingen.
Hoewel grote organisaties het energieverbruik en de uitstoot kunnen verlagen door inzet van eigen duurzame datacenters, zijn aanbieders van openbare cloudinfrastructuur vanwege hun schaal het best gepositioneerd om de milieu-impact van IT te verminderen. Door applicaties te verplaatsen naar cloudservices van Microsoft of andere providers, profiteer je als IT-beslisser van een duurzame, efficiënte cloudinfrastructuur. Met het verplaatsen naar de cloud verplaats je je on-premise (scope 1 emissie) namelijk naar scope 3. Dit is voordelig als je je directe uitstoot van je bedrijf moet rapporteren. Welke wet van toepassing is op jouw bedrijf hangt af van het type bedrijf en branche. Naast wetgeving kunnen daarnaast ketenpartners inzage in emissies vragen. Hoe dan ook: je CO2-uitstoot rapporteren vergroot je concurrentievermogen. Als je laat zien dat je investeert in duurzaamheid, maak je je bedrijf future proof.
Benut het gratis Emissie Impact Dashboard
Gebruik je al diensten van Microsoft in de cloud en wil je weten wat je CO2e uitstoot is? Dan kun je via het Emissie Impact Dashboard je cloud-koolstofemissies, -koolstofintensiteitsscores en -emissiebesparingen voor je Azure of Microsoft 365 gebruik volgen ten opzichte van lokale oplossingen. Het dashboard biedt de mogelijkheid om scope 3-emissiegegevens te segmenteren op type cloudservice, regio en tijdsbestek. Vooral voor bedrijven met internationale vestigingen is dit dashboard erg interessant omdat de emissies per regio kunnen worden weergegeven. Met deze beschikbare tool heb je al meer inzicht in de duurzaamheid van jouw IT-omgeving dan waar je je wellicht van bewust was.
Stappen zetten in het verduurzamen van je IT-omgeving?
Vraag direct gratis onze 3 verduurzamingstips en 3 hands-on adviezen aan en zet stappen richting Green-IT!