Hoe blijf je relevant als elke euro wordt bekeken, subsidies opdrogen en donoren meer willen zien van de resultaten die je boekt? Nederlandse non-profit organisaties (NGO’s) staan op een kruispunt. Subsidies vanuit de overheid nemen af, terwijl donoren meer inzicht verlangen in hoe hun bijdragen worden besteed. Tegelijkertijd stijgen de kosten van operaties, wat NGO’s dwingt om creatief en efficiënt te zijn. Unit4 ERPx (ERPx) biedt een robuuste oplossing waarmee NGO’s grip krijgen op hun financiën, processen en impact, zodat ze voorbereid zijn op een onzekere toekomst.
1. Afname van subsidies: een urgent probleem
In 2023 gaf het CBS aan dat het aandeel van overheidssubsidies in de totale inkomsten van NGO’s significant is gedaald over de laatste tien jaar. Tegelijkertijd neemt de concurrentie om institutionele en particuliere donaties toe. Met ERPx kunnen NGO’ beter rapporteren en transparanter zijn over hoe de gelden worden besteed. Deze transparantie kan helpen in het vergroten van de inkomstenstroom omdat er meer inzicht geboden wordt over de impact van de projecten.
Met de realtime dashboards van ERPx krijgen organisaties bijvoorbeeld inzicht in de kostenstructuur van projecten, zodat inefficiënties snel opgespoord en aangepakt kunnen worden. Hierdoor houden NGO’s meer middelen over om te investeren in hun kerntaken.
2. Transparantie als voorwaarde voor funding
Steeds meer donoren en subsidieverstrekkers eisen concrete cijfers over de impact van projecten. Onderzoek door Goede Doelen Nederland (2023) wijst uit dat transparantie en meetbaarheid de belangrijkste factoren zijn bij de keuze door donoren.
ERPx helpt NGO’s bij het verzamelen en presenteren van deze gegevens. Denk aan KPI’s zoals het aantal mensen dat toegang kreeg tot schoon drinkwater of hoeveel CO₂-reductie een milieuproject heeft gerealiseerd. ERPx integreert met data-analysetools waarmee organisaties hun impact overzichtelijk en visueel kunnen rapporteren.
Praktisch voorbeeld: stel, een NGO richt zich op het bouwen van scholen in afgelegen gebieden. Met ERPx kan het team realtime zien hoeveel budget er is, hoe dit wordt besteed, en welke resultaten worden behaald. Dit geeft hen niet alleen overzicht, maar het biedt ook vertrouwen bij donoren.
3. Flexibiliteit in een dynamische wereld
De dagelijkse praktijk van NGO’s is onvoorspelbaar. Van acute natuurrampen tot geopolitieke spanningen, de behoefte aan flexibiliteit is groter dan ooit. ERPx speelt hierop in door organisaties de mogelijkheid te bieden om snel te schakelen. Budgetten kunnen realtime worden aangepast, en projectorganisaties en processen zijn eenvoudig te herstructureren.
Bovendien zorgt de modulaire opzet van ERPx ervoor dat NGO’s alleen betalen voor de functionaliteiten die ze nodig hebben. Dit maakt het systeem niet alleen efficiënt, maar ook kosteneffectief.
4. Kostenbeheersing als sleutel tot overleven
Met minder inkomsten en hogere kosten is kostenbeheersing essentieel. ERPx biedt geavanceerde tools voor kostenanalyse en rapportage, waardoor organisaties grip krijgen op hun uitgaven. Het systeem helpt bij het identificeren van kostenposten die geoptimaliseerd kunnen worden en voorkomt verspilling.
Dankzij het signaleren van inefficiënties biedt ERPx kansen om besparingen te realiseren. Daarnaast stelt het NGO’s in staat om financiële scenario’s te modelleren, zodat ze voorbereid zijn op verschillende toekomstscenario’s.
Door alle voordelen van ERPx, van realtime inzicht tot meetbare impact, kunnen NGO’s beter inspelen op zowel interne als externe uitdagingen. Dit maakt de applicatie niet alleen een strategische tool, maar ook echt een hulpmiddel bij strategische keuzes.
Met Unit4 ERPx staan organisaties sterker. Dankzij de uitgebreide rapportagemogelijkheden kun je als NGO transparant zijn richting jouw donoren over de wijze waarop hun geld besteed wordt om de subsidies te rechtvaardigen. Tevens draagt het bij aan de toenemende eisen rondom meetbaarheid en de noodzaak tot flexibiliteit en kostenbeheersing. Door gebruik te maken van ERPx kunnen NGO’s niet alleen overleven, maar ook blijven groeien en impact blijven maken.