Het beheren en onderhouden van jouw assets is van cruciaal belang. Je wilt het liefst van tevoren weten welke assets onderhoud nodig hebben en welke onderdelen je moet vervangen. Of nog beter: dat je assets zelf automatisch een signaal geven als ze onderhoud nodig hebben en je precies weet welke onderdelen er vervangen moeten worden. Dit kun je realiseren via Smart Asset Management. Hiermee creëer je een overzicht van je assets en hun prestaties, met als doel om de levensduur van assets te verlengen, onderhoudskosten te verlagen en samenwerking tussen afdelingen te verbeteren. Dat klinkt mooi, maar hoe pak je dit aan? Hoe krijg je Smart Asset Management voor elkaar?

Via Smart Asset Management krijg je grip op het productie- en onderhoudsproces. Dat gebeurt op basis van data die al beschikbaar is. Je hebt inzicht in de belangrijkste oorzaken van downtime en hoe bepaalde assets zich gedragen onder verschillende omstandigheden. Deze kennis kun je omzetten in acties. Je kunt onderhoud vooruitplannen en bepaalde problemen voorkomen. De focus verschuift van het oplossen van onverwachte problemen naar het structureel verbeteren van de productie.

In 6 stappen tot Smart Asset Management

Smart Asset Management vormt de crux bij de weg naar en bij voorspellend onderhoud. Om dit goed in jouw organisatie te implementeren, dien je zes stappen te doorlopen:

  1. Krijg inzicht in alle assets van jouw fabriek. Weet waar je assets staan en wat de actuele status hiervan is. Dit bereik je door relevante data uit verschillende systemen samen te brengen op één centrale plek.
  2. Automatiseer en optimaliseer de processen, zoals werkorders en storingsmeldingen. Probeer zo veel mogelijk handmatige en tijdrovende taken weg te halen. Maak bijvoorbeeld automatische werkorders aan op basis van notificaties die assets sturen.
  3. Maak duidelijke afspraken over de communicatie over storingen. Je wilt het proces zo inrichten dat je operators de correcte (fout)omschrijving en/of storingsmelding eenvoudig kunnen doorgeven. Bij deze stap is samenwerken en het doorbreken van datasilo’s een must.
  4. Breng het gedrag en de prestaties van asset in kaart. Dit doe je door de codes en data die machines en productlijnen bevatten om te zetten naar ander vormen van data en hier een analyse op los te laten.
  5. Laat assets storingen of mogelijke actie om storing te voorkomen zelf melden. Dus niet te vroeg, maar vooral niet te laat. Assets kunnen bijvoorbeeld zelf slijtage of afwijkingen waarnemen en melding versturen in de vorm van een e-mail, sms of een notificatie in een app. Hiermee ben je goed op weg richting voorspellend onderhoud. Wanneer assets zelf meldingen maken, ben je bezig met op conditie gebaseerd onderhoud. Dat is de laatste fase voor daadwerkelijk voorspellend onderhoud.
  6. Ontdek patronen in het gedrag van je assets. Door stap één tot en met vijf te doorlopen, krijg je waardevolle informatie die je helpt om beter te begrijpen hoe je assets presteren en wanneer storingen vaak optreden. Deze data kun je analyseren om zo patronen van assets te ontdekken en voorspellingen doen. Dit stelt je in staat om beter te bepalen waar en wanneer onderhoud nodig is om stilstand en uitval te verminderen.

Waar sta jij?

Om de zes stappen tot Smart Asset Management te doorlopen, is het goed om eerst te kijken welk niveau van volwassenheid je met jouw asset management hebt bereikt en vooral waar de ambities van jouw fabriek liggen. Want heb jij eigenlijk al inzichtelijk welke assets er allemaal in je fabriek staan? Wanneer deze zijn afgeschaft, welk onderhoud er is gepleegd en welke certificeringen er binnenkort verlopen? Zijn de meest voorkomende dagelijkse handmatige processen tot een minimum teruggebracht? Wanneer je deze vragen nog niet met een ‘ja’ kunt beoordelen, lijkt voorspellend onderhoud met behulp van Smart Asset Management als een onhaalbare droom. Toch kan dit ook voor jouw fabriek realiteit worden, wanneer je simpelweg met stap één begint.

FactStory

Met FactStory van Axians zet je de eerste stap in Asset Management. Je creëert inzicht in alle assets in jouw fabriek: weet over welke assets je beschikt, wanneer deze zijn aangeschaft, wat de staat van onderhoud en certificeringen is en ontvangt (push)meldingen wanneer actie ondernomen dient te worden op één van de onderdelen. Neem afscheid van de Excel-sheets en versnipperde informatiebronnen en bundel alles binnen één laagdrempelige applicatie.

FactStory Asset Management beschikt over meerdere bouwstenen. Deze dienen als een basis en worden aangepast aan de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie. Jij weet tenslotte het beste wat de unieke bedrijfsprocessen binnen jouw fabriek zijn en welke functionaliteiten bijdragen aan procesoptimalisatie. Zo creëer je een app die écht past bij jouw organisatie en het werkgeluk van jouw medewerkers verhoogt.

De volgende bouwstenen zijn beschikbaar:

  • Registratie: Een overzicht van alle assets, verrijkt met kenmerken zoals: aanschafdatum, locatie en certificeringen.
  • Financieel: aanschafprijs, afschrijving en boekwaarde van assets.
  • Onderhoud: Een overzicht van het gepleegde onderhoud per asset, met inzicht in welke onderdelen kapot zijn gegaan en welke onderhoudsopdracht is uitgezet.
  • Certificering: Krijg inzichtelijk welke certificeringen aanwezig zijn en wanneer deze gecontroleerd en/of vernieuwd moeten worden. Inclusief een overzicht welke externe partij is ingeschakeld voor de certificering.

Benieuwd hoe Axians een rol kan spelen bij jouw smart asset management? Leer hier meer over het platform en de beschikbare applicaties!