Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: de borden vol met post-its waar dagelijks een groep mensen bijeen komt. Ze zijn aan het scrummen, maar wat is scrum? Kort samengevat biedt scrum een framework om in teamverband waardevolle oplossingen te ontwikkelen voor complexe problemen. In deze blog leggen we de basisprincipes van scrum uit binnen 300 woorden.
Scrum is een krachtig framework dat teams in staat stelt om waardevolle oplossingen te realiseren. Door de flexibiliteit, focus op samenwerking en continue verbetering, is het een effectieve aanpak voor projecten. Tijdens korte sprints van één tot vier weken worden nieuwe functionaliteiten ontwikkeld. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met klanten en stakeholders. Het doel is om hun behoeften om te zetten naar concrete functionaliteiten die waarde leveren.
Binnen scrum worden alle wensen en functionaliteiten in kleine, concrete taken opgesplitst: user stories. De Product Owner (PO) prioriteert deze en voegt ze toe aan de Product Backlog. Het ontwikkelingsteam selecteert user stories voor elke sprint en plaatst ze op de Sprint Backlog. Na het opstellen van de sprintplanning gaat het ontwikkelteam aan de slag. Zij komen gedurende de sprint dagelijks bijeen tijdens een stand-up meeting om de voortgang te bespreken en eventuele obstakels te identificeren.
Aan het einde van elke sprint levert het ontwikkelteam een (stukje) werkend product op, het Product Increment. Tijdens de Sprint Review tonen ze dit aan de stakeholders, zodat zij feedback en aanvullende wensen kunnen doorgeven. Tot slot vindt de Sprint Retrospective plaats, waarin het scrumteam reflecteert op de sprint en verbeterpunten bespreekt.
Het scrum-framework biedt structuur en bevordert een effectieve productontwikkeling. De Scrum Master is verantwoordelijk voor het succesvol implementeren van de scrum-principes binnen een organisatie.
Dit is scrum in een notendop. Meer weten over scrum? Ontdek de voordelen van scrum en leer hoe het de efficiëntie en effectiviteit van je projecten kan vergroten. Benieuwd welke toepassing je het beste met scrum ontwikkelt? Leer in deze blogwanneer je juist wel of niet voor Scrum moet kiezen.
Onderstaande afbeelding is een visuele weergave van het scrum framework: