Data en apps vormen de kern van een intelligente fabriek. Maar hoe richt je de ICT binnen jouw fabriek in? Een Manufacturing Execution System (MES) klinkt in eerste instantie als een systeem dat niet in jouw fabriek mag ontbreken. Het is een ideaal systeem om de productieprocessen binnen jouw fabriek te monitoren en aan te sturen op het gebied van kwaliteit, voorraad, productie en onderhoud. Het stelt je namelijk in staat om aan meerdere knoppen te draaien om de processen te optimaliseren en daarmee een beter operationeel resultaat te behalen. Maar is een MES nog nodig in de hedendaagse maatschappij waarbij de technologie zich in een razendsnel tempo ontwikkelt en waarbij je snel moet kunnen inspelen op marktveranderingen?
Want laten we eerlijk zijn. Een MES kan héél veel. Misschien wel te veel. Ga je elke functionaliteit gebruiken die het systeem biedt? Grote kans dat je interesse hebt in slechts een klein deel van de totaaloplossing. Het zou toch fijn zijn als je enkel de diensten kunt afnemen waar je daadwerkelijk behoefte aan hebt?
Tel daarbij op dat een MES een grote investering is. Niet alleen in geld – want het zijn nu eenmaal kostbare systemen -, maar ook en in tijd. Implementatietijden zijn vaak lang, waarbij 6 tot 12 maanden de norm is. Wanneer de implementatie (bijna) is afgerond, kunnen de wensen en eisen vanuit de klanten en/of markt alweer veranderd zijn. Daarom wil je flexibel en wendbaar zijn, iets wat juist geen kenmerk van een MES-systeem is. De vraag is of een MES die investering waard is. Als je nog aan het begin staat in jouw reis naar een intelligente fabriek, waarschijnlijk niet.
Single point solutions
Te veel functionaliteiten voor een te hoge prijs en geen mogelijkheid tot datagedreven werken bij een MES. Dan maar op zoek naar een leverancier die jouw specifieke probleem kan oplossen? Juist doordat deze single point solutions gericht zijn op één uitdaging, is het lastig om de volledige operationele context binnen jouw fabriek te creëren. Bovendien is het niet toekomstproof. Bij een nieuw of ander vraagstuk, dien je weer een nieuwe oplossing te zoeken. Wellicht weer bij een nieuwe leverancier, waardoor je meerdere puntoplossingen moet beheren. Deze oplossingen integreren niet tot lastig met elkaar, wat onnodige complexiteit met zich meebrengt.
Intelligente fabriek
In de traditionele fabriek wordt veelal beroep gedaan op het 4-lagen model, waarbij je werkt met grote en logge systemen zoals een MES, SCADA & PLC en ERP. Je bent te afhankelijk van wat de leverancier je aanbiedt en er is veel handmatig werk nodig om het product af te laten stemmen op jouw wensen. Kortom: het ontbreekt aan een toekomstbestendige, flexibele en wendbare omgeving. Tijd om na te denken voor een andere architectuur.
In een intelligente fabriek ontstaat een nieuwe structuur, waarbij verschillende modules zoals de cloud, connectiviteit, dataplatformen, business intelligence en applicaties naadloos met elkaar integreren. Je bent niet meer afhankelijk van de grote, logge en trage systemen, maar werkt met apps die zijn afgestemd op jouw behoeften. Geen lange implementatietijden meer, maar snelheid en wendbaarheid.
Jouw intelligente fabriek met FactStory
Axians biedt jou met FactStory een applicatieplatform om de belangrijkste operationele processen geautomatiseerd en real time inzichtelijk te maken. Naast dit inzicht kun je ook direct acties uitzetten naar alle betrokkenen, zoals de productiemedewerkers, operator, onderhoudsmonteurs en kwaliteitsmanagers.
Krijg inzicht in de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van jouw fabriek en hoe je hier verbetering in kunt doorvoeren, weet welke assets in jouw fabriek staan en bepaal hiermee een onderhoudsstrategie (smart asset management) en/of laat je medewerkers productiever werken met behulp van mobiele applicaties (digitale inspectie).
De apps van FactStory bestaan uit gestandaardiseerde bouwblokken. Het dient als een basis voor jouw organisatie. Wij vinden het belangrijk dat de eindgebruiker met plezier gebruikmaakt van de apps en dat zij het als toevoegde waarde zien. Wij geloven daarom niet in een one-size-fits-all-aanpak. Het is juist belangrijk om de apps af te stemmen op de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie, waarbij rekening wordt gehouden met de unieke processen binnen jouw operatie. Ook worden eindgebruikers actief betrokken om een app te implementeren die echt afgestemd is op hun wensen en het werkgeluk verhoogt.
Wij geloven niet in een big bang, maar werken juist in kleine stappen om tot het gewenste resultaat te komen. Think big, start small. Aan jou de keuze welke applicatie belangrijk is voor jouw fabriek en wanneer het tijd is om uit te breiden met een nieuwe app. Dat kan een app uit ons platform zijn, maar ook een nieuw datagedreven app op maat.
Benieuwd hoe FactStory een rol kan spelen in jouw reis naar een intelligente fabriek? Leer hier meer over het platform en de beschikbare applicaties!