Veiligheid speelt een cruciale rol in de maakindustrie. Elke dag zijn er aanzienlijke risico’s verbonden aan machines en materialen die een potentieel gevaar kunnen zijn. Er bestaan dan ook talloze specifieke richtlijnen voor het gebruik van machines, gereedschappen en beschermingsmiddelen. Steeds vaker wordt er gekeken naar slimme technologie om die veiligheid verder te verhogen. Video AI Analytics is daar een voorbeeld van. Wat is het precies? Waar kun je het voor gebruiken? En hoe zet je dit in? Je leest het hier.

Wat is Video AI Analytics? 

Videobeelden bevatten enorm veel waardevolle informatie. Zo analyseren veiligheidsmedewerkers camerabeelden om eventuele afwijkingen op te sporen. Door AI-technologie toe te voegen aan een bestaand camerasysteem, kan AI gebruikt worden om betekenis te geven aan die videobeelden. De AI-software is namelijk in staat om afwijkingen te detecteren. Een afwijking resulteert vervolgens in een trigger of actie waarbij een waarschuwing wordt gegeven aan personeel. Kortom; door slimme algoritmes op beelden los te laten wordt betekenis gegeven aan beelden, waarop je automatische acties kunt uitzetten.

Verbeterde veiligheid met Video AI Analytics

Je kunt Video AI Analytics inzetten in verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de retail om diefstal te signaleren. Of de gezondheidszorg om in zorginstellingen valdetectie te optimaliseren. Maar op welke manieren kun je Video AI Analytics inzetten in de maakindustrie om veiligheid te verhogen? Om antwoord te geven op deze vraag hebben we een aantal praktisch toepasbare voorbeelden voor je opgesteld:  

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als je personeel in een hoge risico-omgeving werkt, moeten zij verplicht beschermende kleding dragen. Zoals een helm, veiligheidsvest, handschoenen etc. Het komt (helaas) voor dat de uitrusting niet op orde is. Hierin biedt Video AI Analytics een oplossing. Video AI Analytics herkent namelijk voorwerpen op basis van deep learning en machine learning. Mist er een bepaald object bij een persoon? Zoals een helm. Dan krijgt de opzichter hiervan een alert. Deze functionaliteit kun je ook inzetten in combinatie met toegangscontrole. Draagt iemand voor een steriele ruimte niet de juiste onderdelen? Dan gaat de deur niet open.  Zo biedt Video AI Analytics direct en automatisch ondersteuning bij controle op persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Rook- en branddetectie

Je kunt Video AI Analytics ook voor andere calamiteiten gebruiken. Vaak is brand of rook op een camera sneller te zien dan dat een rookmelder dit detecteert. In geval van brand telt natuurlijk elke seconde. Door de video AI Analytics te koppelen aan het brandmeldsysteem kun je automatisch het protocol in werking zetten.

Gezondheidsproblemen

Je kunt Video AI Analytics ook inzetten om veiligheidsrisico’s omtrent gezondheid te signaleren. Er kan automatisch, binnen enkele seconden worden gedetecteerd of een medewerker bijvoorbeeld onwel wordt of flauwvalt. Op dat moment stuurt het systeem een melding uit. Zo kun je direct actie ondernemen en kan de productie automatisch worden stilgelegd.

Risicogebieden betreden

Op plekken waar veel machines draaien, of waar petrochemische activiteiten plaatsvinden kun je ook beeldanalyse inzetten. Je kunt met Video AI Analytics automatisch monitoren of medewerkers niet te dicht bij machines komen. Gebeurt dit wel, kan een alarm worden afgegeven of kan de productie worden stilgelegd. Ook kan het voorkomen dat je een bepaalde ruimte alleen met twee personen of meer mag betreden wegens veiligheidsvoorschriften. In deze situaties kan Video AI Analytics monitoren of er te weinig personen aanwezig zijn en hierop alarmeren. Dit brengt ons ook bij het volgende punt:

Counting en LPR

Er zijn nog veel meer situaties waarbij het tellen van personen of voertuigen kan bijdragen aan de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van de bezettingsgraad op de werkvloer, of het aantal voertuigen op een bepaald terrein. Ook kun je dit uitbreiden met LPR (License Plate Recognition). Je kunt dan toegang geven aan voertuigen die daarvoor toestemming hebben. Mocht je als bedrijf ook de verplichting hebben de CO2 uitstoot te rapporten dan kun je zo ook die uitstoot van de bezoekende voertuigen ophalen door te koppelen met de RDW-database. Dit kan met Video AI Analytics worden ingeregeld.

Hoe zet je Video AI Analytics in?

De mogelijkheden met Video AI Analytics zijn dus enorm. Het biedt direct een oplossing om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Maar hoe zet je dit in?

Maak kennis met: VAIBS. Zij zijn dé voorloper op het gebied van Video AI Analytics en helpen organisaties wereldwijd om AI toe te voegen aan camerasystemen. Hiervoor maken zij gebruik van het Video AI Analytics platform: Vaido. Het platform automatiseert alle inspectie en detectiezaken. Met VABIS kun je dus al je camerabeelden, zowel real-time als historisch, analyseren om personen, objecten en afwijkingen te detecteren.

Toevoegen aan slimme applicaties

Hoe kun je dit vervolgens koppelen aan je bedrijfsprocessen? Hier komen slimme applicaties om de hoek kijken. Vanuit Axians ontwikkelen en optimaliseren intelligente bedrijfsapplicaties. Dit kan zijn in de vorm van (mobiele) applicaties, portals en platforms.

Met VAIBS als partner bieden wij de mogelijkheid voor organisaties om Video AI Analytics in te zetten in hun applicaties. Detecteert je Video-AI afwijkingen? Dan laten wij een melding terugkomen in je applicatie. Zo integreren we eenvoudig Video AI Analytics in je bestaande software of ontwikkelen we een applicatie (app) voor jou op maat. Hoe dan ook; jij kunt laagdrempelig Video AI Analytics inzetten om de veiligheid in je fabriek te verhogen.

Meer weten?

Wil jij ook de volgende stap zetten met slimme apps, portals, software en AI? Lees hier meer over de slimme applicatieontwikkeling op maat door Axians.  Ontdek onze mogelijkheden voor zowel low-code als full-code software ontwikkeling. Wij denken graag mee met jouw vraag.

Heb je een vraag? Neem direct contact met ons op!

Voor welke digitale uitdaging sta jij? Neem vrijblijvend contact op met één van onze experts, wij helpen je graag.