In een wereld waarin data de drijvende kracht is achter innovatie en besluitvorming, speelt data governance een cruciale rol. Voor overheidsinstellingen biedt het de mogelijkheid om transparanter, efficiënter en betrouwbaarder te werken. Data governance helpt niet alleen bij het waarborgen van veiligheid en compliance, maar draagt ook bij aan het versterken van het vertrouwen van burgers en het verbeteren van publieke diensten.

In deze blog duiken we dieper in het belang van data governance binnen de publieke sector. Lees verder en ontdek hoe wij samen met jou maatschappelijke impact kunnen maken!

De voordelen van een sterke data governance organisatie

Data governance is essentieel voor verantwoord, effectief en transparant datagebruik binnen de overheid.
Een goed ingerichte data governance organisatie draagt met name bij aan:

  • Duidelijkheid en toegankelijkheid
    Door vastgestelde processen en structuren biedt data governance inzicht in welke data beschikbaar is, waar deze vandaan komt, en hoe deze wordt gebruikt.
    Dit maakt het eenvoudiger voor burgers en interne stakeholders om toegang te krijgen tot relevante en accurate informatie.
  • Naleving van regelgeving
    Een data governance-organisatie zorgt ervoor dat datagebruik voldoet aan wet- en regelgeving, zoals de AVG. Dit voorkomt misstanden en waarborgt ethisch en transparant databeheer.
  •  Kwaliteitscontrole
    Het continu monitoren en verbeteren van datakwaliteit maakt dat beleidsbeslissingen gebaseerd zijn op betrouwbare informatie. Dit is voor de geloofwaardigheid van de overheid essentieel.
  • Verantwoording stimuleren
    Data governance maakt het mogelijk om datastromen en beslissingen te documenteren en te traceren. Dit helpt de overheid om verantwoordelijkheid af te leggen voor haar acties en keuzes.
  • Uniformiteit en samenwerking
    Het harmoniseren van datastandaarden en procedures binnen en tussen overheidsinstanties vermindert silo’s en bevordert een gezamenlijke aanpak. Dit zorgt ervoor dat zowel interne als externe data gedeeld en bewerkt kan worden op een veilige manier.

Diverse overheidsorganisaties combineren openbare data met persoonsgegevens om hun taak goed uit te voeren. Dit vraagt een sterkte data governance organisatie, zodat de overheid beter kan inspelen op de groeiende vraag naar inzichtelijkheid maar daarbij ook het vertrouwen van burgers.

Hoe start je met data governance?

Data governance blijft voor veel organisaties een wat lastig begrip, toch is het belangrijk hier mee aan de slag te gaan. Je zal erachter komen dat er al diverse datamanagement initiatieven binnen de organisatie lopen. Kijk dus vooral naar wat je al hebt.
Onze tip: Begin klein en schaal de initiatieven geleidelijk op naarmate de organisatie volwassener wordt in datamanagement.

Het opzetten van een data governance organisatie vereist een gestructureerde aanpak.

Hier zijn de belangrijkste stappen om te starten:

  • Definieer een datastrategie en koppel hier duidelijke strategische doelen aan die gaan over het gebruik van data, zoals bijvoorbeeld verbeterde beleidsvorming, veiligheid, duurzaamheid of transparantie of het stimuleren van innovatie. Deze dienen als kapstok voor je verdere acties.
  • Inventariseer bij de business wat hun uitdagingen zijn en hoe data governance/ data management bijdraagt aan het behalen van de die uitdagingen.
  • Inventariseer bestaande data. Breng in kaart welke datasets er al bestaan, waar ze zich bevinden en hoe ze worden gebruikt. Identificeer eventuele uitdagingen die er nu zijn. Denk hierbij aan slechte datakwaliteit of teveel silo’s.
  • Zorg voor datakwaliteit . Zorg ervoor dat je data accuraat, consistent, volledig en actueel is. Wees hier kritisch op. Een inkoppertje maar, de kwaliteit die je erin stopt, krijg je er ook weer uit.
  • Creëer een governance-structuur. Stel een data governance-framework op dat rollen en verantwoordelijkheden definieert. Zorg voor eigenaarschap door data stewards of managers aan te wijzen. Let hierbij op dat dit vaak veranderingen in werkwijzen en verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Door dit goed te beleggen en te bespreken voorkom je dat sommige medewerkers deze verandering zien dit als een bedreiging voor hun huidige manier van werken of autonomie.
  • Stel prioriteiten vast. Begin met kleine, haalbare projecten die direct impact hebben, zoals het verbeteren van datakwaliteit of het ontwikkelen van een open data-portaal.
  • Zorg voor adoptie. Alleen dan kan de implementatie een succes worden. Dus zorg ervoor dat ambtenaren en betrokkenen worden getraind in datamanagementvaardigheden en het belang ervan begrijpen. Het belang gaat hierbij over het creëren van waarde en het mitigeren van risico’s. Continue commitment is van essentieel belang, zorgt dat er ook draagvlak is vanuit het (top) management.
  • Investeer in technologie en tools. Als dit niet binnen de huidige architectuur en tools mogelijk is, is het van belang om technologieën zoals data-integratieplatforms, catalogi en governance-oplossingen om datastromen te beheren en toegankelijk te maken te implementeren. Doe dit ook use case en waarde gedreven.
  • Monitor en optimaliseer Stel KPI’s op om voortgang en succes te meten. Gebruik feedback om continu te verbeteren en te groeien in datagedreven werken. Let op, de inrichting van een goede data governance organisatie is geen project, het is een on-going proces.

Samengevat:

Transparantie en verantwoording binnen de overheid begint met een sterke data governance-organisatie. Dit is geen eenmalige actie, maar een continu proces dat je dichter bij je doelen brengt.
Laat je niet weerhouden door de complexiteit: benut bestaande initiatieven, integreer data governance in je dagelijkse processen en zorg voor breed draagvlak. Wacht niet langer, start vandaag en zet de volgende stap naar een transparante en verantwoordelijke overheid!

Benieuwd hoe Axians jouw organisatie kan ondersteunen bij het bouwen van een solide data governance-aanpak? Neem dan contact op met Karlijn Groot Bruinderink, tel: 06-19728666