Wat is FIDA?
In 2027 treedt de nieuwe Europese verordening Financial Data Access (FIDA) in werking. Deze verordening bouwt voort op de Payment Service Directive (PSD2) en geeft klanten meer controle over hun financiële data. FIDA verplicht financiële instellingen om gecontroleerd toegang te verlenen tot onder ander gegevens over verzekeringen, leningen en investeringen.
Klanten kunnen zo hun financiële data delen met andere financiële instellingen, wat nieuwe concurrentiedynamieken creëert.
Stel je voor: een klant vraagt om al zijn verzekeringsgegevens direct te delen met een concurrent. Of ontdekt via een externe dienst dat hij jarenlang over verzekerd is geweest. Hoe ga je als verzekeraar hiermee om? Vanaf 2027 wordt dit realiteit. Ben jij als verzekeraar hier klaar voor?
FIDA en verzekeraars
FIDA erkent twee rollen voor financiële instellingen: gegevenshouder en gegevensgebruiker. Om deze rollen te vervullen, moeten een financiële instelling een vergunning hebben en deelnemen aan een regeling voor het delen van de financiële gegevens tussen gegevenshouders en gegevensgebruikers.
Dit betekent dat verzekeraars verplicht zijn om deze data gecontroleerd te delen. Dit heeft grote gevolgen voor de data-architectuur, compliance, data governance en technische implementatie.
Impact: wat betekent FIDA voor de data-architectuur van verzekeraars?
Verzekeraars moeten in ieder geval in de rol van gegevenshouder opereren, aangezien ze grote hoeveelheden financiële data van klanten beheren. Denk aan schadeverzekeringsproducten, maar ook aan bedrijfspensioenregelingen of kredietwaardigheidsbeoordelingen. Ziekte- en zorgverzekeringsproducten en levensverzekeringen vallen vooralsnog buiten de regeling.
Waar banken al bekend zijn met het delen van data doordat PSD2 over betalingsgegevens gaat, is het op deze manier delen van klantgegevens voor verzekeraars een nieuw gebied. Dat heeft een significante impact hebben op de data-architecturen van een verzekeraar en biedt tegelijkertijd kansen om de data governance en datakwaliteit te versterken
De uitdaging voor verzekeraars is dat ze hun data-architectuur moeten aanpassen om real-time gegevensdeling mogelijk te maken, zonder hun bestaande systemen te overbelasten.
Hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan de verplichtingen van FIDA zonder je operationele systemen te overbelasten?
Datavirtualisatie als oplossing
Om real-time datadeling mogelijk te maken zonder kernsystemen te belasten, kan datavirtualisatie een cruciale rol spelen. Dit biedt verzekeraars de mogelijkheid om:
- Performance te behouden: Data wordt on-demand beschikbaar gesteld zonder duplicatie en vertraging.
- Legacy-systemen te ontlasten: Waar nodig kan slimme caching de directe belasting van back-end systemen beperken.
- Security & compliance te waarborgen: Data kan gedeeld worden met strikte toegangscontroles en logging.
- Flexibiliteit te behouden: Virtuele lagen maken het makkelijker om snel in te spelen op wetgevingswijzigingen en een landschap van veranderende kernsystemen.
Denodo biedt een geavanceerd datavirtualisatie platform die organisaties in staat stelt om data snel en veilig te ontsluiten, zonder ingrijpende wijzigingen aan bestaande IT-systemen. Door een virtuele datalaag boven op de huidige infrastructuur te implementeren, kunnen verzekeraars snel en gecontroleerd datastromen opzetten, wat zorgt voor een soepelere naleving van FIDA en een efficiëntere IT-omgeving.
Kansen: Hoe kunnen verzekeraars FIDA in hun voordeel gebruiken?
Dataminimalisatie is meer dan een technische oplossing, het vraagt om een gedragsverandering binnen de organisatie. Wat is nodig om dit in de praktijk te brengen? Een nieuwe data-architectuur en tools zijn niet genoeg. Het vereist overtuiging en duidelijke afspraken die in elke functie en elk domein toepasbaar zijn.
FIDA lijkt in eerste instantie een verplichting, maar biedt verzekeraars ook kansen. Als gegevensgebruiker kunnen verzekeraars hun expertise inzetten om innovatieve digitale diensten ontwikkelen die klantloyaliteit vergroten en extra inkomsten genereren. Denk aan:
- Verzekeringsdashboards: Geef klanten inzicht in hun risico’s en dekking, over verschillende verzekeraars heen.
- Dekkingsscans: Help klanten automatisch de optimale dekking en verzekering te vinden.
- Dynamische premieberekening: Gebruik externe data voor gepersonaliseerde verzekeringsproducten.
Om deze kansen te benutten, is een data-architectuur nodig die real-time toegang tot data en de combinatie van data mogelijk maakt. Hier komt datavirtualisatie opnieuw om de hoek kijken: door snelle data-integratie tussen verschillende gegevenshouders kunnen verzekeraars direct inspelen op klantbehoeften zonder complexe en trage migratieprocessen.
Wat kun je nu al doen?
FIDA wordt een realiteit in 2027. De vraag is: wacht je af en zie je FIDA als een verplichting, of grijp je de kans om je als verzekeraar toekomstbestendig te maken?
Zet nu al de volgende stappen:
- Breng je data governance op orde: Stel data-eigenaren aan, laat ze hun data goed beschrijven, de spelregels opstellen voor het delen en opslaan van hun data, en geef ze inzicht in de kwaliteit van hun data.
- Bepaal welke wijzigingen in je data-architectuur nodig zijn: Zorg ervoor dat je systemen geschikt zijn voor real-time datadeling zonder die systemen te overbelasten.
- Verken de mogelijkheden van datavirtualisatie: Hiermee kun je compliant worden zonder grootschalige systeemveranderingen.
Het Denodo-platform voor datavirtualisatie is een krachtig platform die organisaties helpt om data snel en veilig te ontsluiten. Het biedt directe toegang tot gegevens zonder deze fysiek te repliceren. Ook ondersteunt het datavirtualisatie platform transparantie door datatoegang en -transformaties centraal te beheren.
Wil je weten hoe jij als verzekeraar FIDA kunt benutten?
Laten we samen kijken naar de impact op jouw data-architectuur. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.