Deel 4: Inleiding tot Dubbele Materialiteit binnen de CSRD

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) introduceert eisen voor bedrijven om duurzaamheidsinformatie op te nemen in hun jaarverslagen. De European Sustainability Reporting Standards (ESRS) geven de richtlijnen die bedrijven moeten volgen bij het rapporteren over hun milieu-, sociale en governanceprestaties. Als een bedrijf over alle duurzaamheidsthema’s moet rapporteren, dan betreft dat ongeveer 1000 datapunten.

Wat is Dubbele Materialiteit?

Materialiteit verwijst naar de relevantie en betekenis van specifieke duurzaamheidskwesties voor een bedrijf.

Dubbele materialiteit verwijst naar de noodzaak voor bedrijven om zowel de impact van hun activiteiten op de buitenwereld (inside-out perspectief) als de impact van externe duurzaamheidskwesties op hun eigen bedrijf (outside-in perspectief) te beoordelen.

Een cruciaal aspect van CSRD is de dubbele materialiteitsanalyse, een proces dat bedrijven helpt de impact van hun activiteiten op duurzaamheid en vice versa te beoordelen. Dit betekent dat bedrijven niet alleen moeten kijken naar hoe ze de wereld om hen heen beïnvloeden, maar ook hoe duurzaamheidskwesties hun bedrijfsvoering beïnvloeden.

Inside-Out Materialiteit

De inside-out perspectief vraagt bedrijven om te rapporteren over hoe hun operaties, producten en diensten invloed hebben op de maatschappij en het milieu. Dit omvat aspecten zoals koolstofemissies, watergebruik, vervuiling en de impact op biodiversiteit en ecosystemen.

Outside-In Materialiteit

De outside-in perspectief richt zich op hoe externe duurzaamheidskwesties, zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheden en beleidsveranderingen, invloed hebben op de prestaties en het risicoprofiel van een bedrijf. Dit helpt bedrijven om potentiële risico’s en kansen te identificeren en hierop te anticiperen.

Door de dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren volgt een beoordeling van de duurzamheidsthema’s die voor het bedrijf relevant zijn en welke ESRS aspecten voor CSRD-rapportage openbaar moeten worden gemaakt.

Waarom is Dubbele Materialiteit Belangrijk?

Dubbele materialiteit is essentieel omdat het bedrijven helpt om holistisch te kijken naar duurzaamheid en hun rol daarin. Het stelt bedrijven in staat om zowel hun impact op de wereld als de impact van de wereld op hun eigen bedrijfsvoering te begrijpen en te rapporteren.

Transparantie en Verantwoording

Door beide perspectieven te integreren, kunnen bedrijven transparanter en verantwoorder zijn tegenover hun stakeholders, waaronder investeerders, klanten, werknemers en de bredere gemeenschap.

Risico- en Kansenbeheer

Een dubbele materialiteitsanalyse helpt bedrijven om risico’s te identificeren en te beheren, evenals kansen te benutten die voortkomen uit duurzaamheidskwesties.

Conclusie

De dubbele materialiteitsanalyse is een fundamenteel onderdeel van de CSRD en helpt bedrijven om volledig inzicht te krijgen in hun duurzaamheidsimpact en -risico’s. Door deze grondig en systematisch uit te voeren, kunnen bedrijven voldoen aan de regelgeving en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Door hierbij gebruik te maken van software die daarbij kan ondersteunen in het proces en de vastlegging, kunnen de uitkomsten geborgd worden en de verslaglegging een versnelling brengen. Axians kan hierbij adviseren over een goede aanpak.

Vooruitblik

In het volgende deel van deze blogserie bespreken we hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op CSRD-rapportage en wat de rol van de dubbele materialiteitsanalyse is.

Blijf op de hoogte voor meer inzichten en praktische tips om uw ESG-rapportage te verbeteren. Vrijblijvend kennismaken? Ik wissel graag van gedachten, dus plan gerust een afspraak via stefan.dejonge@axians.com!