Software-defined wide area network (SD-WAN) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een containerbegrip. Een duidelijke definitie mist, waardoor de voordelen niet altijd even duidelijk zijn. Zonde, want een software-defined WAN kan van grote waarde zijn voor jouw organisatie. Graag vertellen we je meer over de voordelen van deze vooruitstrevende technologie. Daarbij maken we onderscheid in vier actuele varianten van SD-WAN.
Waarom kiezen voor SD-WAN?
In essentie zorgt SD-WAN voor meer zichtbaarheid en controle over het Wide Area Network (WAN). De software zorgt ervoor dat jij precies weet wat er gebeurt binnen het netwerk en geeft je de mogelijkheid om op eigen kracht configuratie-wijzigingen door te voeren. Zo ben je niet meer afhankelijk van derde partijen.
Vier SD-WAN varianten
Om een duidelijk inzicht te geven in alle verschillende varianten hebben we de verschillende vormen van SD-WAN verdeeld in vier varianten. Iedere variant heeft zo zijn voordelen ten opzichte van de zichtbaarheid, controle en veiligheid in je WAN-infrastructuur. Per variant verschilt echter de schaal waarop dit gebeurt. Wil je alleen invloed op de verbindingen tussen (thuis)werklocaties of wil je ook meer inzicht, controle en veiligheid als het gaat om verbindingen met (externe) datacenters? Dit resulteert in de volgende vier varianten:
- SD-WAN local visibility & control (on-premise)
- SD-WAN cloud visibility & control
- SD-WAN central cloud visibility & control
- SD-WAN total control
1. SD-WAN local visibility & control (on-premise)
De variant local visibility & control (on-premise) zorgt ervoor dat je precies weet wat er speelt binnen de verschillende locaties die zijn aangesloten op het WAN. Deze, veelal on-premise georiënteerde, SD-WAN oplossing maakt inzichtelijk waar eventuele problemen zich voordoen binnen je edge-connectiviteits infrastructuur.
Doordat je weet wat er speelt, kun je ook doelgericht actie ondernemen richting partners die je van WAN connectiviteit voorzien. Zo kun je met deze variant van SD-WAN gemakkelijk de rechten en plichten van gebruikers configureren. IP-VPN verbindingen, shadow IT en inefficiënte werkprocessen zijn met SD-WAN dus beter inzichtelijk. Wil je meer inzicht in de datastromen tussen verschillende locaties? Dan richt je met SD-WAN local visibility & control (on-premise) jouw WAN infrastructuur optimaal in.
2. SD-WAN cloud visibility & control
Met cloud visibility & control beschik je over alle voordelen van de vorige variant en kun je daarbij je transitie naar het publieke internet definitief in gang zetten. Met deze variant wordt zowel on-premise als binnen je datacenter een SD-WAN component geplaatst. Zo heb je niet alleen inzicht en controle binnen (thuis)werklocaties, maar ook de verbinding met applicaties die je host in je eigen (hosted) datacenters worden zichtbaar. Door het inzichtelijk maken van het verkeer tussen het datacenter en locaties heb je nog meer invloed op de prestaties van het WAN.
Deze variant kan zorgen voor een kostenbesparing, mede omdat je een gedeelte van je duurdere MPLS-verbindingen overbodig kunt maken en verplaatst naar het ‘publieke internet’. Daarnaast kun je problemen binnen het WAN sneller opsporen en oplossen, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen als een serviceprovider. Voor organisaties die beschikken over eigen datacenters en zelfgebouwde virtuele omgevingen is de variant cloud visibility & control de ideale weg om een toekomstbestendig WAN te creëren.
3. SD-WAN central cloud visibility & control
Steeds meer organisaties werken tegenwoordig met clouddiensten van partijen als Microsoft, Google of Amazon. Het is zeer waardevol om de verbindingen tussen (eigen) datacenters en die van deze aanbieders ´slim te maken´ op basis van SD-WAN. Zo creëer je inzicht en controle over de routes van de data – van grote cloudservice tot eindgebruiker – en weet je precies waar eventuele inefficiënties ontstaan.
Dat is van groot belang, want je wil natuurlijk dat jouw datastromen zo efficiënt mogelijk van a naar b reizen. Zo houd je inzicht en controle over de gebruikerservaring van het totale connectiviteit vraagstuk. Daarnaast zorg je met een SD-WAN overlay dat jouw verkeersstromen secure en encrypted via internet worden verstuurd, zonder dat daar altijd dure dedicated verbindingen voor nodig zijn. Zo kies je met central cloud visibility & control altijd voor de meest optimale verbinding en maak je prijzige wereldwijde MPLS-verbindingen steeds meer overbodig.
4. SD-WAN total control
Binnen de total control variant komen de vorige drie varianten samen. Deze toekomstbestendige oplossing zorgt voor end-to-end zichtbaarheid en controle over het WAN. Van de afzonderlijke (thuis)werklocaties, tot het eigen datacenter en dat van de grote clouddiensten van bijvoorbeeld Amazon, Google of Microsoft. Wederom zorgt het inzicht en controle voor een geavanceerd netwerk dat efficiënt is ingericht en op eigen kracht beheerd en geoptimaliseerd kan worden.
Wanneer je met total control end-to-end inzicht hebt over het WAN, kan de downtime bijvoorbeeld aanzienlijk worden verlaagd of gebruikerservaring end-to-end worden gecontroleerd en geconfigureerd. SD-WAN biedt organisaties de ruimte om te focussen op optimalisatie van het netwerk en zorgt ervoor dat jij alle touwtjes in handen hebt om het WAN zo efficiënt mogelijk te beheren.
Start vandaag nog met SD-WAN
Wil je aan de slag gaan met SD-WAN binnen je organisatie? Network as a Service van Axians helpt je op weg. Zo haal je de juiste expertise in huis en integreer je probleemloos next-generation technologie als SD-WAN binnen je organisatie.
Ontdek welke variant het beste past in jouw organisatie.
Wil je meer weten over concrete toepassingen van SD-WAN? In het e-book ‘SD-WAN: De stap naar total control in het tijdperk van de cloud‘ wordt meer uitgeleg gegeven over de functionaliteiten en voordelen van SD-WAN voor jouw organisatie.