Cognos Analytics is een populaire en krachtige tool voor het maken van BI rapportages en dashboards. De vraag naar Self Service BI om sneller en eenvoudiger zélf data te analyseren en dashboards te maken neemt toe. Net als het toepassen van Advanced Analytics bij het analyseren van data. Cognos Analytics is continu in ontwikkeling om hieraan te kunnen voldoen. Zo zijn er de afgelopen jaren veel extra (AI-gedreven) functionaliteiten toegevoegd. In de praktijk merken we dat deze functionaliteiten nog weinig gebruikt worden. Vaak zijn Cognos gebruikers onvoldoende bekend met wat er allemaal mogelijk is. In dit artikel nemen we je mee in een aantal van deze bestaande  slimme functionaliteiten. Ook kijken we alvast vooruit naar wat er binnenkort aan zit te komen.

AI in Cognos Analytics

Binnen IBM Cognos Analytics is AI op verschillende onderdelen beschikbaar onder de paraplu van de Cognos AI-assistent. De bestaande AI-oplossingen van IBM zijn echter niet te verwarren met de GenAI-oplossingen die vandaag de dag enorm populair zijn. Ondanks dat de bestaande AI-oplossingen in Cognos nog geen LLM (Large Language model) bevatten, zijn het enorme waardevolle en bewezen oplossingen. Welke waarde LLM in de toekomst gaat toevoegen laten we je graag zien, maar we beginnen eerst met wat vandaag al kan met AI in Cognos Analytics.

Cognos AI-assistent

Slim gebruik maken van de Cognos AI-assistent wordt nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Een gemiste kans, want met Cognos AI-assistent is het mogelijk gebruik te maken van natuurlijke taalverwerking zodat gebruikers eenvoudig vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen in gewone taal. Dit maakt Cognos Analytics toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus en het vereenvoudigt het proces van data-analyse zonder complexe query’s te hoeven schrijven. Enkele voorbeelden van de functionaliteiten die de Cognos AI-assistent met zich meebrengt, bespreken we hieronder.

Automatiseren van inzichten

De vraag naar data en de verbanden tussen verschillende indicatoren neemt enorm toe. Cognos Analytics speelt hierop in door belangrijke inzichten automatisch te identificeren en te presenteren met behulp van AI. Dit helpt gebruikers om snel de belangrijkste trends en patronen in hun data te ontdekken zonder dat dit veel handmatige inspanning vereist.

Dashboard creatie

Met behulp van AI kan Cognos Analytics automatisch dashboards genereren op basis van de data. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de belangrijkste informatie op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd. Gebruikers krijgen automatisch gegenereerde inzichten en kunnen interactieve visualisaties maken, data filteren om nog meer nieuwe inzichten te verkrijgen en trends of verbanden identificeren.

Voorspellende Analyse

Door integratie met IBM watsonx.ai biedt Cognos Analytics de mogelijkheid om voorspellingen te doen. Gebruikers kunnen “what-if”-analyses uitvoeren en datagedreven besluiten nemen om te kunnen anticiperen op toekomstige scenario’s.

Self Service BI

De AI-aangedreven automatisering in Cognos Analytics maakt Self Service BI toegankelijker dan ooit tevoren. Gebruikers kunnen zelf rapportages en dashboards maken zonder dat hiervoor diepgaande technische kennis nodig is. Met modules zoals Data Exploratie en Notebooks, biedt Cognos Analytics tools om patronen en relaties in datasets te ontdekken en interactieve data-analyses uit te voeren. Deze nieuwe modules, Data Exploratie en Notebooks, zijn sinds de komst van Cognos Analytics 11 een verborgen geheim geweest. Met de komst van Cognos Analytics 12 en de Cognos AI-assistent behoren ze tot een zeer volwassen BI-pakket dat een uitstekende hulp is voor iedereen die analyses van data wil uitvoeren om meer waarde uit die data te halen.

Gaat dan alles vanzelf?

Uiteraard geven de data-analyses en de gecreëerde dashboards niet altijd meteen exact antwoord op wat je als gebruiker zoekt. Wij merken in de praktijk wel grote voordelen voor zowel de ervaren als minder ervaren Cognos gebruikers. Als zeer ervaren Cognos gebruikers merken wij dat de nieuwe functionaliteiten de ontwikkeling van dashboards enorm versneld, zowel technisch als functioneel. Dit helpt bijvoorbeeld bij gesprekken met eindgebruikers als je kan discussiëren over een automatisch opgesteld dashboard. Er ontstaan sneller inzichten in wat wenselijk of noodzakelijk is voor een goed dashboard. Voor minder ervaren gebruikers verlaagt het de drempel om gebruik te maken van data-inzichten doordat zij in ‘normale’ taal vragen kunnen stellen.

Wat kun je binnenkort nog meer verwachten van IBM Cognos Analytics?

Er zijn al mooie oplossingen bedacht om Cognos Analytics en chatbots te combineren in dashboards. Aankomend jaar wordt een aanvullende nieuwe module uitgebracht, met de werknaam Project Ripasso, die de kracht van watsonx, LLM en data verder combineert tot een oplossing waarin GenAI de gebruiker ondersteunt.

Wil je meer over de huidige AI mogelijkheden in Cognos Analytics weten? En hoe zich dit verhoudt tot Project Ripasso? Op 14 november a.s. ben je welkom bij ons gratis webinar over Cognos Analytics en AI. Aan de hand van praktische demo’s laten we zien hoe je met AI Cognos Analytics naar een hoger niveau tilt, wat hiervoor nodig is, waar je op moet letten, etc. Schrijf je hier in!

Webinar: Optimaliseer Cognos Analytics met AI

Ben je als Cognos gebruiker nog onvoldoende bekend met de slimme AI-gedreven functionaliteiten in Cognos Analytics? Tijdens ons gratis webinar ontdek je wat er allemaal nu al mogelijk is. Schrijf je snel in!

Wil je meer weten over het optimaliseren van Cognos Analytics met AI?

Uiteraard kunnen we je meer vertellen over de slimme AI gedreven functionaliteiten in Cognos Analytics. Ook kunnen we inhoudelijk met je meedenken hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken. Neem gerust vrijblijvend contact op.