Wat kan AI voor toegevoegde waarde bieden in de productieomgeving? Op die vraag geven we antwoord in dit blogartikel. We geven je inzicht in de praktische toepassing van AI bij het uitvoeren van kwaliteitscontroles en wat het je oplevert. Daarnaast leggen we uit hoe je AI op een snelle, eenvoudige manier kunt toepassen in je organisatie. Lees snel verder!
AI-technologie passen we inmiddels op verschillende manieren toe in ons dagelijks leven. Denk aan ChatGPT of je smartphone. Toch zien we dat de toepassing van AI in de productieomgeving vaak nog achterblijft. Terwijl de mogelijkheden voor het oprapen liggen.
Een praktische toepassing is bijvoorbeeld het gebruik van AI bij het analyseren van video/beeld. Daarbij worden algoritmen gebruikt om automatisch gebeurtenissen in videogegevens of op videobeelden te herkennen. Deze technologie maakt onderscheid tussen verschillende objecten en herkent bepaalde activiteiten of gedragingen. Het is in staat beelden om te zetten in bruikbare data, waaraan je betekenis kan geven. Bijvoorbeeld om kwaliteitscontroles in de productieomgeving uit te voeren. Hoe? Dat leggen we je graag uit.
Nauwkeurige kwaliteitscontroles: de kracht van AI in actie
In veel productieomgevingen worden kwaliteitscontroles nog uitgevoerd door medewerkers. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook erg tijdrovend en foutgevoelig. Ten eerste zijn interpretaties van kwaliteit veelal subjectief, wat kan leiden tot inconsistenties bij kwaliteitscontroles. Hierdoor kunnen sommige defecten over het hoofd worden gezien of als minder ernstig worden beschouwd dan ze in werkelijkheid zijn. Daarnaast kan een afname in concentratie en nauwkeurigheid ertoe leiden dat medewerkers minder effectief worden in het identificeren van defecten. Zelfs de meest ervaren productiemedewerkers kunnen defecten missen of fouten maken bij het beoordelen van de ernst ervan. Deze menselijke fouten kunnen leiden tot inefficiënties en verstoringen in het productieproces.
Met AI kun je deze uitdagingen proactief aanpakken. AI-algoritmen zijn bijvoorbeeld in staat om met behulp van beelden de positionering van etiketten op producten te controleren, of om de juiste plaatsing van eindproducten in verpakkingen te verifiëren. Dit gaat verder dan menselijke capaciteiten, omdat AI altijd beschikbaar is werken zonder vermoeid te raken, en met een nauwkeurigheid die voorheen ondenkbaar was.
Bovendien gaat AI veel verder dan enkel reactieve controles. Het kan voorspellende analyses op basis van video uitvoeren om potentiële knelpunten op lopende banden te identificeren voordat ze zich voordoen. Dit stelt je organisatie in staat om proactief te handelen, waardoor onnodige stilstand wordt voorkomen en de productiviteit wordt gemaximaliseerd.
De voordelen: wat levert AI op?
Het implementeren van AI-oplossingen voor kwaliteitscontroles binnen de maakindustrie biedt verschillende voordelen:
- Verbeterde efficiëntie: AI versnelt niet alleen het proces van kwaliteitscontroles, maar maakt het ook efficiënter door menselijke fouten te minimaliseren. Dit vertaalt zich direct in een gestroomlijnde productielijn en een verhoogde output.
- Verhoogde productkwaliteit: Door de nauwkeurigheid van kwaliteitscontroles te verbeteren, kun je een consistente productkwaliteit garanderen die voldoet aan de hoogste normen. Dit versterkt niet alleen je merkimago, maar vermindert ook retourzendingen en klachten.
- Kostenbesparingen: Door menselijke tussenkomst te verminderen en processen te optimaliseren, leidt AI tot aanzienlijke kostenbesparingen op lange termijn. Minder afval, herstelwerkzaamheden en minder behoefte aan handmatige inspecties dragen allemaal bij aan een gezondere bottom-line.
- Minder stilstand: Dankzij voorspellende analyses kun je anticiperen op potentiële problemen en ze oplossen voordat ze zich voordoen. Daardoor beperk je ongeplande stilstand tot een minimum. Dit maximaliseert de operationele uptime en verhoogt de totale productiviteit.
- Slimmer gebruik van personeel: AI neemt de behoefte aan menselijke arbeid niet volledig weg, maar kan de noodzaak voor handmatige, repetitieve taken verminderen. Daardoor kun je medewerkers inzetten voor meer specialistische taken binnen de productieomgeving.
Zet snel de stap naar AI in de fabriek
Zoals hierboven beschreven kan AI een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van processen in de productieomgeving. Door AI toe te passen, kun je repetitieve, tijdrovende en kostbare processen op een slimme manier inrichten. De uitdaging ligt vaak in het vinden van relevante toepassingen van AI en het effectief integreren ervan in je bestaande IT-omgeving. FactStory biedt de oplossing om deze uitdaging aan te pakken. Dat doen we door alle databronnen en andere informatie in je organisatie bij elkaar te brengen. Met die waardevolle gegevens helpen we jou om diverse processen in de fabriek en op de werkvloer te visualiseren en te verbeteren door intelligentie toe te voegen.
Met FactStory creëer je één centrale omgeving voor je organisatie om nieuwe toepassingen met data en AI te ontwikkelen en te gebruiken. Bijvoorbeeld met slimme dashboards of een applicatie. Denk aan een dashboard voor een Plant Manager om de realtime status van het aantal geproduceerde eenheden, het aantal afgekeurde eenheden en de overall kwaliteitspercentages te monitoren. Of een spraakgestuurde chatbot die ervoor zorgt dat medewerkers instructies in hun eigen taal begrijpen en vragen kunnen stellen, waardoor tijd en kosten worden bespaard en taalbarrières worden verminderd. Stap voor stap helpt FactStory om continu nieuwe patronen te ontdekken, processen inzichtelijk te maken en acties te ondernemen. Zo kun je steeds meer operationele processen vereenvoudigen.
Veel meer mogelijkheden met AI
Video AI is een slimme manier om kwaliteitscontroles uit te voeren, maar de toepassingen van AI reiken veel verder dan dat. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van voorgeschreven kleding en werkschoenen op werkplekken waar dit essentieel is. Maar ook het bewaken van zones waar geen vorkheftrucks mogen komen, kan efficiënt worden uitgevoerd met behulp van AI-beeldtechnologie. Uiteraard binnen de huidige wet- en regelgeving zoals de AVG en AI Act. Deze technologieën bieden niet alleen een extra laag van veiligheid, maar kunnen ook helpen bij het handhaven van nalevingsnormen en het voorkomen van ongelukken op de werkvloer. Daarnaast zijn er ook met andere gegevens (zoals geluid en data) slimme AI-toepassingen mogelijk in de fabriek.
Ben je benieuwd naar meer praktische toepassingen van AI in de fabriek? Download nu ons gratis whitepaper en ervaar de impact die AI kan hebben binnen jouw organisatie.