Digitale dreigingen zijn slimmer, sneller én lastiger te voorspellen. De razendsnelle ontwikkeling van AI verandert onze wereld ingrijpend: hoe houd je grip op je cyber security in een nieuwe realiteit? Wat is de route naar de best passende beveiliging voor jouw organisatie? Je moet sneller schakelen, risico’s beter inschatten en technologie doelgericht inzetten om weerbaar te blijven. Tijdens de zonovergoten Axians Cyber Talks 2025 op het sfeervolle Fort Altena kregen bezoekers scherpe inzichten, praktische handvatten en concrete antwoorden op die vraag. Van slimme tools en strategische keuzes tot menselijke dilemma’s tijdens een crisis, alles kwam voorbij in een dag vol kennis, inspiratie en ontmoeting. De highlights per sessie lees je hieronder!

De historische setting van het fort bood naast inhoud en inzichten ook volop ruimte voor inspiratie en ontspanning. Vooraf, in de pauzes en tijdens de heerlijke lunch werd het centrale netwerkplein druk bezocht. Hier gingen de mensen van het Axians SOC in gesprek met bezoekers en lieten live zien hoe hun dashboard digitale dreigingen volgt. Er was volop ruimte om vragen te beantwoorden en ideeën uit te wisselen. Ook bij de stands van onze partners Fortinet en Cisco ontstonden waardevolle gesprekken. Maar er was meer. De Axians grijpmachine, waarmee bezoekers leuke prijzen konden winnen, bleek een regelrechte hit. Zo konden mensen elkaar in een ontspannen omgeving ontmoeten en netwerken. Ook bij de afsluitende borrel bleef het lang gezellig.

De aftrap

“Hoe houd je de regie in een AI-gedreven landschap, waarin we compliant moeten zijn met steeds meer wet- en regelgeving?” Met die vraag trapte Eleni Skafidas van Axians het event af. Ze benadrukte dat cyber security een dynamisch spel is tussen aanval en verdediging. Het biedt nieuwe kansen én vergroot de risico’s. Het devies: wacht niet af, maar neem het initiatief. Alleen door inzicht, samenwerking en slimme inzet van technologie krijg je grip op je digitale veiligheid.

Hackers worden slimmer, jij ook?

AI verandert de spelregels van cyber security. Hackers gebruiken geavanceerde AI-tools om realtime kwetsbaarheden op te sporen, deepfakes te maken en beveiligingsmaatregelen te omzeilen. De tools hiervoor zijn gewoon online te koop. Volgens Henri van den Heuvel, Solution Architect bij Axians, is er een nieuw speelveld met intelligentere en snellere aanvallen die moeilijk te voorspellen zijn. Het is een 24/7 kat-en-muisspel. Wie nog werkt met traditionele oplossingen, loopt achter de feiten aan.

Henri roept organisaties op om AI niet te vrezen, maar te omarmen. We kunnen security niet alleen aan AI overlaten. Onze kracht zit er juist in dat we onze ‘human touch’ combineren met de kracht van AI. Door AI te integreren in je beveiliging, kun je aanvallen detecteren, voorspellen en vóór zijn. Bijvoorbeeld door gedrag te herkennen, risico’s in te schatten en automatisch in te grijpen. Afwachten is geen optie meer. “Control the board,” zegt Henri. “Gebruik dezelfde technologie als je tegenstander, maar slimmer. Dan bepaal jij de spelregels.”

Een nieuwe kijk op risico’s en infrastructuur

Axians partners Fortinet en Cisco gaven ook hun visie op security en AI. Robert Tom, Business Development Manager Security Operations van Fortinet, liet zien hoe je met tools als FortiRecon door de ogen van een hacker naar je organisatie kunt kijken. Waar zitten kwetsbaarheden, circuleren er inloggegevens op het dark web of wordt er misschien al een phishingaanval voorbereid? Dankzij AI-gedreven analyses van FortiGuard Labs kun je risico’s signaleren vóórdat ze schade veroorzaken. De boodschap: wie het speelveld realtime in kaart brengt, staat niet meteen 3-0 achter.

Cisco adviseerde organisaties die AI willen inzetten of zelf modellen ontwikkelen. Volgens Jan Heijdra, Field Chief Technology Officer bij Cisco, is end-to-end beveiliging daarbij geen luxe, maar noodzaak, zeker nu AI steeds autonomer opereert. Het begint met controle over je data, infrastructuur en ontwikkelproces, én met het maken van bewuste keuzes: wat laat je toe, waar draait het, en wie houdt toezicht? Cisco helpt je verantwoord te innoveren, zonder veiligheid uit het oog te verliezen.

Security die past bij je organisatie

Een sterke security-aanpak begint bij vier fundamentele vragen, stelde Roel van de Pol, Solution Architect bij Axians: welke risico’s loop je, hoeveel risico wil je nemen, hoe verklein je de kans op een breach en wat betekent dat voor de impact? Risico komt neer op één simpele formule: risico = kans x impact. Wie grip wil krijgen op cyberdreiging, moet dus eerst scherp krijgen wat écht kritisch is en wat een incident zou betekenen voor processen, reputatie en bedrijfscontinuïteit.

Volgens Roel kunnen organisaties veel sneller stappen zetten dan vaak gedacht wordt. We hebben voldoende bouwstenen, van zero trust, vulnerability management en SSE tot ons SOC. Kies de bouwstenen die bij jouw organisatie passen en ga aan de slag. Wie vandaag begint met patchen en basismaatregelen toepast, maakt direct impact. Combineer dat met een heldere visie op de middellange en lange termijn, en je bouwt gestaag aan een volwassen securityaanpak. Zo voorkom je blinde vlekken én onnodige investeringen. “Wacht niet op perfectie,” benadrukte hij“maar doe wat nú effect heeft.” Want elke actie die je vandaag neemt, verkleint de impact van morgen.

Klant aan het woord: bewustwording en eigenaarschap

Als voormalig kunstdocent weet Inge Meijering, CISO bij ’s Heeren Loo, hoe belangrijk het is om mensen mee te nemen in het waarom  achter security. In de zorg staat IT zelden bovenaan de agenda. Medewerkers willen vooral goede zorg bieden en geen wachtwoordenbeleid lezen. De instemmende reacties uit de zaal onderstrepen dat dit voor meer sectoren geldt. Om hier op in te spelen pleit Inge voor simpele, begrijpelijke regels en eigenaarschap binnen teams. Ze roept de zaal op te stimuleren dat medewerkers actief meedenken, daagt hen uit om systemen zelf te testen en risico’s zo tastbaar te maken. Inge: “Laat mensen ervaren hoe een hacker denkt, zodat security echt gaat leven.”

Onderbelichte dillema’s tijdens een crisis

Omgaan met incidenten gaat niet alleen over techniek, maar vooral over mensen. Dit benadrukte Lisa de Wilde, Incident Response Expert, met rake praktijkvoorbeelden. Een ransomware-aanval op een ziekenhuis maakte diepe indruk: niet omdat de systemen platlagen, maar omdat patiënten niet meer geholpen konden worden. Dan is het opeens een kwestie van leven en dood. Ook bij andere incidenten ziet ze dezelfde rode draad: chaos, stress, moeilijke keuzes onder hoge druk. En daarna? “Dan wil ik het liefst even niks. De mentale impact is enorm en krijgt vaak te weinig aandacht in crisisplannen en nazorg.”

Een crisis laat zich niet volledig voorspellen, maar je kunt wel degelijk sturen op scenario’s.  Lisa legde het publiek confronterende dilemma’s voor: wat doe je bij ransomware —netwerk plat of operatie door laten draaien? Kies je voor integriteit of beschikbaarheid? En herstel je naar hoe het was, of grijp je het moment voor vernieuwing? De dilemma’s leidden tot interessante gesprekken aan de hand van onderbouwde meningen. Zo koos het overgrote deel van de aanwezigen duidelijk voor integriteit. Diverse deelnemers onderstreepten het grote belang van correcte data. Lisa benadrukte dat er geen goed of fout is. “Kijk wat er bij jouw organisatie past.” Haar advies: maak vooraf keuzes, test je herstelplan en bouw geen betonnen plan vol regels, maar iets dat werkt als het erop aankomt. Geen papieren tijger, maar een stevig houvast in onzekere tijden.

Vertrouwen en goed huisvaderschap

Tijdens de paneldiscussie stond één ding centraal: digitale weerbaarheid vraagt wederzijds begrip en duidelijke afspraken. Hendrik Visser, Strategic Sales bij Axians, legde het treffend uit: “Goed huisvaderschap betekent dat je eerst inzicht geeft, dan pas iets terugverwacht.” Je kunt security uitbesteden, maar nooit je verantwoordelijkheid. Het draait om vertrouwen, niet om dikke contracten. Dat vraagt om partnerschap met ruimte voor nuance, realisme én menselijkheid. Axians klanten in het publiek waren het hier roerend mee eens. Een deelnemer gaf aan: “Het is inderdaad veel meer wij in plaats van jullie en ik. Wederzijds begrip en verwachtingen goed afstemmen is essentieel. Maak de relatie niet te complex en houd elkaar scherp.”

Naast techniek draait het vooral om werkbare afspraken. Een SOC is misschien voor 80% standaard, die laatste 20% moet dan wel perfect aansluiten bij je organisatie. Dat vraagt om samenwerking, wederzijds begrip en soms ook om het lef nee te zeggen. Alleen dan blijft je aanpak overeind als het spannend wordt. Of zoals Axians het noemt: ICT with a human touch.

Tot slot

Eleni Skafidas sloot de inspirerende Cyber Talks 2025 kernachtig af: we hebben te maken met geopolitieke spanningen, maken gebruik van AI-tools, moeten compliant zijn aan wet- en regelgeving. Het belangrijkste is dat we de controle behouden. Blijven nadenken, bewust kiezen en regelmatig toetsen of je nog op koers ligt. Dáár begint digitale weerbaarheid die past bij jouw organisatie.

Cyber Security collega foto ten behoeve van homepage footer

Wat is de best passende security-architectuur voor jouw organisatie?

Meer weten over wat er besproken is Cyber Talks 2025 of  wil je het gesprek aangaan over welke security-architectuur bij jouw organisatie past? Neem vrijblijvend contact op en we kijken samen naar de mogelijkheden.