Datagedreven en actiegericht werken is van essentieel belang om jouw fabriek naar een volgend digitaal niveau te tillen, met een betere performance als resultaat. Sterker nog, het wordt gezien als de volgende stap in de industriële revolutie. Door data uit verschillende bronnen met elkaar te verbinden, krijg je meer inzicht. Bijvoorbeeld waar de verbeterpunten zijn om de efficiëntie van jouw fabriek te verhogen. Deze verbeteringen kun je handmatig doorvoeren, maar het is toch veel makkelijker als technologie hier een bijdrage aan levert? De inzet van applicaties helpt hierbij. Bijkomend voordeel van een app is dat je papier uit je fabriek kunt bannen. Een win-win situatie. Benieuwd welke mogelijkheid data en apps bieden om jouw fabriek intelligenter te maken? Wij zetten 10 use cases op een rij:

1. Melding van storing of afwijking

Machines en apparaten zijn onderhevig aan storingen of afwijkingen. Met de inzet van technologie hoef je niet naast het apparaat te staan om te zien dat er iets niet goed functioneert. De machines kunnen zelf waarnemen wanneer er iets mis is. Sterker nog: ze kunnen zelfs een melding versturen in de vorm van een e-mail, sms of een notificatie in een app. Zo zijn de juiste mensen altijd per direct geïnformeerd en kunnen ze hier actie op ondernemen.

2. Automatische werkorders uitsturen

In aanvulling op het versturen van storingsmeldingen, kun je met behulp van technologie automatisch werkorders laten aanmaken. Die notificaties worden ingelezen in een planningstool en bevatten informatie over het type asset en het type storing. Op basis van die informatie wordt een werkorder aangemaakt en toegewezen aan een beschikbare en gekwalificeerde monteur. Dat scheelt enorm veel tijd en tussenstappen. Er is geen menselijke waarneming of communicatie nodig en je kunt direct acteren als dat nodig is.

3. Werkinstructie-apps

Geautomatiseerd werkorders uitzetten bij een storing is fijn. Maar wist je dat je ook apps kunt gebruiken om alle werkzaamheden te stroomlijnen? Je kunt voor de meest gangbare en repetitieve handelingen werkinstructies maken. Zo weet je zeker dat alle taken op eenzelfde manier worden uitgevoerd en dat niks over het hoofd wordt gezien.

Neem als voorbeeld het plannen en tracken van onderhoudstaken of dagelijkse schoonheidsinspecties. Dit gebeurt nu nog vaak handmatig of in onoverzichtelijke Excelsheets. Er is geen controle over het proces en het is vaak inefficiënt. Door het proces te digitaliseren, ben je in controle. Afwijkingen worden snel gedetecteerd en er ontslaan steeds nieuwe inzichten over hoe het proces daadwerkelijk verloopt. Deze informatie kun je gebruiken om het proces nog beter af te stemmen op de wensen van je medewerkers, wat bijdraagt aan meer werkgeluk.

4. Verhoogde kwaliteit

Wil je de kwaliteit van de productie optimaliseren? Met data uit machines en sensoren kun je verbanden leggen. Bekijk alle situaties waarin de kwaliteit goed was en vergelijk deze met de situaties waarin de kwaliteit onvoldoende was. Hiermee kun je ontdekken welke (combinatie van) factoren van invloed zijn op de kwaliteit van de producten. Je weet nog beter welke factoren een rol spelen bij de keuze voor een receptuur of de instellingen van je productielijn. Deze informatie helpt om de productkwaliteit te verbeteren.

5. Beste receptuur

Wanneer je weet welke factoren van invloed zijn op de kwaliteit van je product, kun je nog een stap verder gaan. Ontwikkel slimme algoritmes om de juiste receptuur te kiezen op basis van allerlei factoren, zoals de kwaliteit van grondstoffen, temperatuur en vochtigheid. Of zorg dat producten precies voldoen binnen de toegestane bandbreedtes, zodat het risico op afkeur zo laag mogelijk wordt.

6. Meer productie

Om meer productie te draaien, kun je twee dingen doen. De eerste optie is om nieuwe apparatuur aan te schaffen. De vraag is natuurlijk of de kosten opwegen tegen de baten. Dit kun je op basis van een grondige (data)analyses inzichtelijk maken. Een andere optie is om de productie van de huidige machines te verhogen. Ook hier zijn grondige data-analyses van de huidige apparatuur voor nodig. Je kunt onderzoeken of je meer producten per uur kunt maken, zonder de machines en apparaten zwaarder te belasten. Dit doe je door naar alle componenten en omgevingsfactoren in je fabriek te kijken. Je creëert een digitale kopie van je fabriek en kunt alle mogelijke scenario’s doorrekenen, de output voorpellen en dit optimaliseren.

7. Beschikbaarheid van machines verhogen

Stel dat je de beschikbaarheid van een productielijn of machine wilt verhogen. Dan moet je eerst antwoord krijgen op een aantal vragen, waaronder: Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor downtime in je fabriek? Welke machines en apparaten staan vaak stil? Waar liggen de knelpunten? Hoe ontstaan die? En hoe kunnen we dat oplossen? Deze antwoorden haal je uit de beschikbare data. Door datagedreven te werken, breng je alle processen in kaart en kun je op basis van feiten en cijfers je operatie efficiënter inrichten.

8. Voorspellend onderhoud

Onderhoud van de machines en apparaten in je productielijn gebeurt nu nog te vaak enkel periodiek of op basis van storingen. Met behulp van data kun je voorspellingen gaan doen wanneer onderhoud nodig is, zodat je actie onderneemt op het moment dat het nodig is. Bovendien kun je voorspellen wanneer storingen gaan optreden. Hier kun je op anticiperen om (onverwachte) stilkomen te voorkomen.

9. Voorspellingen naar partners

Een ketenpartner wil een bestelling bij je afnemen. Je kunt op basis van data een realistische inschatting maken of dit haalbaar is. Of heeft een order een hoge tijdsdruk? Met een paar klikken heb je inzichtelijk of de levering op de gewenste tijd haalbaar is. Dit stelt je in staat om duidelijk met ketenpartners te communiceren over de verwachtingen. Dit geeft meer rust en grip op het proces.

10. Inspelen op marktontwikkelingen

Stel dat een productsoort (tijdelijk) niet leverbaar is Wat zijn de kosten als je een alternatief product gebruikt? Door datagedreven te werken kun je hier makkelijk en snel antwoord op krijgen. Op deze manier ben je niet afhankelijk van je onderbuikgevoel, maar kun je op basis van data beslissingen maken. Daarnaast krijg je op detailniveau inzicht in het financiële competent binnen je productie, zodat je dit kunt overleggen aan ketenpartners.

FactStory

De use cases van apps en data en hun voordelen zijn duidelijk. Maar hoe ga je deze – of een aantal hiervan – in jouw fabriek implementeren? Axians biedt jou met FactStory een laagdrempelige oplossing om bovenstaande use cases los van elkaar of gezamenlijk te implementeren. Deze apps zijn opgebouwd uit gestandaardiseerde bouwblokken en worden aangepast op de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie. Op deze manier optimaliseer je de unieke processen binnen jouw operatie op een manier waar jouw medewerkers blij van worden.

Benieuwd hoe FactStory een rol kan spelen in jouw reis naar een intelligente fabriek? Leer hier meer over het platform en de beschikbare applicaties!