Geschreven door Danielle van Boxtel, Marketing Consultant bij Axians.

Er zijn boekenkasten vol geschreven over de kloof tussen IT en business. De business heeft een idee voor een baanbrekende app en wil die het liefst vandaag al in de lucht brengen om de concurrentie voor te blijven. Maar IT kan door alle uitdagingen waar ze voor staat, niet altijd zo snel leveren als gewenst, al zou ze anders willen. Gevolg: frustraties bij business en IT. Maar is dat nog wel nodig, nu er vandaag de dag zoveel slimme technologie is die alle uitdagingen oplost?

Uitdaging 1: veel tijd gaat op aan onderhoud legacy-systemen

Innovatie wordt vaak afgeremd doordat de IT-afdeling voor de uitdaging staat om legacy-systemen in de lucht te houden. Daar gaat veel tijd in zitten. Recent onderzoek* wijst uit dat dit een belangrijke reden is waarom de business soms maanden of zelfs jaren geduld moet hebben. De kloof bestaat dus nog altijd.

Uitdaging 2: shadow-IT en veiligheid

Het gevolg van de lange wachttijd is dat de business zelf apps gaat bouwen, zonder dat de IT-afdeling daar zicht op heeft. De business ziet dit volgens Dimensional Research als een positieve ontwikkeling (69 procent), omdat dit de implementatie van oplossingen flink versnelt. Maar IT-ers (70 procent) zien zich voor de uitdaging gesteld om de beveiliging op orde te houden. Ze zien shadow-IT de organisatie binnendringen. 91 procent noemt dat een gevaar. Veiligheid vraagt om aandacht, zeker nu vanwege strenge privacywetgeving (GDPR/AVG) torenhoge boetes worden opgelegd voor een datalek.

Uitdaging 3: moeilijk te doorbreken silo’s

Organisaties die legacy-systemen gebruiken, draaien daarop vaak applicaties met specifiek voor de business ontwikkelde functionaliteit (maatwerk). Daardoor ontstaan ‘silo’s’, wat een belemmering is voor innovatie, omdat deze dan moeilijk te doorbreken zijn. Een reden voor bedrijven om toch vast te houden aan bestaande systemen, is de vrees voor downtime als er aanpassingen moeten worden gedaan aan een app. Ook kan het idee leven dat IT zo’n operatie er niet bij kan hebben en dat de kosten gaan oplopen.

Uitdaging 4: de impact van cloud op infrastructuur en apps

Inmiddels overwegen toch steeds meer organisaties een overgang naar de cloud, omdat ze de voordelen daarvan inzien. Je hebt bijvoorbeeld niet te maken met hoge investeringskosten in hardware, kunt eenvoudig capaciteit op- of afschalen en betaalt naar gebruik. Maar de voordelen van de cloud haal je niet zomaar met een druk op de knop binnen. Migratie naar de cloud betekent dat de bestaande IT-infrastructuur en het applicatielandschap moeten worden herzien. Welke data neem je mee, en welke laat je achter, is bijvoorbeeld een belangrijke vraag uit kosten en juridisch oogpunt.

Uitdaging 5: meerdere cloudproviders

Organisaties die eenmaal voor de cloud hebben gekozen, willen vaak naar een hybride situatie. Ze combineren dan capaciteit die ze in huis hebben staan met één of zelfs meerdere clouds. Dat laatste kan een besparing opleveren omdat je dan data kunt verplaatsen naar het datacenter waar op dat moment de prijs voor storage het laagst is. Het gebruik van meerdere clouds kan ook de vrees voor een vendor lock-in wegnemen. De uitdaging voor IT is om je infrastructuur zo in te richten dat alle apps en systemen in deze situatie met elkaar praten, zodat je data uit verschillende bronnen samen kunt brengen. Want dat opent perspectieven voor gebruik van innovatieve technologieën als Artificial Intelligence. Daarmee analyseer je snel grote hoeveelheden data in real-time. Op basis daarvan neem je voortaan beter onderbouwde beslissingen.

Wat als er één platform was dat IT helpt bij het wegnemen van hindernissen?

Zou het niet mooi zijn als één platform bestond dat de IT-afdeling helpt al deze uitdagingen het hoofd te bieden? Eén platform dat helpt alle hindernissen weg te nemen, zodat IT snel kan reageren op de business? Eén platform waarmee je snel en veilig applicaties beschikbaar maakt. Waardoor IT meer regie krijgt en de business meer flexibiliteit om zelf applicaties te bouwen?

Het goede nieuws is dat dit platform al bestaat: het heet OpenShift. Een containerplatform van Red Hat, dat hybride en multi-cloud implementaties ondersteunt en zo innovatie bevordert. Daarmee kom je tegemoet aan behoeften van klanten en blijf je de concurrentie voor. In onze blogs ‘Red Hat OpenShift en Containers‘ en ‘Het verschil tussen containers en virtual machines‘, lees je er meer over.

Meer informatie?

Wil je meer weten over wat Red Hat OpenShift voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze experts, zij vertellen je er graag meer over. Mailen kan ook naar wilfred.douden@axians.com.

*https://www.mendix.com/wp-content/uploads/IT-Business-Alignment-Study-Global.pdf