In landen als China en India worden dagelijks nieuwe productiefabrieken uit de grond gestampt. Dankzij de lage loonkosten slagen zij erin om voordelig producten te maken. Om te voorkomen dat nog meer productiecapaciteit naar die landen verschuift, zullen Nederlandse productiebedrijven een hogere kwaliteit moeten combineren met een lagere kostprijs. Een van de manieren om de loonkosten omlaag te brengen is door processen op de productievloer te automatiseren.

Paperless factory en maakindustrie gaan nog niet hand in hand

Er wordt al vele jaren gesproken over kostenbesparing en productiviteitsverbetering door een ‘paperless factory’ te implementeren, maar in de praktijk hebben maar een handvol productiebedrijven dat daadwerkelijk gerealiseerd. Iedereen weet dat de noodzaak er is maar tegelijkertijd stijgt de internationale concurrentie, de energieprijs en personeelskosten. Daarnaast is er in de maakindustrie een gebrek aan technisch geschoold personeel en er zijn veel inefficiënte zaken waarvan de herstelkosten schrikbarend hoog zijn. Hoe anders dan met een efficiëntere werkvloerautomatisering kun je een kwaliteits- en productiviteitsverbetering realiseren en concurrerend blijven?

Real-time registratie van productie-informatie

De nadruk in een paperless factory ligt op het automatisch regisseren en registreren van productieprocessen. Veel informatie op de productievloer wordt nu nog handmatig genoteerd en later in de computer ingevoerd. Met een manufacturing exécution systeem (MES) is het mogelijk om alle relevante informatie automatisch te verwerken en door te geven aan het ERP-systeem. Goede alternatieven zijn directe koppelingen met PLC’s of het gebruik van datacollectie systemen zoals barcodescanning. Of het nu gaat om productieaantallen, materiaalverlies, productietijden en stilstand van machines : alle gegevens worden real-time opgeslagen in de ERP-software. Met behulp van die informatie kun je het productieproces real-time monitoren en de plangegevens bijwerken. Het productieproces wordt zo veel eerder bijgestuurd en men kan de klant eerder waarschuwen als afspraken niet kunnen worden nagekomen.

Afstand tot werkvloer verkleinen

Hieronder zijn de belangrijkste voordelen van integratie van ERP-systemen met MES of PLC’s op een rij gezet:

  • Op elk moment real-time inzicht in het totale productieproces
  • Continu inzicht in kwaliteit en dus minder faalkosten
  • Kortere doorlooptijd en betere leverbetrouwbaarheid
  • Hogere productiviteit op de werkvloer
  • Betere en snellere communicatie met verkoop en inkoop

Meer met minder

Axians levert met I-Make een ERP-oplossing op basis van Microsoft Dynamics Business Central dat met elk MES, datacollectie systeem of PLC kan worden geïntegreerd. Met een ERP-systeem, gekoppeld aan MES en/of PLC’s, kun je de afstand tussen de planning en de werkvloer verkleinen. Het resultaat is een papierloze en foutloze fabriek waarin je met minder mensen, meer werk kunt verzetten.

Contact

Wij vertellen graag over de mogelijkheden met ERP op basis van Microsoft Dynamics Business Central en onze I-Make module speciaal voor productiebedrijven. Ook voor een demo of wanneer je eens wil sparren met onze specialisten maken wij tijd! Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 86. We helpen je graag!