Bel direct: +31 88 988 90 86
Maak een afspraak

Zo kies je de juiste ERP software voor jouw maakbedrijf

Het selecteren van de juiste ERP software is vaak een langdurig proces. Er komen veel interne en externe factoren bij kijken. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen welke ERP software geschikt is voor jouw maakbedrijf, lees je in dit artikel over een aantal van deze factoren.

 

De volgende factoren komen aan bod:

  • Software functionaliteiten die aansluiten bij je (specifieke) bedrijfsprocessen.
  • Draagvlak binnen de organisatie.
  • Haalbaarheid op gebied van tijd en kosten.

 

Bedrijfsprocessen en software-functionaliteiten

Het is natuurlijk essentieel dat de software aansluit bij de strategische doelstellingen van je organisatie. ICT biedt tegenwoordig allerlei mogelijkheden en waardoor het lastig kan zijn te blijven focussen op wat je bedrijf écht ondersteunt. Daarom is het van belang eerst de bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Stel jezelf hierbij de vraag of deze processen efficiënt zijn, of dat optimalisatie mogelijk is. Wanneer dit is gestroomlijnd, ga je zoeken naar een ERP-pakket of functionaliteiten die je bedrijfsprocessen ondersteunen.

 

Er zijn tal van voorbeelden waar inzet van technologie bedrijven een voorsprong heeft gegeven. Het zijn succesverhalen van ondernemers die vanuit een eigen visie een organisatie hebben neergezet en technologie laten ondersteunen in dagelijkse processen. Alles gedreven vanuit een sterke visie. Bij het selecteren van een ERP-pakket is het ook belangrijk te kiezen voor een software partner die ervaring heeft in jouw branche, om écht met je mee te denken. Onze specialisten hebben al vele implementaties meegemaakt en delen graag hun ervaring en kennis. Wij gaan samen in gesprek over je werkprocessen en de softwaremogelijkheden.

 

Draagvlak voor vernieuwing

De implementatie van een nieuw ERP-pakket vraagt inspanning van de organisatie. Draagvlak, een reële planning en een gezamenlijk doel dragen bij aan een succesvol project. Het in gebruik nemen van nieuwe software is namelijk een gezamenlijk project waarbij medewerkers van het bedrijf en medewerkers van de software partner zijn betrokken.

 

Dit betekent dat naast de dagelijkse werkzaamheden – de business blijft gewoon doorgaan – extra inspanningen worden gevraagd van de medewerkers. Dat is in veel situaties de meest onderschatte factor en één van de grootste valkuilen van dergelijke projecten. Overleg dit bij de selectie van de ERP-software met de geselecteerde kandidaten en kies voor een strategie die goed bij jouw bedrijf aansluit. Kies voor een ERP-partner die de software en implementatie om jouw bedrijf heen bouwt, met je meedenkt en je bedrijf de ruimte geeft. En ontdek ook eens de mogelijkheden van een aanvullende training of workshop voor je medewerkers, of misschien wel een of meerdere ICT’ers die je inhuurt op je eigen locatie.

 

Tijd en kosten van ERP software implementatie

Om draagvlak te creëren onder de medewerkers is het dus van belang dat zij tijd en ruimte hebben om aan de nieuwe software te wennen. Wat hierbij kan helpen zijn onder andere:

 

  • Een goede voorbereiding: licht je medewerkers tijdig in over de veranderingen en laat weten wat de concrete impact daarvan is op hun werk.
  • Ondersteuning: zorg ervoor dat er een centraal aanspreekpunt is waar medewerkers heen kunnen met vragen over de software, maar ook met bedenkingen, feedback of andere vragen over de implementatie.
  • (Online) training: in veel gevallen zijn er (online) trainingen af te nemen waarin je stap voor stap door de software gaat. Een efficiënte manier om iedereen kennis te laten maken met het nieuwe systeem.

 

En natuurlijk als laatste, maar daardoor niet minder belangrijk, is het van belang dat er ook financieel draagvlak is voor de implementatie. Daarbij komen dus niet alleen de kosten voor de implementatie zelf kijken, maar ook eventuele extra kosten voor tablets, scanners, extra webinars, en misschien wel extra functionaliteiten waar je tijdens de implementatie tegen aanloopt. In de meeste gevallen draait de productie gewoon door wanneer de implementatie plaatsvind door Axians, maar overleg ook dit goed van te voren met de kandidaten.Brochure: I-Make

Brochure: I-Make

Download

Meer weten over onze ERP-totaaloplossing voor de productie-branche? Download vrijblijvend onze brochure en lees wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

‘The human touch’ van Axians

Voor ons zijn mensen belangrijker dan technologie. De ‘human touch’ zorgt ervoor dat wij dicht bij onze klanten staan, dat Axians een betrokken partner is. Onze specialisten helpen met het stroomlijnen van processen en bij het optimaliseren van werkwijzen. Eerst bespreken we hoe er wordt gewerkt, houden we soms een spiegel voor met de vraag of dat wel de juiste aanpak is en bepalen we samen welke manier van werken het best aansluit bij de nieuwe situatie, waarbij de ERP-software ondersteunt.

 

Door goed gebruik zorgt de software voor minder handelingen, worden foutkansen verkleind, attendeert de software gebruikers in bepaalde situaties en geeft het real-time inzicht in waar je als bedrijf staat.

 

Meer informatie over onze ERP-software voor de maakindustrie lees je hier. Bekijk onderstaand onze nieuwste klantcases of neem direct contact op!I-MAKE KLANTERVARINGEN

I-Make klanten profiteren van een overzichtelijk systeem, kostenbesparing door efficiënte processen en vooral rust in de organisatie.


Als Axians zijn wij Gold Partner van Microsoft en leveren wij het ERP systeem Microsoft Dynamics Business Central. Dit systeem hebben wij uitgebreid met een Add-On voor de maakindustrie, genaamd I-Make. Steeds meer productiebedrijven draaien met deze software en dankzij de innovatieve producten van Microsoft zoals Power BI, Power App’s en Microsoft Flow ben je in staat om waarde uit je data te halen.

 

Laat je goed voorlichten om een compleet beeld te krijgen van al deze mogelijkheden. Wil je hier een keer over sparren? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

 

Maak een afspraak via het contactformulier of bel ons op: +31 88 988 90 00

 

Antoinette Tuinier

Client Manager

Copyright © 2022 Axians. All rights reserved | Privacy Statement | Juridische Gegevens