Nederland staat hoog op de wereldwijde lijst van innovatieve landen. We zetten concrete stappen op weg naar de volgende industriële revolutie: Smart Industry. En daarbij hoort het verzamelen van data. Wij hebben hier ervaring mee in verschillende metaalbedrijven en kunststofbedrijven. In dit artikel vertellen hoe je echte waarde uit deze data kan halen voor je maakbedrijf. Zodat ook jouw bedrijf mee blijft groeien.

Het verzamelen van data in productiebedrijven

Bij de dagelijkse stroom aan data die je bedrijf produceert, denk je waarschijnlijk aan de gegevens uit je ERP systeem: zoals financieel, verkoop, inkoop en productie. Deze waardevolle gegevens gebruiken we voor rapportages, analyses en zelfs al voor voorspellingen. Bijvoorbeeld over toenames of afnames van producten of het winnen van nieuwe markten in de metaal- of kunststofbranche.

Maar er zijn veel meer databronnen binnen en buiten je bedrijf, zoals:

  • Slimme apparaten die je over de wereld hebt geleverd en via Internet of Things allerlei informatie aanleveren over het gebruik en storingen;
  • Reviews, markt- en trendanalyses over je producten en diensten;
  • Machines met PLC besturing en/of een Scada systeem die alle informatie leveren over de meet- en regelgegevens van de machine;
  • Sensoren die processen en instellingen meten zodat deze bijgestuurd kunnen worden;
  • Scanners van transporteurs, in het magazijn of op de werkvloer.

De data gaat van je kantoorapplicaties naar de werkvloer om de productie aan te sturen. De data die je op de werkvloer verzamelt kun je gebruiken om de efficiëntie van je productielijn bij te sturen en te bewaken. En grotere of complexere bedrijven gebruiken een MES (Manufacturing Execution System) die fungeert als “doorgeefluik” tussen de kantoor- en de fabrieksapplicaties.

Het verzilveren van deze data

Nu we al die data uit de verschillende systemen krijgen moeten we er ook wat mee gaan doen. Dit noemen we data science. Het creëren van waarde uit data doe je door de beschikbare data slim te combineren en te analyseren. Zo kun je het gebruiken voor innovatie en biedt het een goede basis voor de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen.

De focus ligt dus niet meer alleen bij het produceren. Succesvolle productontwikkeling vraagt inmiddels veel meer dan de inzet van ingenieurs en designers. Zorg ook dat je feedback krijgt uit de markt. Door koppelingen van producten met het internet (IoT) ontstaat steeds meer inzicht in het feitelijk gebruik. Wanneer je deze data slim weet te combineren met je interne data, krijg je een totaalbeeld over de levensduur van je product en kun je de input van gebruikers meenemen bij het innoveren van je producten en diensten.

Dataverzilvering in de praktijk

Bij Axians hebben we al veel klanten in de metaal- en kunststofbranche die hiermee bezig zijn. Zo hebben we klanten die de voorraad halffabricaten stuurt op basis van de verwachte verkopen van de eindproducten waarin deze onderdelen zitten. Ze hebben minder afval, besparen opslagruimte en hebben optimale seriegroottes.

Een ander bedrijf gebruikt de meetresultaten van de ingangscontrole om de kwaliteit van het product en het productieproces bij te sturen. Zo waarborgen zijn de hoogwaardige kwaliteit van hun producten. En dit heeft uiteindelijk geleid tot minder uitval bij de klant en een beperking van de kans op reputatieschade.

Tot slot zijn er klanten die op basis van machinedata de onderhoudsplanning optimaliseren. Door preventief onderhoud is de output van het fabricageproces, het aantal stilstanden en de hoeveelheid uitval aanzienlijk verbeterd.

Dataverzilvering met I-Make

Als Axians zijn wij Gold Partner van Microsoft en leveren wij het ERP systeem Microsoft Dynamics Business Central. Dit systeem hebben wij uitgebreid met een Add-On voor de maakindustrie, genaamd I-Make. Steeds meer productiebedrijven draaien met deze software en dankzij de innovatieve producten van Microsoft zoals Power BI, Power App’s en Microsoft Flow ben je in staat om waarde uit je data te halen.

Laat je goed voorlichten om een compleet beeld te krijgen van al deze mogelijkheden en wellicht kunnen we samen cases uitwerken hoe we data kunnen verzilveren. Wil je hier een keer over sparren? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Contact

Wij vertellen graag over de mogelijkheden met ERP op basis van Microsoft Dynamics Business Central en onze I-Make module speciaal voor productiebedrijven. Ook voor een demo of wanneer je eens wil sparren met onze specialisten maken wij tijd! Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 86. We helpen je graag!