Zelf geen omkijken naar onderhoud en beheer
Draadloze communicatie is bedrijfskritisch geworden. Zoveel verschillende toepassingen maken gebruik van draadloze netwerken, dat een organisatie het zich niet meer kan veroorloven dat zo’n netwerk even uit de lucht is. Daarom moet er aandacht zijn voor redundancy, maar zeker ook voor preventief en reactief onderhoud.
Verhoog de betrouwbaarheid van (mobiele) communicatie
Vanwege het steeds grotere belang van draadloze communicatie en de toegenomen technische complexiteit is het steeds lastiger om zelf monitoring, onderhoud en beheer van (mobiele) communicatienetwerken te organiseren. Want waar haal je de juiste specialistische kennis vandaan? Hoe zorg je dat die kennis up-to-date blijft? En hoe voorkom je dat een medewerker vertrekt? Daarom biedt Axians 24×7 monitoring, onderhoud en beheer van draadloze (telecom)netwerken.
Het prettige aan draadloze netwerken is dat alle apparatuur en verbindingen op afstand zijn uit te lezen. Dat maakt dat draadloze netwerken zich uitstekend lenen voor remote monitoring. Axians heeft daarvoor een eigen Remote Service Center (RSC) waar specialisten werken op het gebied van monitoring, beheer, onderhoud en trouble shooting. Een groot deel van dit onderhoud kan zelfs op afstand plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van software-upgrades. Vanuit ons het Remote Service Center houden we dagelijks op afstand de netwerken van onze klanten in de gaten.
We kijken niet alleen of alles nog werkt, we zoeken ook proactief naar signalen die erop wijzen dat preventief onderhoud nodig is. Daarbij zetten we voorspellende algoritmen in die een signaal geven zodra het gedrag van een device, component of een netwerkverbinding afwijkt van het normale patroon. Dat afwijkende gedrag kan namelijk een signaal zijn dat er onderhoud nodig is. Met remote monitoring kunnen we onderhoud beter plannen en zo uitval van een netwerk voorkomen. Het RSC heeft daarnaast intensief contact met de meer dan 100 engineers die dagelijks voor onze klanten onderweg zijn. Door proactieve monitoring van de telecomomgeving kunnen we het meeste netwerkonderhoud tijdig inplannen, zodat jouw organisatie er nauwelijks erg in heeft dat er onderhoud plaatsvindt.
Onderhoudsplan op maat
Immers, hoe beter het preventieve onderhoud is, hoe minder reactief onderhoud er nodig is. Daarom ontwikkelt Axians voor iedere klant een preventief onderhoudsplan op maat, dat is afgestemd op het desbetreffende netwerk. In dat onderhoudsplan nemen we ook de data mee die we vergaren met het remote monitoren van de omgeving. Vaak kunnen we namelijk aan de hand van het gedrag van netwerkcomponenten al voorspellen dat een component onderhoud nodig heeft of aan vervanging toe is.
As-a-Service dienstverlening
Axians implementeert naast nieuwe netwerken ook diensten ‘As-a-Service’. In dat laatste geval is het vanzelfsprekend dat alles omtrent alle support en beheer volledig bij ons ligt. Maar ook klanten met een bestaand netwerk kunnen gebruik maken van onze dienstverlening. Binnen het Axians Remote Service Center hebben we twee teams voor eerstelijns en tweedelijns support. Axians fungeert daarbij als verlengstuk van jouw eigen organisatie. We verdiepen ons in de processen bij jou op de werkvloer, zodat we begrijpen wat de impact is van een storing, klacht of vraag waar jouw medewerkers over bellen of mailen.
Vaak hebben die medewerkers niet eens door dat ze contact hebben met een externe dienstverlener, want onze medewerkers in het RSC stellen zich op als collega’s van de klant. Ze denken mee en geven proactief advies. Wil je iets aan de netwerkconfiguratie veranderen, moet er een nieuw nummerplan komen of verwacht je binnenkort meer netwerkcapaciteit nodig te hebben? Onze remote beheerders gaan met je in overleg en voeren de wijzigingen door. Het is niet langer jouw probleem als bepaalde hardware niet meer wordt ondersteund of als er upgrades of updates moeten worden uitgevoerd. Die verantwoordelijkheid leg je volledig bij ons neer. Zodoende kun jij je focussen op jouw core business.
Wil je je kritische communicatie dus volledig uitbesteden, maar dit ook niet meer op de balans terugzien? Dan kun je kiezen voor ‘As-a-Service’ dienstverlening. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en hoeft geen grote eenmalige investering te doen. Je CAPEX wordt dus OPEX. Het belangrijkste voordeel van ‘As-a-Service’ dienstverlening is dat je het volledig up-to-date houden van jouw kritische telecominfrastructuur bij ons neerlegt.
XLA in plaats van SLA
Uiteraard werken we met SLA’s, maar nog veel belangrijker vinden wij de XLA: de Experience Level Agreement. We willen de impact van een storing voor gebruikers minimaliseren. Een netwerkstoring ’s nachts in een school moet zijn opgelost voordat de leerlingen de volgende dag op de stoep staan. Aan een window van 4 uur heeft zo’n school niets als die storing zich ’s ochtends om 7 uur voordoet. Terwijl het ook best 5 of 6 uur mag duren als de storing om 11 uur ’s avonds ontstaat. Hetzelfde geldt voor het netwerk in een ziekenhuis: als in een polikliniek op zaterdagavond even geen mobiele communicatie mogelijk is, is niet zo erg. Maar doet zich op dat moment een storing voor bij de eerste hulp, dan is de paniek groot. Want juist op zaterdagavond is het daar vaak topdrukte.