De traceerbaarheid van producten is een cruciaal aspect van de voedselindustrie. Als onderdeel van de Algemene levensmiddelen verordening (ALV) binnen de EU is het op orde hebben van de traceerbaarheid van producten zelfs verplicht. Je hebt immers te maken met voedselveiligheid. Maar hoe regel je dit goed? Je kunt traceerbaarheid in de keten uitstekend realiseren met je ERP systeem. Exact biedt hier efficiënte en betrouwbare manieren voor. In dit blog lees je erover!
Besmette blauwe bessen
In januari 2025 plaatste Albert Heijn een terugroepactie voor ‘AH Zakje met blauwe bessen 1 kg (diepvries)’, vanwege een mogelijke hepatitis A besmetting. Dit incident benadrukte het belang van een goed functionerend traceerbaarheidssysteem. De consument werd namelijk opgeroepen de zakjes met houdbaarheidsdatum ‘14-4-2026’ te retourneren. Dankzij een kennelijk goed functionerend traceerbaarheidssysteem, wist AH dat enkel die producten mogelijk besmet waren. Dit maakte de terugroepactie – hoe vervelend de situatie uiteraard ook was – overzichtelijk.
Snel en efficiënt producten terugroepen
Een goed traceerbaarheidssysteem stelt handelsbedrijven in staat om snel en efficiënt terugroepacties uit te voeren. En dat snelheid geboden is, lijkt me duidelijk. Je wil zo snel mogelijk alle informatie boven tafel hebben in geval van een mogelijk schadelijk product. Dit kan immers leiden tot gezondheidsrisico’s voor consumenten, met mogelijke schadeclaims tot gevolg En dan hebben we het nog niet eens over de imagoschade die je als bedrijf opdoet.

Hoe houdbaar is jouw ERP-systeem?
Jouw ERP-systeem is onmisbaar. Maar.. voldoet dat nog wel aan je behoeftes? Aan de standaard waarop jij, je handelspartners én klanten inmiddels mogen rekenen?
Doe de check! Beantwoord 7 stellingen & ontvang het antwoord zónder je e-mailadres achter te laten.
Omvang van een terugroepactie beperken
Een goed traceerbaarheidssysteem helpt je ook om de omvang van een terugroepactie zover mogelijk te beperken. Zo wist de AH precies om welke batch blauwe bessen het ging. De blauwe bessen met een andere houdbaarheidsdatum dan ‘14-4-2026’ hoefden daardoor niet teruggeroepen te worden. Dit scheelt enorm in de kosten, die overigens niet enkel bestaan uit het vergoeden en vernietigen van de besmette producten. Ook de retourstroom zelf loopt vaak in de kosten, wat vooral voor kleinere partijen een financiële catastrofe kan zijn.
Traceerbaarheid realiseren met Exact
Met de software van Exact kun je uitstekend traceerbaarheid realiseren. Bij de ontvangst van goederen gaat dit om het verwerken van de partijnummers van de producten die je van een leverancier ontvangst.. Uiteraard kun je deze handmatig in Exact Globe verwerken, maar ik raad vanwege de hogere snelheid en kleinere foutkans aan dit met behulp van Exact WMS en scanning in Exact Globe te verwerken.
In de uitgifte van producten kun je extra efficiëntie en duidelijkheid inbouwen door een Serial Shipping Container Code (SSCC) aan je (bar)code toe te voegen. Hierdoor is niet enkel per zending, maar zelfs per pallet duidelijk welke producten er in welke aantallen zijn uitgeleverd. Hierin kan zelfs data over THT’s worden verwerkt. Mocht je gebruik maken van EDI, dan staat deze code ook in je EDI-pakbon – ook wel de DESADV (DESpatch ADVice message). Retailers stellen deze werkwijze veelal als voorwaarde om überhaupt te mógen leveren.
De beste ondersteuning
Zoals je leest kun je traceerbaarheid in de keten uitstekend realiseren met je ERP systeem, waarbij Exact Globe en Exact WMS samen je het allerbest ondersteunen. Dit alles versnelt niet alleen het nagaan van de omvang van een terugroepactie, maar ook de terugroepactie zelf. Én het verzekert jou van het feit dat alle mogelijk schadelijke producten worden teruggeroepen. Hoewel er extra administratie bij komt kijken, wegen de voordelen van een goed traceerbaarheidssysteem ruimschoots op tegen de nadelen, dat mag duidelijk zijn!

Ook traceerbaarheid in de keten met je ERP-omgeving ondersteunen?
Verder praten hierover? We vertellen je graag wat deze oplossing kan betekenen voor jouw organisatie.
Laat je gegevens achter via het contactformulier of bel direct met ons adviesteam, tel.nr. 088 597 5550.