Deel 2: De Vereisten van de CSRD

In het tweede deel van onze blogserie over ESG-rapportage duiken we in de specifieke vereisten van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn introduceert een reeks gedetailleerde rapportagevereisten die bedrijven moeten volgen om te voldoen aan de nieuwe normen.

Wat omvat een CSRD-rapport?

Simpel gezegd bestaat een duurzaamheidsrapport uit informatie over de milieu-, sociale en governanceprestaties (ESG) van een bedrijf, aangevuld met algemene informatie. De rapportage moet daarbij gebaseerd zijn op de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die specifieke richtlijnen bieden over welke informatie moet worden gerapporteerd.

Algemene informatie

Bedrijven moeten algemene informatie verstrekken over hun duurzaamheidsstrategie, inclusief hun beleid, doelstellingen en prestaties. Dit omvat ook informatie over de governance van duurzaamheid binnen het bedrijf en hoe duurzaamheid is geïntegreerd in de bedrijfsstrategie.

Milieu-informatie

De CSRD vereist dat bedrijven gedetailleerde informatie verstrekken over hun milieu-impact. Dit omvat bijvoorbeeld het rapporteren van broeikasgasemissies (CO2, CH4, N2O), verontreiniging van lucht, water en bodem, en het gebruik van water en overige hulpbronnen. Bedrijven moeten ook hun inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan en hun overgang naar een circulaire economie documenteren.

Sociale openbaarmakingen

Bedrijven moeten informatie verstrekken over hun sociale impact, waaronder hun relatie met werknemers, leveranciers en de bredere gemeenschap. Dit omvat rapportage over arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie, en maatschappelijke betrokkenheid. Bedrijven moeten ook hun beleid en praktijken met betrekking tot mensenrechten, anti-corruptie en ethisch zakendoen openbaar maken.

Governance-informatie

De CSRD vereist ook dat bedrijven informatie verstrekken over hun governancepraktijken, inclusief de structuur en samenstelling van het bestuur, risicobeheer en interne controlemechanismen. Bedrijven moeten ook hun beleid en praktijken met betrekking tot verantwoorde bedrijfsvoering en transparantie openbaar maken.

Vooruitblik

In het volgende deel van deze blogserie zullen we de rol van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) nader bekijken. Deze standaarden bieden de basis voor de informatie die moet worden gerapporteerd onder de CSRD.

Blijf op de hoogte voor meer inzichten en praktische tips om uw ESG-rapportage te verbeteren. Vrijblijvend kennismaken? Ik wissel graag van gedachten, dus plan gerust een afspraak via stefan.dejonge@axians.com!