Wil jij een succesvolle ERP-strategie bepalen? Een strategie die de business ondersteunt en past bij jouw organisatie? Ervaring leert dat vijf thema’s hier een cruciale rol in spelen. Door duidelijke keuzes in die thema’s te maken, voorkom je dat je software-landschap uitgroeit tot een veelkoppig monster. Maar.. hoe maak je die keuzes? 

#1. Standaard software of maatwerk

Moeten je bedrijfsprocessen zich conformeren aan de software of moet software zich aanpassen aan jouw bedrijfsprocessen? Dit bepaalt de keus tussen standaard software en maatwerk. Standaard software is ‘bewezen technologie’ en sneller geïmplementeerd, maar is niet tailor made. Maatwerk past perfect, maar is duurder én vergt extra tests. Ga na of jouw werkwijzen zo uniek zijn, dat maatwerk gerechtvaardigd is. Of kies voor ‘the best of both worlds’: sterk configureerbare standaard software.

#2. Schaalbaarheid

Houd ook rekening met de strategische doelen van je organisatie, zowel nu als in de toekomst. Schaalbaarheid is essentieel, aangezien groei kan leiden tot veranderingen in automatiseringsbehoeften. Groeit een oplossing niet met je mee, moet je later kiezen tussen extra systemen aanschaffen voor specifieke bedrijfsprocessen óf overstappen naar een gespecialiseerd ERP-systeem. Kijk ook of je het aantal gebruikerslicenties kunt opschalen bij groei en afschalen indien gewenst.

#3. Support en beheer

Met een SLA (Service Level Agreement) besteed je support en beheer uit aan je IT-partner. Je bent verzekerd van goede ondersteuning en de grip op IT kosten wordt voorspelbaar. Nadeel is meer afhankelijkheid van de leverancier en ook dat wijzigingen doorvoeren aan procedures is verbonden. Belangrijk is dat je duidelijke afspraken vastlegt. Pas als jij weet en hebt afgesproken hoe je ontzorgd wil worden, sluit de overeenkomst aan bij de behoeften van je organisatie.

#4. ‘Best of Suite’ vs. ‘Best of Breed’

‘Best of Suite’ software biedt veel functionaliteit in één applicatie. Je hebt te maken met één bron van informatie, wat datamanagement vereenvoudigt. ‘Best of Suite’ software is echter minder gespecialiseerd. ‘Best of Breed’ excelleert in specifieke functies, maar vereist koppelingen met andere systemen. Hierdoor is datamanagement en beheer complexer. Of ‘Best of Breed’ nodig is, hangt af van hoe uniek het te ondersteunen bedrijfsproces is. Een hybride aanpak is mogelijk: een stevige backbone van een ‘Best of suite’-applicatie, aangevuld met één of meerdere ‘Best of breed’-oplossingen.

#5. Software adoptie

Het succes van softwaregebruik hangt af van eindgebruikersadoptie. Eindgebruikers moeten daarom betrokken worden bij softwarekeuzes en begrijpen hoe de gekozen oplossingen bijdragen aan de bedrijfsdoelen. Een duidelijke roadmap, open communicatie over gemaakte keuzes en het betrekken van gebruikers bij verbeteringen zijn essentieel. Zorg dan ook voor laagdrempelige kanalen voor suggesties vanuit alle organisatielagen. Beslis tot slot zorgvuldig welke voorgestelde wijzigingen wel of niet worden doorgevoerd, en ben daar transparant over.