Als het gaat om samenstellen en verkrijgen van data, wijzen controllers snel naar de IT-afdeling. Controllers moeten zelf de regie hierover pakken.

“Investeer nu in de data- en IT skills van je (business-)controller.” Dat zou ik graag willen zeggen tegen de managers van Nederland. De moderne bedrijfswereld verandert in een razendsnel tempo, aangedreven door technologische ontwikkelingen die een exponentiële toename in data genereren. Dit betekent dat de vraag naar accurate en tijdige informatie binnen organisaties groeit. Om competitief te blijven, moet aan deze data- en informatievraag worden voldaan. Data moet effectief worden verwerkt, geïnterpreteerd en gebruikt om waardevolle inzichten en strategische intelligentie te verkrijgen.

Dit legt een aanzienlijke druk op organisaties: wie gaat deze taak vervullen? Van oudsher is de controller goed met cijfers en financiële analyses, wat hen de ideale kandidaat maakt om deze taak op zich te nemen. Maar zijn zij klaar voor deze uitdaging? In de praktijk zie ik vaak dat controllers zich prima redden met het maken van analyses, maar zodra het gaat om het samenstellen en verkrijgen van de benodigde data, wordt snel naar de IT-afdeling gewezen. Naar mijn mening is het cruciaal dat controllers zelf de regie pakken op dit thema en eigenaarschap tonen over hoe data wordt verzameld en beheerd. Dit zorgt ervoor dat zaken als accuraatheid, representativiteit en tijdigheid gewaarborgd worden.

Deze rolwijziging wordt ook door andere instanties erkend. Zo geeft het Instituut van Management Accountants (IMA) in zijn meest recente framework aan dat het vak van de controller een van de grootste transformaties in zijn geschiedenis doormaakt. De primaire focus verschuift van rapportage en controle naar strategische ondersteuning en het nemen van data-gedreven beslissingen. Controllers moeten zich ontwikkelen tot de nieuwe data-scientists binnen organisaties.

Om in deze rol te voorzien, zijn in ieder geval twee zaken cruciaal. Ten eerste moet de data- en IT-skills van controllers op orde zijn. En daarnaast moeten informatiesystemen goed aansluiten bij de bedrijfsstrategie. Maar hoe doe je dit? Uit mijn onderzoek onder 132 controllers in Nederland komt naar voren dat het op orde hebben van data- en IT-skills onder controllers een positief effect heeft op de afstemming tussen enerzijds informatiesystemen en anderzijds de bedrijfsstrategie. Ook blijkt dat een goede afstemming hiervan een positief effect heeft op zowel informatieverschaffing als bedrijfsprestaties. Maar niet alleen de IT skills van controllers zijn van belang. Ook blijkt uit het onderzoek dat wanneer het management betrokken is bij IT-beslissingen de afstemming tussen de informatiesystemen en strategie, en de daarop volgende informatieverschaffing en bedrijfsprestaties beter worden.

Investeren in IT-skills van controllers is noodzakelijk om het gat te dichten tussen de huidige capaciteiten en de groeiende behoefte aan business analytics-skills. Om succesvol te zijn in hun nieuwe rol, moeten controllers beschikken over een breed scala aan vaardigheden, waaronder:

  • IT-vaardigheden: Controllers moeten bekend zijn met de nieuwste technologieën en tools voor data-analyse en systeemintegratie.
  • Business Analytics: Controllers moeten in staat zijn om complexe datasets te interpreteren en om te zetten in strategische inzichten.
  • Strategische Afstemming: De digitale strategie van een bedrijf moet nauw aansluiten bij de bedrijfsstrategie om effectief te kunnen reageren op veranderingen in de markt.

Controllers kunnen een cruciale rol spelen als brug tussen finance, data en IT. In veel organisaties opereren IT en business nog in aparte silo’s, wat leidt tot zwakke integratie en synchronisatie. Een informatiemanager (IM) kan deze kloof overbruggen. Controllers kunnen optreden als informatiemanagers en zorgen voor een naadloze integratie van systemen, waardoor de informatievoorziening wordt geoptimaliseerd.

Strategische afstemming wordt gezien als de belangrijkste succesfactor voor het definiëren en uitvoeren van acties vanuit managementrapportages. Dit houdt in dat managementinformatie, doelstellingen en acties continu op de bedrijfsstrategie worden aangesloten. Uit ervaring blijkt dat er vaak een discrepantie zit tussen vraag en aanbod van informatie. Om competitief te blijven, moeten organisaties ervoor zorgen dat hun informatievraag en -aanbod nauw op elkaar zijn afgestemd.

Om deze doelen te bereiken, moeten organisaties investeren in de data- en IT-skills van hun controllers. Kennis is macht, en investeren in IT-skills zal ervoor zorgen dat informatie binnen de organisatie beter beschikbaar is dan bij de concurrentie, wat tot een competitief voordeel leidt. Hier zijn enkele stappen die managers kunnen nemen:

  1. Opleidingen en trainingen: bied controllers gerichte trainingen aan in data-analyse, systeemintegratie en BI/EPM tools.
  2. Samenwerking met IT: stimuleer samenwerking tussen controllers en IT-afdelingen om kennisuitwisseling en systeemintegratie te bevorderen.
  3. Implementatie van geavanceerde tools: investeer in geavanceerde data-analysetools en zorg ervoor dat controllers deze effectief kunnen gebruiken.
  4. Strategische afstemming: zorg ervoor dat de digitale strategie van de organisatie nauw aansluit bij de bedrijfsstrategie, en dat controllers een sleutelrol spelen in deze afstemming.

Door te investeren in de data- en IT-skills van controllers, kunnen organisaties niet alleen hun informatievoorziening verbeteren, maar ook hun algehele bedrijfsprestaties optimaliseren. Het is een noodzakelijke stap om te voldoen aan de groeiende vraag naar informatie en intelligentie, en om competitief te blijven in een steeds veranderende markt.

De toekomst van het vak van de controller ligt in het vermogen om data effectief te verwerken en strategische inzichten te leveren. Door te investeren in de IT- en datavaardigheden van controllers, kunnen organisaties zorgen voor een betere afstemming tussen informatiesystemen en de bedrijfsstrategie. Dat leidt uiteindelijk tot verbeterde informatievoorziening en hogere bedrijfsprestaties. Het is tijd voor managers om deze investering te doen en hun controllers te ondersteunen bij deze cruciale transformatie.