Data interoperabiliteit in de zorg is cruciaal voor het verbeteren van de zorg. Het stelt verschillende zorgsystemen en -applicaties in staat om gegevens uit te wisselen en effectief samen te werken. Zo is de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar voor zorgverleners, wat leidt tot betere besluitvorming en zorg. De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg (Wegiz) is hiervoor in het leven geroepen, maar wat maakt het zo moeilijk om dit toe te passen?

De implementatie van Wegiz stuit op technische en organisatorische uitdagingen. Verschillende systemen moeten naadloos met elkaar communiceren, wat vaak complex en kostbaar is. Daarnaast is er een noodzaak voor strikte beveiligingsmaatregelen om de privacy van patiëntgegevens te waarborgen. Ook de veranderende regelgeving en de noodzaak voor continue updates maken de toepassing van Wegiz uitdagend.

  • +
    jaar ervaring in de zorg
  • Succesvolle integraties
  • +
    Standaard koppelingen

Waarom interoperabiliteit bij zorginstellingen een uitdaging is

Elke zorgorganisatie heeft zijn eigen manier van werken. Daarbij zien we vaak dat vele verschillende systemen niet naadloos op elkaar aansluiten. Er is een duidelijke behoefte aan gestandaardiseerde procedures en afspraken voor het vastleggen en uitwisselen van zorginformatie. Daarnaast is het waarborgen van de privacy en beveiliging van data een constante zorg, vooral met de toenemende hoeveelheid data die wordt verzameld en gedeeld. De opkomst van onderling verbonden medische apparatuur en de aanwezigheid van datasilo’s met ongestructureerde gegevens vormen extra uitdagingen voor het optimaal gebruiken van alle verzamelde gegevens. Interoperabiliteit is daarom complex maar noodzakelijk. Het overwinnen van deze uitdagingen begint met een goed ingerichte interne data-infrastructuur die technische interoperabiliteit mogelijk maakt door afspraken op alle niveaus binnen een organisatie.

Bereik interoperabiliteit in 8 stappen

Technische data interoperabiliteit wordt bereikt door systeem- en data-integratie, waardoor verschillende zorgsystemen en softwareapplicaties effectief kunnen communiceren en samenwerken. Ontdek welke stappen je het beste kunt ondernemen.

  • Doelstelling bepalen

    Begin met een duidelijk doel voor ogen voor wat betreft de interoperabiliteit binnen de organisatie en stel prioriteiten. Door bijvoorbeeld eerst de focus te leggen op de meest kritieke interoperabiliteitsbehoeften die de zorg voor cliënten direct verbeterd.

  • Bestaande systemen en applicaties analyseren

    Beoordeel de huidige systemen en identificeer waar verbeteringen nodig zijn om interoperabiliteit te ondersteunen. Dit omvat oa. het in kaart brengen van datasilo’s en het identificeren van knelpunten in de gegevensuitwisseling.

  • Open informatie-standaarden gebruiken

    Implementeer open en breed ondersteunde standaarden voor gegevensuitwisseling die vaak kosteloos beschikbaar zijn. Dit bevordert de compatibiliteit tussen verschillende systemen en vermindert de afhankelijkheid van propriëtaire oplossingen.

  • Privacy en beveiliging waarborgen

    Implementeer sterke beveiligingsprotocollen om de privacy van cliëntgegevens te beschermen tijdens de uitwisseling van informatie. Dit omvat encryptie, toegangscontrole en regelmatige audits om naleving van regelgeving te waarborgen.

  • Cloud-gebaseerde oplossingen

    Overweeg het gebruik van cloud-gebaseerde integratieplatformen die schaalbaar zijn en lagere initiële kosten hebben dan on-premise systemen. Cloud-oplossingen bieden ook voordelen zoals automatische updates en verbeterde samenwerking tussen verschillende locaties.

  • Partnerschappen aangaan

    Volledige regie en controle over je eigen omgeving en eigen data (inclusief alle koppelingen, toepassingen en de verwerking van informatie). Dit biedt zorgorganisaties de flexibiliteit om hun IT-infrastructuur aan te passen aan veranderende behoeften en regelgeving.

  • Modulaire systemen

    Kies voor een modulair integratieplatform dat geleidelijk kan worden uitgebreid naarmate de behoeften en middelen van de zorginstelling groeien. Dit biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om stapsgewijs verbeteringen door te voeren zonder grote verstoringen.

  • Een naadloze patiëntreis opbouwen

    Ontwikkel een systeem dat zorgt voor een vloeiende overgang van cliëntinformatie door verschillende zorgfasen, waarbij alle relevante medische gegevens gemakkelijk toegankelijk zijn voor zorgverleners. Integreer patiëntgerichte technologieën zoals patiëntportalen en mobiele apps om patiënten actief te betrekken bij hun zorgproces. Zorg ervoor dat het systeem gegevens uit verschillende bronnen kan integreren en gebruik maakt van geavanceerde analysetools om trends en gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren. Verzamel regelmatig feedback van patiënten en zorgverleners om het systeem continu te verbeteren.

Hoe kunnen we jouw zorgorganisatie helpen?

Onze oplossingen zorgen ervoor dat informatie makkelijk beschikbaar is in het juiste formaat voor een goede en veilige samenwerking binnen het zorgnetwerk. In de complexe techniek die daarbij komt kijken, zijn wij de specialist. Onze oplossingen faciliteren informatie-uitwisseling en geïntegreerde zorg.

  • Data voor gezondheid

    Data voor gezondheid, voorheen gegevensuitwisseling in de zorg, verbetert de samenwerking tussen zorgverleners door naadloze data-integratie, wat leidt tot efficiëntere zorgprocessen en betere patiëntenzorg.
    Lees meer
  • KIK-V en DaaS

    KIK-V verbetert de zorg door gestandaardiseerde gegevensuitwisseling, wat leidt tot betere samenwerking tussen zorgverleners en efficiëntere zorgprocessen.
    Lees meer

Neem gerust contact met mij op!

Manager Zorg

E: frank.lambooy@axians.com
T: +31 6 11294792

 

De zorg gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Het is geen standaard 9-tot-5 baan. Daarom kun je altijd contact met mij opnemen. Heb je vragen of ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op.

Voeg mij toe op LinkedIn
Witte vrouw met grijs krullend haar, op kantoor, met een tablet in haar hand

Axians jouw partner in de zorg

Axians ontwikkelt oplossingen gericht op verbeteren van de zorg. Wij begrijpen de zorg en de uitdagingen waar je als zorgprofessional of zorgorganisatie dagelijks mee te maken hebt. Jaarlijks voorzien wij zorgaanbieders in Nederland van verschillende oplossingen met als doel; meer tijd voor zorg. Benieuwd hoe wij dat doen?

Heb je vragen?

Heb je vragen rondom interoperabiliteit of rondom andere thema’s in de zorg? Of hoe pak je het koppelen van applicaties en systemen aan? Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en mee te denken over jouw vraagstukken. Neem vrijblijvend contact met ons op.