Digitalisering is relevant voor alle sectoren. Steeds meer organisaties willen ‘iets met hun data”. IT- en OT-data slim samenvoegen en werken in de cloud lijken dan logische stappen. Toch leeft bij veel organisatie het idee dat dit grote investeringen vraagt. Dat hoeft niet. Met een pragmatische aanpak op basis van concrete behoeften van eindgebruikers, kun je snel een dataplatform opzetten. Door dit met praktische use cases te doen, houd je grip op de ontwikkelingen. Bovendien kun je de kosten goed in de hand houden door gebruik nauwgezet te monitoren. Zo benut je de waarde van data op een beheerste manier.
Net als alle bedrijfsbeslissingen vereist slimme inzet van OT- en IT-data een duidelijke route met heldere prioriteiten. Hierbij staan de behoeften van de eindgebruiker centraal. Het vertrekpunt is altijd: wat het je nodig. Met deze pragmatische aanpak, bepaal je welke data nodig is om welke inzichten te krijgen. Door data vervolgens in een dataplatform samen te voegen, kun je per keer kijken welke informatie nodig is. Vanuit deze insteek is het eenvoudig steeds weer de meerwaarde van data te benutten.
Laagdrempelig starten met data
Als je als organisatie data centraal wilt verzamelen om één versie van de waarheid te creëren, is een centraal dataplatform heel effectief. Het opzetten van een dataplatform is een tijdrovende en complexe klus. Axians heeft daarom de afgelopen jaren een manier ontwikkeld om dit snel en pragmatisch voor de klant te doen. Op basis van best practices en scripts is het mogelijk om in vijf a zes dagen een goed werkend dataplatform in de cloud op te tuigen. Dit biedt de kans laagdrempelig te starten zonder hoge opstartkosten. Het voordeel is dat eindgebruikers er snel mee aan de slag kunnen en vervolgens met use cases hun eigen ontwikkeling, en kosten bepalen.
Kosten blijven beheersen
Ook bij een keuze voor de cloud blijft het cruciaal kritisch te kijken naar de investeringen en resultaten. Als het platform in gebruik is, zijn de kosten van de inzet en gebruik van cloud resource nauwgezet te monitoren en te beheersen. Je hebt altijd overzicht van welke componenten aan of uitstaan. Dat geldt ook voor de hoeveelheid data die verstuurd wordt. Als organisatie bepaal je steeds zelf de frequentie van uitwisseling en kun je die blijven afstemmen op de use cases en/of resultaten. Om maximaal inzicht in de kosten van cloudactiviteiten te krijgen, heeft ontwikkeld. Op basis van dit overzicht, zijn de kosten voor de cloud goed te beheersen.
Win/win-situatie
Als je overigens zelf niet de capaciteit of kennis hebt de omgeving zelf te beheren en te onderhouden, is dat af te dekken met managed services. Vanzelfsprekend gelden hiervoor transparante service- en prijsafspraken. Op die manier kun je als organisatie blijvend profiteren van de inzichten van IT- en OT-data en tegelijkertijd grip op de kosten houden. Een duidelijke win/win-situatie
Alle uitdagingen en kansen om IT- en OT-data samen te voegen op een rij? Lees dan het e-book en kom er achter hoe je als bedrijf écht vooruit kan kijken.