Het vinden van ervaren kenniswerkers in de kennisintensieve AGF-sector blijft een grote uitdaging. Bijkomend probleem is de toenemende vergrijzing, waardoor de wel aanwezige kennis en ervaring de komende jaren in rap tempo dreigt te verdwijnen. Met ERP software kun je deze kennis toch borgen binnen je organisatie om kennisverloop te voorkomen.
Vergrijzing vormt gevaar voor kennis
Veel van de specialistische kennis en ervaring in jouw organisatie zit bij de mensen die al lang in dienst zijn. Of het is opgeslagen in documenten en bestanden die alleen zij weten te vinden. Denk daarbij aan kennis over klanten en oude afspraken. Maar ook aan details over producten en het productie of logistieke proces; vaak die uitzonderingen op de regel, die onbewust in het dagelijks werk wordt toegepast.
Als deze mensen uitstromen, ontstaat er opeens een leemte in de kennis met als gevolg dat je kwaliteit van het werk afneemt. Dit heeft een negatief effect op de klanttevredenheid en faalkosten tot gevolg.
Inzet van nieuwe technologie om kennis te borgen
Je wilt deze kennis over klanten, producten en processen dus goed borgen. En een ERP-systeem kan hierbij helpen. Zo’n ICT-systeem kan dusdanig worden ingericht dat daarin alle kennis en ervaring is verwerkt.
Met behulp van slimme workflows en het inrichten van rol gebaseerde schermen kun je processen en informatiestromen transparant maken. Iedere gebruiker heeft dan alle informatie online beschikbaar en kan die ook weer meteen delen met zijn omgeving.
Meer voordelen van digitalisatie in de AGF
Je hebt ook het voordeel dat nieuwe mensen sneller ingewerkt en operationeel zijn. Vooral jongeren vinden het vanzelfsprekend dat informatie om hun werk te doen, beschikbaar is op hun tablet of smartphone. Met moderne systemen kun je deze jongeren aan je binden en behouden voor de lange termijn. Bovendien heeft de coronacrisis bewezen dat er veel mogelijkheden zijn om digitaal samen te werken.
De valkuil van verouderde ERP systemen
Maar als je dit wilt, dan moet je ook de juiste ICT systemen hebben. In sommige gevallen is er nog geen echt ERP systeem in gebruik bij bedrijven. Maar wij komen in de AGF ook nog veel bedrijven tegen met verouderde ERP systemen van leveranciers die niet of nauwelijks innoveren.
Door nieuwe technologische ontwikkelingen zie je dat een bestaand ERP systeem dat niet goed is doorontwikkeld, steeds meer gaat wringen. Gecombineerd met het gebrek aan kennis gaan je mensen work arounds verzinnen in Excel of Access. Zo schiet je het doel van het systeem voorbij.
Als je dan toch wil moderniseren laat je allerlei duur maatwerk bouwen om deze tekortkomingen te compenseren. Dit heeft als gevolg dat het upgraden naar een nieuwe versie heel veel geld en frustratie kost of nog erger dat je niet meer kunt upgraden en moet werken met een systeem dat je niet langer ontzorgt.