Royal IHC (IHC) is wereldwijd marktleider op het gebied van het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van schepen en materieel voor de bagger-, mining-en offshore-industrie en kan buigen op een lange geschiedenis. Het huidige bedrijf werd in 1943 gevormd uit een samensmelting van werven waarvan de voorlopers al sinds de zeventiende eeuw actief waren en vorig jaar vierde het bedrijf zijn 70-jarig bestaan. Bij IHC werken meer dan 3.000 mensen op verschillende locaties in onder meer Nederland, China, Singapore, het Midden-Oosten, Maleisië, Zuid Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Axians verzorgt de levering, de installatie en het onderhoud van een zeer moderne en toekomst vaste infrastructuur voor IHC op basis van FlexPod.

“De verschillende business units van IHC opereerden in het verleden in hoge mate onafhankelijk”, zegt Arwin Visser, Manager IT Infrastructuur bij IHC. “Toen we echter nauwer gingen samenwerken, werd zichtbaar dat niet altijd alles even efficiënt verliep. Hier moest verandering in komen en IHC heeft zich nu tot doel gesteld om in de aankomende 5 jaren een grootschalige vorm van standaardisatie door te voeren om met alle IHC-onderdelen op een uniforme wijze te kunnen werken. Hiervoor is het ONE IHC programma gestart. Binnen dit programma zijn 20 deelprojecten in drie clusters gedefinieerd die uiteindelijk moeten leiden tot het behalen van de hoofddoelstelling. Er is een nieuw applicatielandschap gekozen voor ERP, Planning, CRM, CAD en PDM. Een nieuwe infrastructuur die voldeed aan de requirements van ONE IHC was dus noodzakelijk.”

IHC vroeg Axians een voorstel uit te brengen voor de levering, implementatie en het onderhoud van de centrale infrastructuur. We willen de processen optimaliseren en uniform maken. Dus overal ter wereld en bij iedere divisie moeten de structuren en definities gelijk zijn.

Arwin Visser

Manager IT Infrastructuur

Het ONE IT Infrastructure project, dat door Axians wordt geïmplementeerd, is een onderdeel van het ONE IHC programma. IHC vroeg Axians een voorstel uit te brengen voor de levering, implementatie en het onderhoud van de centrale infrastructuur. “We willen de processen optimaliseren en uniform maken. Dus overal ter wereld en bij iedere divisie moeten de structuren en definities gelijk zijn”, vertelt Visser. “Wanneer iedereen volgens een uniform proces, uniforme datastructuur en met dezelfde systemen werkt, kunnen we veel makkelijker samenwerken en sneller over de juiste informatie beschikken. Dat bespaart een hoop tijd en geld. Op dit moment wordt er teveel dubbel werk gedaan, wat voorkomen kan worden met gestandaardiseerde processen en een uniform applicatielandschap met bijbehorende infrastructuur.”

Hogere eisen

Vorig jaar werd begonnen met het opstellen van de eisen en de selectie van de applicaties. Dat leverde een longlist met leveranciers op waarmee het applicatielandschap gevuld moest gaan worden. “Uiteindelijk kozen we voor een best of breed oplossing van verschillende leveranciers, waaronder IFS, Oracle en Siemens”, zegt Visser. “Daar wordt nu een betrouwbare infrastructuur onder gelegd. De ICT-infrastructuur is het fundament voor een goede informatievoorziening en de requirements zijn anders dan voorheen. In het verleden was de impact van de uitval van bijvoorbeeld een ERP-systeem beperkt. Straks werken we met één ERP-systeem binnen de hele organisatie en dat mag in alle redelijkheid nooit uitvallen.”

Schaalbaarheid

De vraag was of IHC de infrastructuur op de werf in Kinderdijk zou faciliteren, of in een extern commercieel datacenter. “We hebben hier in Kinderdijk veel bereikt, maar het is geen ideale plek voor een wereldwijd datacenter. Connectiviteit is essentieel, het datacenter moet voor de wereldwijde operaties altijd bereikbaar zijn. Je kunt er niet meer even op zondag uit voor onderhoud, aangezien er in bijvoorbeeld Dubai op zondag gewoon gewerkt wordt. Er waren ook nog veel onbeantwoorde vragen: hoeveel capaciteit hebben we nodig en wat wordt de belasting van de servers- en storage systemen? Die zou anders worden dan voorheen, omdat we de processen en applicaties gaan aanpassen. Daarnaast rollen we gefaseerd uit in een aantal jaren, tot eind 2017, dus heb je niet direct een full-blown infrastructuur nodig. Schaalbaarheid in de infrastructuur was daarom één van de belangrijkste eisen. Heb je te weinig capaciteit, dan kom je in de problemen, heb je teveel capaciteit, dan geef je teveel geld uit.”

On premise Private Cloud

Samen met Axians besloot men de infrastructuur on premise te faciliteren op basis van een Private Cloud. “We wilden geen Public Cloud IaaS-oplossing. Het applicatielandschap bestaat voor een belangrijk deel uit applicaties die werken met intellectueel eigendom van IHC en waar geen of weinig ervaring mee was in Public Cloud. Een ander deel, zoals CRM, leent zich weer wel voor Public Cloud. Dat kun je door externe partijen laten doen. Voor de on premise Private Cloud oplossing levert Axians de infrastructuur. Omdat schaalbaarheid belangrijk is, moesten we niet alleen goed kijken naar wat we op dit moment nodig hebben, maar ook hoe dat de komende jaren makkelijk met ons mee kan schalen. Axians adviseerde ons daarom een converged infrastructuur. Dat is als het ware een blokkendoos die bestaat uit componenten waar goed over de integratie is nagedacht. Met een converged infrastruc-tuur kunnen we systemen virtualiseren, resources optimaal benutten en de kosten ten opzichte van een traditionele omgeving fors verlagen. Daarnaast is de prestatie van een converged infrastructuurblok voorspelbaar, waardoor er makkelijker geschaald kan worden. We zijn ons gaan oriënteren op twee converged systemen: HP Bladeserver-technologie met 3Par storage versus het FlexPod concept van NetApp en Cisco.”

De aanleiding van het programma was om effectiever en goedkoper samen te werken en uiteindelijk onze klanten beter te bedienen. Na de uitrol in 2017 zijn alle businessunits aangesloten op één en hetzelfde systeem. Iedereen beschikt direct over de juiste informatie en dan hoeven we niet meer met allerlei niet-geïntegreerde systemen te werken. We kunnen daardoor onze processen centraler en efficiënter aansturen. Daar zitten de voordelen voor IHC.

Arwin Visser

Manager IT Infrastructuur

FlexPod

De centrale vraag was hoe de gewenste schaalbaarheid vorm zou kunnen worden gegeven. FlexPod is hier bij uitstek geschikt voor. Het is een vooraf geteste datacenter-oplossing die is gebouwd op een flexibele, schaalbare, gedeelde infrastructuur met als componenten: Cisco Unified Computing System (UCS) servers, Cisco Nexus switches en NetApp unified storage systemen. FlexPod past goed bij de behoeften van organisaties en serviceproviders die willen migreren naar een dynamische private cloud: met FlexPod kan een hoge IT-flexibiliteit en datacenter-efficiëntie worden gerealiseerd, terwijl de kosten en risico’s laag worden gehouden. “We hebben goede ervaringen opgedaan met de features van FlexPod”, zegt Visser. “Je hebt met FlexPod enorm veel capaciteit in een beperkte hoeveelheid rackspace. Omdat we nu, tijdens de development- en testfase, nog een beperkt vloeroppervlak hebben in ons datacenter is dat ideaal. We hoeven pas op te schalen als we de capaciteit ook echt nodig hebben en naar een extern datacenter verhuizen. We hebben ons vertrouwen uitgesproken in het FlexPod concept, mede door de ervaringen met NetApp storage.”

Oude bekenden

Axians was de partij die FlexPod kon leveren. In 2012 implementeerde zij al een nieuwe storage-omgeving voor IHC. “Het klikte destijds direct”, herinnert Visser zich. “In een brainstormsessie met hun technische mensen en de onze bleek dat ze niet alleen onze taal spraken, maar ook de juiste oplossingen boden die des te beter aansloten op onze behoeften. Er was een klik tussen de experts aan tafel, ze boden een passende oplossing en ze zitten hier dicht in de buurt. Vervolgens scoorde deze partner ook nog eens goed op prijs. Alles klopte, het vertrouwen was er, dus de keuze lag voor de hand.”

De toekomst

De komende jaren gaat Axians de nieuwe omgeving voor IHC implementeren. In 2015 begint de eerste rollout en de volledige migratie naar het nieuwe businessproces, de nieuwe datastructuur en de nieuwe applicaties moet in 2017 voltooid zijn. “De aanleiding van het programma was om effectiever en goedkoper samen te werken en uiteindelijk onze klanten beter te bedienen”, besluit Visser. “Na de uitrol in 2017 zijn alle businessunits aangesloten op één en hetzelfde systeem. Iedereen beschikt direct over de juiste informatie en dan hoeven we niet meer met allerlei niet-geïntegreerde systemen te werken. We kunnen daardoor onze processen centraler en efficiënter aansturen. Daar zitten de voordelen voor IHC.”

Contact

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via communicatie.cs.nl@axians.com. We helpen je graag verder!