De opkomst van Navision
In 2002 nam Microsoft de Deense ERP applicatie Navision over. Aan het eind van 2002 bracht Microsoft versie 3.6 uit, waarmee zij haar klanten in het middensegment een eigen ERP kon aanbieden, gestoeld op een degelijke financiële basis. Navison werd door Microsoft beschouwd als een strategisch product en de jaren daarop volgend werd de toepassing steeds rijker aan functionaliteit.
In 2005 is de naam van de software aangepast naar Microsoft Dynamics NAV. Met nieuwe doorontwikkelingen is de applicatie geschikt gemaakt voor om gebruikt te worden met een Microsoft SQL database. Mede hierdoor is het een open platform geworden dat bedrijven in staat stelt om aan de slag te gaan met ERP data en connecties te maken met andere software.
De eerste versie van Microsoft Business Central
Microsoft zet sterk in op de platform gedachte en werken vanuit de cloud. In Nederland werd daarom eind 2018 de eerste versie van Dynamics 365 Business Central gelanceerd, een volledig web- en cloudbased ERP-applicatie voor het MKB. Bedrijven hebben de mogelijkheid om de software op een eigen server te installeren of deze te gebruiken vanuit een cloud platform. Voor de eindgebruikers is er een webclient beschikbaar, waarbij de software ook via de meest gebruikte browsers beschikbaar is.
De Microsoft Dynamics versies op een rij
Sinds de overgang van Navision heeft Microsoft verschillende versies van het ERP-systeem uitgebracht:
- Microsoft Navision 3.6
- Microsoft Navision 3.7
- NAV 4.0
- NAV 5.0
- NAV 2009
- NAV 2009 R2
- NAV 2013
- NAV 2013 R2
- NAV 2015
- NAV 2016
- NAV 2017
- NAV 2018
- Microsoft Dynamics 365 Business Central
Migratie van NAV naar Business Central
Voor bedrijven die momenteel gebruik maken van Microsoft Dynamics NAV is er een mogelijkheid om over te stappen naar Microsoft Dynamics 365 Business Central. Deze geavanceerde versie biedt niet alleen een cloudbased systeem, maar ook een naadloze integratie met Office 365 en een ongeëvenaarde gebruikerservaring. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een migratie van het ene systeem naar het andere een uitdagende taak kan zijn waar bedrijven goed op voorbereid moeten zijn.
Waar moet je op letten bij een migratie?
Hier zijn enkele belangrijke punten waar bedrijven rekening mee moeten houden bij het migreren van NAV naar Business Central:
- Planning en voorbereiding: Een gedegen planning en grondige voorbereiding is essentieel voor een succesvolle migratie. Dit omvat het in kaart brengen van de veranderingen die nodig zijn in de nieuwe versie, het identificeren van eventuele aangepaste functionaliteiten die moeten worden overgezet, en het opstellen van een tijdschema voor de migratie.
- Dataconversie: Het migreren van data van het ene systeem naar het andere kan complex zijn. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat alle relevante data correct wordt geconverteerd en overgezet naar Business Central. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met eventuele wijzigingen in de datamodels en de datastructuur van het nieuwe systeem.
- Integratie met bestaande systemen: Bedrijven moeten ook rekening houden met de integratie van Business Central met eventuele bestaande systemen en applicaties die ze momenteel gebruiken. Dit kan betrekking hebben op de integratie met boekhoudsoftware, CRM-systemen of andere bedrijfskritieke systemen.
- Gebruikerstraining: De overgang naar een nieuw systeem kan een impact hebben op de gebruikers. Het is belangrijk om voldoende training en ondersteuning te bieden aan medewerkers om hen vertrouwd te maken met de nieuwe functionaliteiten en workflows van Business Central. Dit kan helpen om de acceptatie van het nieuwe systeem te verbeteren en de productiviteit te behouden.
- Testen en validatie: Voordat de migratie volledig wordt uitgevoerd, is het cruciaal om uitgebreid te testen en de functionaliteiten van Business Central te valideren. Dit om eventuele problemen of inconsistenties in het systeem te identificeren en op te lossen voordat ze van invloed zijn op de dagelijkse bedrijfsvoering.
Door rekening te houden met deze aspecten en met de juiste planning en voorbereiding, kunnen bedrijven succesvol migreren van NAV naar Business Central. Het is ook raadzaam om de hulp in te schakelen van een ervaren Microsoft partner of consultant die kan helpen bij het uitvoeren van de migratie en het optimaliseren van de nieuwe systeemimplementatie. Zo kunnen bedrijven profiteren van de voordelen die Business Central biedt en hun bedrijfsprocessen naar een hoger niveau tillen.
Een complete ERP toepassing op basis van Microsoft
De recente versies zijn een complete ERP toepassing voor ondersteuning van financiële, operationele en commerciële processen. De software is meertalig en heeft voor verschillende landen eigen lokalisaties waardoor het voldoet aan lokale wetgeving. De software is daarmee ook uitermate geschikt voor bedrijven met buitenlandse vestigingen.
Integratie met Office 365, de herkenbaarheid van de applicatie door de bekende Microsoft look & feel en de mogelijkheden om de applicatie volledig af te stemmen op de behoeften van eindgebruikers zijn sterke kenmerken van de software.
Microsoft partners hebben met de ontwikkeling van – door Microsoft gecertificeerde – add-ons functionaliteiten aan de software toegevoegd, waarmee deze geschikt is gemaakt voor bedrijven in bepaalde branches. Axians heeft met I-Make functionaliteit toegevoegd voor productiebedrijven en met I-Fresh voor bedrijven in de AGF sector.
Contact
Wij vertellen graag over de mogelijkheden met ERP op basis van Microsoft Dynamics Business Central en onze I-Make module speciaal voor productiebedrijven. Ook voor een demo of wanneer je eens wil sparren met onze specialisten maken wij tijd! Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 86. We helpen je graag!