Steeds meer gebouwen voldoen aan de wettelijke eisen van de overheid voor verduurzaming waarbij bestaande en nieuwe gebouwen per 1 januari 2023 minimaal voorzien moeten zijn van energielabel C. Dat is een nobel en goed streven, maar we zien ook een effect op het bereik van mobiele telefonie binnen deze gebouwen. Helaas is dat niet een positief effect bij het gebruik van zowel spraak als data over een 4G/5G verbinding, het beperkt de algehele bereikbaarheid.
Het veranderen van de wetgeving voor gebouwen met betrekking tot energie is niet de enige reden die de vraag naar een goede indoordekking laat toenemen. Ten minste 80 procent van het mobiele spraak- en dataverkeer is namelijk binnenshuis. Zowel zakelijk als privé gebruiken we steeds meer het mobieltje, de tablet of een andere variant van apparatuur welke zijn verbonden met het 4G/5G netwerk van KPN, Vodafone of T-Mobile. De vaste telefoon zien we de laatste jaren verdwijnen, zowel thuis als op kantoor. Omdat onze mobiele telefoons vaak nog het enige communicatiemiddel zijn, nemen we geen genoegen meer met ruimten binnenshuis waar geen mobiele dekking is. Waar we een paar jaar geleden het de normaalste zaak van de wereld vonden om even naar het raam te lopen om een mobiel telefoongesprek te voeren, willen we nu altijd en overal bereikbaar zijn.
Impact van green buildings op mobiele bereikbaarheid
Volgens een onderzoek van de NOS voldoet momenteel de helft van de kantoren in Nederland nog niet aan de norm voor energiezuinigheid. De minister voor Volkshuisvesting, De Jonge, schrijft aan de Tweede Kamer dat per 1 januari 2023 ruim de helft van de kantoren het juiste energielabel heeft. Dat is goed nieuws om onze CO2 uitstoot te reduceren en energie te besparen, maar dit gaat wel ten koste van de mobiele bereikbaarheid. Dit komt doordat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van betere isolatiematerialen en HR glas (Hoog Rendement) in plaats van dubbelglas, zonnepanelen en raamfolies.
Energielabel C is goed voor de thermische isolatie van het gebouw, maar niet goed voor het mobiele bereik en het werkplezier van je werknemers!
Een verminderd bereik betekent ook nog eens dat telefoons en tablets veel meer batterij verbruiken omdat de apparaten harder moet zenden om het netwerk te bereiken! Daarmee heeft het verduurzamen van gebouwen direct invloed op de bereikbaarheid van je medewerkers, en tevens het werkgeluk, want een slechte ontvangst en/of een lege batterij staat zonder twijfel bovenaan het Top 10 lijstje van irritatiefactoren op kantoor. Gelukkig zijn er wel goede oplossingen om deze factoren te voorkomen!
Hoe zorg je dat alle medewerkers wel bereikbaar blijven?
Vooral in grote kantoorpanden ervaar je vaak capaciteitsproblemen omdat er relatief veel mensen in een ruimte werken. De komst van 5G vergroot het probleem alleen maar meer. Dit komt doordat een hoge frequentie (4G en 5G werken op een andere frequentie) meer signalen tegenhoudt. De bereikbaarheid is ook sterk afhankelijk van het abonnement dat de medewerkers hebben. De ene provider heeft op een specifieke locatie betere dekking dan de andere. Dit is afhankelijk van hoeveel zendmasten er in de buurt van het gebouw staan, hoe de omgeving eruit ziet en hoeveel mensen er in de omgeving wonen, reizen en werken.
Ook de brandweer en politie eisen een optimale indoor dekking, bij calamiteiten maken zij gebruik van het C2000 netwerk, dan kan van levensbelang zijn!
Om het mobiele signaal van buiten naar binnen te brengen kan een DAS (Distributed Antenna System) worden ingericht. Daarmee transporteer je het signaal van buiten naar binnen zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Behalve de gewenste goede dekking, maar dat vonden ze eigenlijk al normaal!
Gelukkig denken steeds meer bouwbedrijven al bij de bouw en/of renovatie na over de mobiele dekking van het gebouw. Het wordt steeds meer gezien als een voorwaarde, of zelfs als nutsvoorziening, en een vast onderdeel van een gebouw. Logisch ook, want vroegtijdig rekening houden met een DAS is veel goedkoper dan achteraf inbouwen. Het is overigens een technologie die al langere tijd bestaat, maar wel specialistische kennis vergt van de ICT leverancier.
Abonnement op indoordekking
Er zijn verschillende soorten DAS systemen. Dat kan een passief (kabels en antennes), een actief (versterkers en intelligentie) systeem of een combinatie (hybride) vorm hiervan zijn. De juiste keuze is afhankelijk van het type gebouw, de afstanden en het soort gebruik. Een monumentaal pand heeft hele andere specificaties dan een kantoorpand uit de jaren ’90. Je wilt natuurlijk niet dat er een kabel over of door je plafond met ornamenten loopt. Een eerste schouwing en technische meting maakt snel inzichtelijk wat er precies nodig is aan materiaal, kennis en onderhoud. Dat laatste is van belang want als een DAS nagenoeg onderdeel is van het gebouw moet het ook 8 tot 10 jaar blijven werken, elke dag weer!
En omdat we bereikbaarheid steeds meer zien als nutsvoorziening kiezen steeds meer organisaties voor een “abonnementsvorm”. Zeker als je daarin kan zorgen voor een beperkte investering voor de aankoop, onderhoud en het beheer door DAS as a Service af te nemen op basis van een vaste prijs per maand. Dan weet je in ieder geval dat de mobiele dekking van jouw gebouw altijd op orde is.
Energielabel C en toch goed bereikbaar zijn?
DAS as a Service van Axians is een krachtige en heldere oplossing welke je zekerheid geeft van een goede indoordekking, schaalbaar genoeg is voor nagenoeg elke situatie – ook als je meerdere gebouwen wilt koppelen, veel gebruikers hebt of juist veel apparatuur en machines – en langdurig blijft werken. Axians heeft veel ervaring met business- en missiekritische communicatie oplossingen en ondersteunt daarmee o.a. de nationale Politie, Ambulance en Brandweer maar ook de landelijke operators voor 4G/5G dekking.
Nieuwsgierig? Neem direct contact op met Axians en kijk op www.axians.nl/das.