Geschreven door Judith Rauwerda, Client manager bij Axians

Mijn journey om expert te worden is gestart. De komende tijd neem ik je mee in de vele verschillende termen binnen Business Intelligence. Wat is business intelligence nou eigenlijk? En wat heb ik nodig om te kunnen starten? Je leest het in mijn blog!  

De definitie van Business Intelligence 

Wanneer je op Google zoekt naar de definitie van Business Intelligence vind je het volgende: “Business Intelligence is het continu proces waarmee organisaties op gerichte wijze data verzamelen en registreren, analyseren en de daaruit resulterende informatie en kennis in besluitvormingsprocessen toepassen om de prestaties van de organisatie te verbeteren.”  

Elke organisatie genereert data. Denk bijvoorbeeld aan een bakker die broden verkoopt. Het brood wordt aangeslagen in het kassa systeem. Hier wordt vermeld wat voor soort brood je hebt gekocht, op welke dag, hoe laat, voor welke prijs en op welke manier je hebt betaald. Alle producten die worden verkocht in de bakkerij, met de bovengenoemde extra informatie, worden opgeslagen in het kassa systeem. Dit noem je data. Het kassasysteem waarin de data staat noemen we de bron.  

Inzichten creëren 

Met een BI tooling kun je verschillende rapportages en dashboards maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een dashboard waarop je kunt zien hoeveel broden de bakker het afgelopen jaar op woensdag heeft verkocht. Met deze inzichten kan hij in het vervolg zijn winkelvoorraad aanpassen, om zo verspilling te voorkomen.  Het creëren van inzichten en deze toepassen op jouw organisatie om zo beslissingen te nemen en te sturen noem je business intelligence. 

Meerdere bronnen op één plek 

Maar de bakker verkoopt niet alleen het brood, hij produceert ook zijn eigen brood. Hierdoor heeft hij verschillende bronnen: de machine waarin brood wordt geproduceerd, het kassa systeem en het inkoop systeem. Dit zijn verschillende systemen waar je informatie uit wilt halen. Het aantal bronnen groeit steeds sneller, daarnaast willen medewerkers snel en ad hoc antwoord krijgen op hun business vragen. Daarom zou het heel mooi zijn als je één plek hebt waar alle bronnen bij elkaar komen. Een datawarehouse kan daarbij helpen. 

De bakker heeft bijvoorbeeld de vraag hoeveel Waldkorn brood hij het afgelopen jaar op woensdag heeft geproduceerd en verkocht. Om antwoord op deze vraag te krijgen, moet hij bovenstaande systemen aan elkaar koppelen. Dit kan door alle data uit de verschillende bronnen in een datawarehouse te zetten. Door deze data te koppelen krijgt de bakker informatie over hoeveel broden hij moet produceren, zodat hij zijn inkoop kan plannen en minder verspilling heeft. Wat uiteindelijk zorgt voor minder kosten. 

Van ruwe naar gestructureerde data 

Het datawarehouse is een plek waarbij data uit verschillende bronnen kan worden verzameld. De data die je inlaad in het datawarehouse is ruwe, ongestructureerde data. Hier wil je gestructureerde data van maken, waarbij er 1 definitie geldt. Zo kan verderop in het proces in de BI tooling de juiste data aan elkaar worden geknoopt. Het proces van ongestructureerde data omzetten naar gestructureerde data heet het ETL proces. ETL staat voor Extract Transfer en Load:  

  • De data uit de bron halen 
  • De data aanpassen – zodat er 1 definitie volgt: Staat het Waldkorn brood op dezelfde manier in het inkoopsysteem als in het kassasysteem 
  • De data laden – zodat deze in de tool kan worden gebruikt  

Of het Waldkorn brood op dezelfde manier wordt gedefinieerd in het kassa systeem als in het inkoopsysteem wordt datakwaliteit genoemd. Bij een hoge datakwaliteit is er 1 definitie  waarbij duidelijk is welk brood wanneer, hoe laat, voor welke prijs verkocht is. Het borgen van datakwaliteit is een onderdeel van een datawarehouse.  

Meer weten? 

Wil jij meer informatie over Business Intelligence of Datawarehouses? Neem contact met mij op via judith.rauwerda@axians.com. Samen gaan we in gesprek met de expert binnen Axians op het gebied van jouw vraagstuk. Benieuwd naar het vervolgblog of de video’s die ik maak in mijn reis om van beginner tot expert te groeien? Volg me dan op LinkedIn

 >> Volg mij op LinkedIn