Het vinden van een sluitende businesscase blijkt voor veel industriële bedrijven een struikelblok te zijn op weg naar het toepassen van datagedreven oplossingen. Bijvoorbeeld Internet of Things en Business Analytics. Dat is best vreemd, want de meerwaarde is duidelijk aan te tonen en verschillende Nederlandse organisaties passen de oplossingen al succesvol toe.
Voor industriële bedrijven biedt data enorm veel kansen op het gebied van inzicht, voorspellende modellen en procesverbetering. Niet voor niets wordt data de ‘olie van de 21e eeuw’ genoemd, met als bijkomend voordeel dat data overal beschikbaar is. Wie zich verdiept in de mogelijkheden, vliegen al snel de jargonwoorden om de oren: data science, Business Analytics (BA), Internet of Things (IoT)… maar ongeacht de specifieke toepassing komt het vaak toch op hetzelfde neer. In alle fases van het productieproces is data te verzamelen, die informatie geeft over zaken die slimmer, sneller, efficiënter of veiliger – kortom, beter – kunnen.
Als het gaat om IoT, komt dit uiteindelijk neer op het slim toepassen van door verschillende sensoren verzamelde informatie. Denk bijvoorbeeld aan een machineonderdeel dat herhaaldelijk onderhevig is aan slijtage. Bepaalde trillingsniveaus zouden hiervan een indicatie kunnen geven en door deze met een sensor te meten, wordt het mogelijk om het onderdeel te vervangen voordat het stuk gaat. Met alle voordelen voor het productieproces van dien. IoT is in veel toepassingen gekoppeld aan Business Analytics, ook vaak data science genoemd. Het gaat hier om het verkrijgen van waardevolle inzichten door verzamelde data te analyseren, bijvoorbeeld over de verkoop van producten en de kwaliteit van een product.
Waar Nederlandse bedrijven het verschil maken
Slimmer gebruik van informatiestromen (binnen en buiten de fabriek) helpt met verschillende bedrijfsvraagstukken. De meest populaire IoT/BA-toepassingen leggen zich toe op drie belangrijke uitdagingen: het verhogen van veiligheid, beschikbaarheid en winstgevendheid. Met Axians zorgen wij bij Nederlandse industriële bedrijven voor nieuwe inzichten, het automatiseren van bedrijfsactiviteiten en bouwen wij maatwerkoplossingen waar deze de meeste impact hebben. Deze integreren wij met bestaande bedrijfsautomatisering (onder meer ERP-systemen), verbonden met de ’things’ zoals de machines in de fabriek. Klanten als DVNutrition (DVN) (zuivelindustrie), Suiker Unie (verwerking van landbouwproducten) en NTS (hightech machinebouw) hebben hun processen al met ons verbeterd.
Een paar voorbeelden:
- Asset tracking: het uitrusten van materiaal en medewerkers met sensoren helpt onveilige situaties te voorkomen.
- Machine-as-a-Service: door grote aantallen machines op een platform aan te sluiten, wordt het onder andere mogelijk deze centraal te updaten.
- Predictive maintenance: informatiestromen uit machines helpen vroegtijdig te voorspellen wanneer onderhoud moet plaatsvinden.
- Insight: analyses van bijeengebrachte data helpen onder andere afnames te voorspellen, waarop het productieproces kan worden aangepast.
- Digital Twin: door het productieproces digitaal te simuleren, worden de uitkomsten van bepaalde keuzes vooraf duidelijk.
- Productieoptimalisatie: verschillende adviessystemen kunnen onder andere helpen de ideale afstelling van machines te bepalen en onderhoud beter te plannen.
Opvallend genoeg heeft maar vijf procent van de industriële bedrijven een solide strategie voor het toepassen van IoT om de betrouwbaarheid en het onderhoud van machines te verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek door IndustryWeek. Uit andere onderzoeken komt een soortgelijk beeld naar voren. Het ontbreken van een duidelijke businesscase, twijfels over het rendement van investeringen en gebrek aan besef binnen de organisatie over de impact op de bedrijfsvoering zijn allemaal obstakels voor de introductie van nieuwe, datagedreven oplossingen. Koudwatervrees? Misschien wel. Onze ervaring bij Nederlandse bedrijven is dat wanneer zij eenmaal met IoT/BA aan de slag gaan, hun volwassenheid op dit gebied snel toeneemt. Evenals de toegevoegde waarde uit de door hen gebruikte oplossingen.
Niet zonder solide fundament
Onze visie: IoT/BA-oplossingen moeten waarde toevoegen. En om dit mogelijk te maken is operational excellence nodig. Want IoT/BA zonder operational excellence, dat is alleen maar overhead. Oplossingen hebben een solide fundering nodig die bestaat uit vier pijlers: mensen, organisatie, systemen en technologie. Al deze pijlers hebben elkaar nodig. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om over technische aspecten te praten zonder aandacht te hebben voor de gebruikers (mensen). Net zomin als het zin heeft om het over rollen en verantwoordelijkheden (systemen) te hebben zonder te kijken naar hoe IoT en BA zijn ingebed in de organisatie. Maar het begint uiteraard allemaal met het besef dát onze oplossingen waarde toevoegen. Meer efficiency, continuïteit, lagere kosten en last, but not least een veiligere werkomgeving. Wie wil dat nu allemaal niet?
Meer weten over de oplossingen van Axians voor industriële bedrijven? Bekijk onze oplossingen.