Iedere paar jaar is er een nieuwe generatie mobiele netwerken. Ze worden steeds sneller, en daar gaat vaak veel aandacht naar uit. Met 5G was dat niet anders. Nog sneller streamen, wow! Maar voor veel bedrijven, zorgorganisaties en overheidsdiensten zit de meerwaarde van 5G in andere factoren, zoals de grotere capaciteit van het netwerk.
Dat levert kostenbesparingen op. Ook de snelle reactietijd en de gegarandeerde veiligheid van de communicatie die over het 5G-netwerk verloopt, zijn voor veel bedrijven redenen om over te stappen. Bovendien levert 5G ook nog eens een energiewinst op van circa 20 procent; niet onbelangrijk in een tijd waarin energievoorzieningen onder druk staan. Kortom, 5G geeft je innovatiekracht.
Private 5G in missiekritische omgevingen
Voor veel toepassingen zul je uit de voeten kunnen met de publieke netwerken van telecomproviders. Maar in communicatie met een missiekritische aard niet. Dan moet je er zeker van zijn dat het netwerk altijd beschikbaar is, in iedere uithoek van jouw terrein of pand. Die zekerheid biedt Private 5G je. Een Private 5G-netwerk is een apart mobiel netwerk dat volledig onafhankelijk werkt van de publieke operators, maar dat wel dezelfde technologie gebruikt op basis 3GPP-specificaties. Zo combineer je de innovatiekracht van 5G met 100 procent dekking en beschikbaarheid, wat cruciaal is voor missiekritische communicatie.
Private 5G biedt je verschillende voordelen.
- Doordat het je eigen netwerk is, ben je niet van operators afhankelijk voor je bereikbaarheid en connectiviteit. Juist bij calamiteiten, als communicatie cruciaal is, kunnen de netwerken van publieke providers overbelast raken en impact hebben op jouw business- of missiekritische bedrijfsprocessen. Met private 5G kun je te allen tijde blijven communiceren via spraak en data.
- Met private 5G kun je je kritische communicatie eenvoudig scheiden van je minder kritische communicatie. Dat laatste kan bijvoorbeeld gewoon via wifi verlopen. Neem een distributiecentrum met daarboven kantoren: het kantoorpersoneel maakt gebruik van het wifinetwerk. De handhelds van de magazijnmedewerkers communiceren via een private netwerk.
- Private 5G is geschikt voor organisaties waar veel mobiliteit nodig is. Denk niet alleen aan mobiele devices, maar ook aan allerlei sensoren die via het netwerk verbonden moeten zijn. Waar je bij wifi makkelijk contact verliest als het netwerk schakelt tussen twee access points, zijn cellulaire technieken zoals 5G juist ontworpen voor omgevingen met veel mobiele devices..
- Een private netwerk is veilig. Het protocol is niet te hacken en doordat het netwerk in eigen beheer is, heb je ook je beveiliging in eigen handen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het netwerk niet te verbinden met het internet zodat er van buitenaf niet op in te breken is. Private 5G doet daar nog eens een schepje bovenop doordat de technologie gebruikmaakt van nog meer veiligheidsprotocollen en authenticatiemechanismen.
- Private netwerken hebben een zeer lage latency. Dat is met name belangrijk voor real-time toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan autonoom rijdende voertuigen in de haven, die zeer dicht op elkaar moeten kunnen rijden en toch tijdig moeten kunnen remmen als er onverwacht iets opduikt op de route. Of denk aan het aansturen van drones, vooral met grote afstanden
- Je kunt vaak je bestaande devices blijven gebruiken op een private netwerk. Dat kunnen standaard smartphones, tablets of modems zijn, maar bijvoorbeeld ook ‘ruggedized’ versies daarvan die tegen een stootje kunnen of die je onder de kraan kunt afspoelen.
- Private 5G is door de open architectuur bovendien makkelijk te koppelen aan andere systemen, zoals de telefooncentrale of brandmeldinstallatie.
Een Private Mobile Network en 5G, hoe helpt dit jouw organisatie?
Data- en spraakcommunicatie vormen het fundament van iedere bedrijfs- en missiekritisch proces. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je data of spraak écht gegarandeerd aankomt.